Figyelmetlenség ellen is véd a Ford furgonja

Figyelmetlenség ellen is véd a Ford furgonja

hirdetés
Közhely, hogy az ember sokszor saját maga legnagyobb ellensége. Azonban a városi közlekedésben ez valóban így van, ha figyelmetlenül szállunk ki az autóból, veszélybe sodorva a hátulról közeledő kerékpárosokat – és velük együtt magunkat is. 
A Ford új furgonja azonban erre a problémára is kínál megoldást.
Személyautóihoz hasonlóan könnyű áruszállítóinak biztonságát is prioritásként kezeli a Ford. Miután a frissen bemutatott Transit Courier a teszteken briliáns teljesítményt mutatva a ma kapható legbiztonságosabb kompakt furgonnak bizonyult, most a 2024-es év nemzetközi könnyű haszonjárművének megválasztott Transit Custom egy kiemelkedő funkciójára hívja fel a figyelmet a gyártó.

Az európai városok egyik leggyakrabban előforduló baleseti formája, amikor egy figyelmetlen autós – ez lehet a vezető, vagy valamely utasa – anélkül nyitja ki az oldalajtót, hogy előtte meggyőződne arról, közeledik-e hátulról kerékpáros. A városi futárszolgálatok és az elektromos rollerek elterjedésével megsokszorozódott a veszély.
Ezzel a problémával viszonylag későn kezdett el foglalkozni az autóipar, a személyautók piacán is csak néhány éve jelentek meg az első olyan megoldások, amelyek megakadályozzák, hogy rányissuk az ajtót a kerékpárosokra. A furgonok körében jóformán ismeretlen ez a szolgáltatás, pedig ha valahol, a városi áruszállításban, a naponta több tucat címet kiszolgáló, ismétlődő kiszállással járó terítőmunkában van igazán létjogosultsága a helyettünk is odafigyelő technológiának. A Ford Transit Custom az elsők között pótolja ezt a hiányt: az Exit Warning, azaz kiszállási figyelmeztető rendszer radar és külső szenzorok segítségével ellenőrzi, hogy közeledik-e hátulról jármű.
Amennyiben igen, és a közeledő kétkerekű sebessége meghaladja a 7 km/órát (ez egy tempósan gyalogló felnőtt sebessége, biciklin inkább cammogásnak neveznénk, ahonnan gond nélkül, biztonságosan, rövid úton meg lehet állni), a rendszer a külső visszapillantó tükörbe beépített LED villogtatásával, valamint a műszerfalon megjelenő riasztással figyelmezteti a sofőrt a veszélyre.

A rendszer mindkét oldalon ügyel a közeledő kerékpárosokra, motorosokra, rolleresekre, hiszen az adott útszakasz kialakításától függően elképzelhető, hogy a parkoló jármű és a járda között húzódik a kerékpársáv. A rendszer vészhelyzetben felülírható, így ha a saját épségünk múlik azon, hogy haladéktalanul elhagyjuk az autót, nem akadályoz meg bennünket a technológia.
A Ford figyelmességére jellemző, hogy a rendszer a Tourneo Custom – azaz a személyszállító modellváltozat – esetében a hátsó tolóajtó működtetésekor is figyelmeztet a közeledő veszélyre. A technológia a későbbiekben az új, tisztán elektromos Explorer szabadidőjárművön és a Mustang sportkupén is megjelenik, majd a Ford modellkínálatának más típusain is elérhetővé válik, várhatóan már 2024-során.