toyota-m5-beyond-zero

Közös tető alatt a Toyota jövője

hirdetés
Szeptember végén különleges eseménynek adott otthont a CarNet budapesti Toyota-bázisa. A város egyik legfontosabb csomópontjának közelében található kereskedés látogatói a márka legfontosabb, korszakalkotó technológiai és modellújdonságaival találkozhattak egy nyílt nap keretében.
Magyarországon az elsők között látogatott el a Toyota CarNet M5 márkakereskedésbe az a roadshow, amely a márka magyarországi importőrének szervezésében nem csak a Toyota legfontosabb új típusait mutatta be az érdeklődőknek, hanem ezekhez szorosan kapcsolódva a cég Beyond Zero stratégiáját is. Ez az összetett közép- és hosszú távú program kulcsszerepet játszik abban, hogy a Toyota autógyártóból nem csak mobilitási szolgáltatóvá, de a globális társadalomhoz minden szálon kötődő, az embereket életük minden fázisában támogató gazdasági szereplővé lépjen elő. A Beyond Zero lényegéről és számos rétegéről egy másik cikkünkben írunk részletesen, most azonban kanyarodjunk vissza a rendezvényhez és az ott megismert autókhoz és technológiákhoz.
A nyílt napon egymásnak adták a kilincset az emberek – a Toyota újdonságai akkora vonzerőnek bizonyultak, amelyet sem a szomorkás, esős időjárás nem tudott gyengíteni, sem az a tény, hogy egy keddi munkanapra esett a program. A nap lezárásaként, este zárt körű fogadást szervezett a Toyota CarNet M5, ahol a cég VIP-partnerei és a sajtó képviselői szűkebb körben ismerkedhettek meg a Toyota új fejlesztéseivel.
Az érdeklődés középpontjában – talán mondani sem kell – a Toyota Corolla Cross állt. Tény és való, a kompakt szabadidőjármű az életben még impozánsabban mutat, mint az újságok fotóin, a weboldalakon közzétett videókon. Sokakban itt, a személyes találkozás alkalmával érett végleges elhatározássá a szándék, hogy megrendeljék az öntöltő hibrid hajtáslánccal szerelt autót – annak fényében persze, hogy a világ legnépszerűbb személyautó-típusának kiforrott technológiája dolgozik a divatos lemezek alatt, a döntés nem járt nagy kockázattal, a kézzelfogható megerősítés azonban még ma, az internet korában is mindennél fontosabb.
Hatványozottan igaz ez a másik nagy újdonságra, a Toyota bZ4X akkumulátoros elektromos crossoverre, amely nevében hordozza a Beyond Zerót – vagy másképp fogalmazva, névadója volt a mozgalomnak. A Toyota vadonatúj, kifejezetten elektromos modellekhez kifejlesztett, minden eddiginél rugalmasabban variálható padlólemeze középtávon tucatnyi új modell alapjául szolgál. Ezek egy vagy két villanymotorral, különböző kapacitású akkumulátorcsomagokkal, de minden esetben külső méreteiket meghazudtoló, kiemelkedő belső helykínálattal, a legmodernebb vezetőtámogató funkciókkal és az autóipar képét átrajzoló technológiai újításokkal lépnek színre. Hogy csak egy példát említsünk, a bZ4X-ben debütál a Toyota új, elektronikus kormányműve (steer-by-wire), amely a jogszabályi környezettől függően hamarosan a világ számos piacán megjelenhet.
Míg a Toyota bZ4X a villanyautók jövőjét, a Toyota Mirai magának az autóiparnak a jövőjét vetíti elénk. A második generációs üzemanyagcellás szedán egzotikus és arisztokratikus jelenség, hidrogéntechnológiája pedig – és ez is a Beyond Zero stratégia sarkalatos eleme – messze túlmutat az autóiparon: a Toyota egy olyan fenntartható jövőt álmodott meg, amelyben üzemanyagcella-technológiája segítségével háztartások, vagy akár egész városok emissziómentes energiaellátásáról lesz képes gondoskodni. A Toyota CarNet M5 látogatói ötletes demonstrációk révén maguk is megtapasztalhatták, mi mindenre alkalmas a hidrogén mint fenntartható energiahordozó.

Három az igazság – és egy a ráadás. A jövőbe átvezető, vadonatúj modellek mellett a Toyota jelenlegi kínálatának bevált, sikeres és innovatív tagja, a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid is ott volt a nyílt napon, bemutatva az első fontos lépést, amely a Toyotát a hibridek korából átvezeti a hálózatról tölthető villamosított járművek világába. Ha kell, helyi emisszió nélkül, tisztán elektromosan tud megtenni hajszál híján 100 kilométert városi forgalomban, ám ha úgy szeretnénk, akár egész Európát átszelhetjük vele anélkül, hogy nagyfeszültségű nyilvános töltőállomást kellene keresnünk – mindezt a RAV4-től megszokott komfort, helykínálat és biztonság mellett.
Corolla Cross, bZ4X, Mirai és RAV4 Plug-in Hybrid: ezen a négy oszlopon már ma is stabilan áll a Toyota jövője, ám ahogy haldunk előre az időben, úgy lesznek egyre többen, egyre fejlettebbek a Toyota fenntartható technológiát alkalmazó típusai. Legközelebb tehát minden bizonnyal még izgalmasabb, még tartalmasabb nyílt napra invitálhatjuk majd vendégeinket – tartsanak velünk akkor is!