Gyári tuningcsomagtól lesz brutálisabb a Ford Mustang

Gyári tuningcsomagtól lesz brutálisabb a Ford Mustang

hirdetés
Mi lehetne élvezetesebb a Mustang GT 5,0 ötliteres motorjánál?
Ugyanez a V8-as blokk kompresszorral izmosítva! Ez az álom most valóra válhat, ráadásul gyári garanciával.
A hetedik generációs Ford Mustang 2022-es bemutatása óta csak kapkodjuk a fejünket. Egyre-másra jelennek meg a sportverziók, utcai és pálya-versenyautók: úgy tűnik, a Ford végre felismerte, micsoda eszmei (és gyakorlati!) értékű kincs van a kezében, és igyekszik megteremteni a hozzá méltó életteret.

Most egy újabb lehetőséget mutattak be, amivel ráadásul az ügyfelek sokkal szélesebb körét érhetik el: a márka házon belüli tuningrészlege, a Ford Performance Parts teljesítménynövelő készletet fejlesztett az alapesetben 486 lóerős, nyolchengeres motorhoz. A csomag legfontosabb eleme a háromliteres kompresszor, amelyet a Ford régi partnere, a kaliforniai Whipple szállít. A hatodik generációs feltöltővel „legalább 800 lóerőre” nő a motorteljesítmény – ez meglehetősen konzervatív érték, hiszen a Whipple saját oldalán akár 855 lóerős csúcsteljesítményt említ – igaz, ahhoz a kipufogót is cserélni javallott.
Ilyen léptékű izmosításhoz természetesen egy sor további alkatrész cseréje is szükséges, és ezt hiánytalanul tartalmazza is a Ford Performance Parts csomagja. Nagyobb áteresztő képességű befecskendezőket és üzemanyag-vezetékeket, megnövelt átmérőjű fojtószelepeket és szívórendszert, új vezérlőelektronikát, és persze feljavított hűtőrendszert kap a motor. A kompresszorból kiáramló levegőt kétlépcsős, vizes intercooler temperálja.
A csomag kézi és automata sebességváltóval egyaránt társítható, nem kompatibilis viszont a Mustang Dark Horse sportverzióval. Ez utóbbi 5,0 literes V8-as motorja 500 lóerős csúcsteljesítményre képes, az ezzel együtt járó nagyobb égéstéri nyomás és magasabb fordulatszámok miatt azonban a kompresszor is speciális kalibrálást igényel. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy amint elkészül a Ford Mustang versenyautók alapjául szolgáló Dark Horse modellváltozat tuningcsomagja, újabb teljesítményrekordról számolhatunk be.
A Ford Performance Mustang FP800S csomag legvonzóbb tulajdonsága azonban a gyári garancia: ha hivatalos márkaszervizben építik be, három éven és 58 ezer kilométeren át szavatolják a hibátlan működését. A teljesítménynövelő kit értékesítése már 2024 elején kezdetét veszi.

Ugyan a Ford nem tett említést arról, hogy mely piacokon tervezi elérhetővé tenni a kompresszorpakkot, ám a Mustang ma már teljes mértékben globális modell, ezért csekély a valószínűsége annak, hogy Európát megfosztanák az örömszerzés és a kiteljesedés ezen nagyszerű eszközétől, no persze az emissziós szabványok még átírhatják ezt a történetet.