hidrogen-toltoallomas

Megérkezett Magyarországra a jövő autója

hirdetés
Az első generációs Toyota Mirai fehér holló volt, utódjából azonban nagyságrendekkel többet kíván eladni a gyártó. A minden szempontból tökéletesített hidrogén üzemanyagcellás szedán immár Magyarországon is kapható.
Idén átadták Magyarország első hidrogén töltőállomását, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az új generációs Toyota Mirai üzemanyagcellás limuzin hazai forgalmazása. Nem véletlen az egyidejűség: a Toyota magyarországi képviselete már korábban bejelentette, hogy az új generációs modell bevezetésének egyetlen akadálya a hazai H2-kút hiánya, és amint megnyílik az első töltőpont, a Mirai is kapható lesz hazánkban.
Noha a Linde által működtetett hidrogénkút egyelőre nem áll nyitva mindenki számára, a Mirai mégis itt van, méghozzá észszerű áron: a Lexus LS luxuslimuzinnal közös padlólemezre épülő, hátsókerék-hajtású szedán felszereltségi szinttől függően 27-30 millió forintba kerül – ez ebben a méretosztályban egy akkumulátoros elektromos autóért sem elvetemült összeg, a Toyota Mirait pedig konkrétan a jövő hajtásláncával szerelték fel. A légkörben található oxigén és a tartályban tárolt hidrogén az üzemanyagcellában kölcsönhatásra lép egymással, a reakció hatására elektromos áram keletkezik, a folyamat egyetlen mellékterméke a vízpára. Sőt, a rendszer a beszívott levegőt egy igen hatékony szűrőn átengedve bocsátja vissza a légkörbe, így a Mirai nem hogy nem szennyezi, de egyenesen tisztítja azt.
A Mirai három nagynyomású tartályában összesen 5,6 kilogrammnyi sűrített hidrogént képes magával vinni, amelyekkel akár 650 kilométert tehet meg egy feltöltéssel. A kiürült tartályok néhány perc alatt újratölthetők; a töltőállomás kezelése nem bonyolultabb, mint egy hagyományos kútoszlopé, a hidrogén ráadásul a zárt rendszerben teljesen biztonságos. A 185 lóerős villanymotor 9,0 mp alatt gyorsítja 100 km/órára a 25 mm híján ötméteres limuzint, a végsebesség 175 km/óra.
A Mirai nem csak előremutató technológiája és impozáns méretei, hanem felszereltsége miatt is a Toyota globális zászlóshajójának számít. Minden kivitelében teljes körű vezetőtámogató funkciókat, 14 hangszórós hifit, navigációs rendszert és okostelefon-integrációt, kétzónás, távirányítható klímaberendezést és teljes LED-es fényszórókat kínál alapfelszerelésként, a leggazdagabban felszerelt kivitelben pedig hűthető ülések, háromzónás légkondicionáló, parkolórobot, panoráma-napfénytető és head-up kijelző is található.