Michelisz a WTCR nyertese

Michelisz a WTCR nyertese

Michelisz Norbert megnyerte a WTCR Túraautó-világkupát.


A hétvégén Malajziában megrendezett szezonzáró futamon a BRC Hyundai N Squadra Corse csapat magyar pilótája, Michelisz Norbert megnyerte a 2019-es WTCR Túraautó-világkupát, megerősítve ezzel az i30 TCR vezető pozícióját a globális TCR kategóriában.

Norbi a bajnoki címért a szezonzáró malajziai WTCR versenyen három vetélytársával szállt harcba, amikor egy napon rendezték meg mindhárom futamot. A szezonzáró versenyt a Sepang International Circuit fényesen csillogó lámpái alatt rendezték meg.
Miközben a kvalifikáció során mindkét pole pozíciót megszerezte, az értük járó tíz ponttal Norbinak már pénteken sikerült kiterjesztenie vezető pozícióját a sorozatban. Ennél azonban sokkal fontosabb volt az első versenyen elért győzelme, amivel tovább tudta növelni előnyét a vetélytársakkal szemben. Idővel az is bebizonyosodott, hogy mivel legközelebbi riválisa a félelmetes körülmények között megrendezett második futamon szintén győzelmet aratott, a végső küzdelem a nap utolsó versenyére marad. Ezen pedig a futamot sokáig vezető vetélytárs műszaki problémája döntötte el végül a kupa sorsát, így Norbi a szintén nem 100 százalékos Hyundai volánja mögött az ötödik helyen célba érve is megszerezte a világkupa-győzelmet.

A harmadik versenyen annak ellenére, hogy elvesztette vezető helyét, Norbi nyugodtan tudott maradni és úgy irányította autóját, hogy bebiztosítsa a címhez szükséges eredményét. Az ötödik pozíciót tartotta (amely a verseny után megítélt büntetéseket követően negyedik helyre módosult), hogy megóvja vezető helyzetét. A szezont végül 372 ponttal fejezte be – 23 ponttal több, mint a legközelebbi riválisa.
Image
Image
Nem meglepő módon az autó és a két csapattárs lendületének köszönhetően a BRC Hyundai N Squadra Corse szintén elégedett lehet a szezonnal a csapatok bajnokságában. A Sepang hétvégét még azzal kezdték, hogy akár a csapatkupát is megszerezhetik, az első futamon elért kettős dobogóval az utolsó verseny előtt jelentősen felzárkóztak a pontverseny élén álló csapathoz. A páros tovább folytatta a küzdelmet, ám végül csak a második helyet tudták megerősíteni, így a BRC csapata idén már második alkalommal lett a WTCR csapatbajnokságának második helyezettje. Az i30 N TCR második párosa – a BRC Hyundai N Lukoil Racing csapat zászlaja alatt versenyezve – a hatodik helyen zárt a pontversenyben, Nicky Catsburg és Augusto Farfus az egyéni bajnokságban a 13. és a 15. helyen végzett.

„Nem is lehetnék most büszkébb, hiszen a BRC Racing Team kötelékében tavalyhoz hasonlóan idén is egy Hyundai i30 N TCR versenyző nyerte meg a WTCR – Túraautó Világkupasorozatot" - mondta Andrea Adamo csapatfőnök. "Norbert nyilvánvalóan nagyszerű volt és teljes mértékben megérdemli, hogy a hihetetlenül szoros szezon végén a dobogó tetején álljon."
Image
Image
A WTCR kupa megszerzésével Michelisz Norbi csapattársa, Gabriele Tarquini nyomdokaiba lépett, aki a Hyundai i30 N TCR első versenyszezonjában, 2018-ban elnyerte a világkupát. Leköszönő világkupa-győztesként még maga Tarquini is a 2019-es szezon éllovasainak egyike volt azzal, hogy néhány versenyt megnyert és végül nyolcadikként zárta a szezont.

Norbi eközben összesen öt győzelmet aratott – a Nürburgringen, Vila Realban, a kínai Ningbo pályáján és a japán Suzuka aszfaltcsíkján, mielőtt megnyerte volna a malajziai első futamot. Ötször állt a dobogó valamelyik alsóbb fokán is, köztük második lett a Hungaroringen, ahol az i30 N TCR autók kettős dobogóval zárták a hétvégét a második egymást követő szezon utolsó futamán.

„Nagyon örülök annak, hogy elmondhatom, hogy a WTCR Túraautó-Világkupa győztese lehetek" – mondta Norbi. „Ez egy fantasztikus érzés egy ilyen feszült nap után. Az i30 N TCR a hétvége kezdetétől nagyon gyors volt, ám a versenyek vegyes körülményei még ezzel együtt is nagy kihívást jelentettek. Annak ellenére, hogy ez egy egyéni győzelem, ezt az egész csapat segítségével nyertük meg. Munkájuk és az autó teljesítménye nélkül ez nem lett volna lehetséges. Gabriele volt az egyik első ember, aki gratulált nekem, miután áttértünk a célvonalon. A WTCR kupagyőzteseként való nyomdokaiba lépés elképesztő dolog számomra és különösen nagyszerű az egész BRC Racing Team és a Hyundai Motorsport ügyfélverseny részlegének, akik részt vettek az i30 N TCR megépítésében.”

„Csupán néhány héttel ezelőtt történt, hogy beszéltem az összes csapattal és versenyzővel, akik a most a TCR autóinkkal győzelmet arattak. Most egy második WTCR Túraautó Kupasorozat egyéni címét is hozzáadhatjuk a kiváló év mérlegéhez. Ez a versenysorozat hihetetlenül kemény, ahol sok nagyon erős versenyző, csapat és gyártó vesz részt” – mondta Scott Noh, a Hyundai Motorsport elnöke, majd hozzátette. „„Rendkívül lenyűgöző, hogy a Hyundai i30 N TCR két teljes szezonon keresztül következetesen a sorozat élén áll. Ez nagymértékben jelzi ügyfélcsapataink összes versenyzőjének, a csapatoknak és az Ügyfélversenyzési Részlegünk projektbe vont összes munkatársának tehetségét és az autó képességeit.”

A Hyundai ügyfélcsapatai összességében hat pole pozíciót, három leggyorsabb kört, 18 dobogót és hét győzelmet halmoztak fel a WTCR szezon 30 küzdelmes versenye során.


Forrás: Dönci Hyundai Blogja