mazda-cx-30

Remek autó, jó vétel a Mazda CX-30

hirdetés
A német szaksajtó éves felmérésében a városi szabadidőjárművek legkiválóbbikának bizonyult a Mazda CX-30, amely a kategória összes többi tagjánál jobb értéktartással büszkélkedhet.
Az autóvásárlásban kevés beszédesebb, magától értetődőbb jellemző létezik, mint az értéktartás. A kifejezés szó szerint értendő: arról van szó, hogy adott idő és futásteljesítmény után várhatóan eredeti értékének, azaz a vételárának hány százalékáért fogjuk tudni eladni a járművet. A céges ügyfelek már régóta tisztában vannak vele, hogy az értéktartás az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja egy autó költségeit. Újabban azonban a magánvásárlók körében is egyre többen választanak tudatosan, és a vásárlást megelőző mérlegelés során az értéktartást is figyelembe veszik.
A németországi Auto Bild szakfolyóirat és az autók értékének elemzésére szakosodott Schwacke idén tizennyolcadik alkalommal vizsgálta meg a teljes újautó-piacot, hogy megállapítsa, az újonnan eladott modellek közül melyiknél számíthatunk a legkisebb értékvesztésre. Különösen nagy érdeklődés övezte a városi szabadidőjárművek kategóriájának az eredményhirdetését: a szubkompakt crossoverek ugyanis ma Európa egyik legnépszerűbb méretosztályának számítanak. A kategória folyamatosan bővül, jóformán minden gyártó képviselteti magát benne, nem is véletlenül: a szabadidőjárművek jellemzően jobb helykihasználást kínálnak, mint az azonos méretű ferdehátúak, és ez a városi kategóriában különösen fontos erény. Szintén hasznos a városi közlekedésben a magas üléshelyzet, ami a forgalom jobb áttekintését teszi lehetővé.
Az értékelés során négy éven át tartó, évente 15 ezer kilométeres használatot vettek figyelembe. Az eredmények részben a Schwacke több évtizedes tapasztalatain alapultak, figyelembe véve az általános gazdasági és jogi környezet változásait, valamint az üzemeltetési költségeket. Mindezen szempontok alapján a szakértők szerint ebben a kategóriában 57,50 százalékos értéktartással a Mazda CX-30 e-Skyactiv G 2.0 M Hybrid az év legjobb ajánlata. Két további Mazda modell is dobogós helyezést ért el egyébként az elemzésen: az alsó-középkategóriában a Mazda3 e-Sky active-X 2.0 M Hybrid a második, a középkategóriában a Mazda6 Kombi Skyactiv-G 194 D a harmadik helyen végzett.
A 2019-ben bevezetett szubkompakt szabadidőjármű pályafutása során nem először részesül szakmai elismerésben. Piacra lépése évében elnyerte a németországi autópiac egyik legrangosabb kitüntetését, az Arany kormánykereket. Az elegánsan sportos modell döntős volt a 2020-as Világ Év Autója versenyen, Év Autója díjat nyert Ázsiában, az Egyesült Államok egyik legnagyobb fogyasztóképviseleti szervezete, a Consumer Reports pedig beválasztotta az év legjobb ajánlatai közé. Ráadásul nem csak használni jó a Mazda CX-30-ast: az Euro NCAP nem csupán a maximálisan adható öt csillaggal jutalmazta utasvédelmi teljesítményét, de a kritikus felnőtt utasvédelmi vizsgálatsorozaton bevezetése évében 99%-os eredményt ért el az autó: ilyen magas pontszámra sem azelőtt, sem azóta nem volt példa.