suzuki-vitara

A Suzuki gyártja a legmegbízhatóbb autókat

hirdetés
Huszonötezer tulajdonos véleménye alapján magasan a Suzuki bizonyult a leginkább problémamentes márkának a brit What Car? magazin monstre felmérésén.
A fél évszázados múlttal büszkélkedő brit What Car? magazin mindig is az autóvásárlók gyakorlati tájékoztatására helyezte a hangsúlyt. Ezért az évek során számos olvasói felmérést és szavazást hoztak létre, amelyeken keresztül a potenciális vásárlók közvetlenül megismerhetik a nagyközönség tapasztalatait, és így megalapozottabb vásárlási döntést hozhatnak.
Az idei kérdőívet több mint 25 ezren töltötték ki, részletesen beszámolva mindazon meghibásodásokról, valamint azok kijavításának időigényéről és költségeiről, amelyeket az elmúlt két év során szenvedtek el legalább 6, de legfeljebb 20 éves autójukkal. Harminc márkáról érkezett be értékelhető mennyiségű és minőségű visszajelzés, és az eredmények kiértékelése után 94,7 százalékos átlagos eredménnyel a Suzuki bizonyult a legmegbízhatóbb márkának.

A japán gyártó két típusa is a legjobb 10 között végzett. A kis méretű szabadidőjárművek mezőnyében lett ezüstérmes a 2015 óta gyártott Suzuki Vitara. A modell 99,3 százalékos eredménye lenyűgöző: száz tulajdonosból mindössze hatan jelentettek bármiféle meghibásodást, ám ezek egy pillanatra sem veszélyeztették a Vitara üzemképességét, ráadásul egyetlen munkanapon belül kijavították a problémákat.
A Swiftből a 2010 és 2017 között gyártott, harmadik generációs modell alig valamivel lemaradva 98,1 százalékos eredményt könyvelhetett el. A hibaarány itt is csupán 6% volt, ráadásul ezek is mind az akkumulátort érintették – elképzelhető tehát, hogy a kis Suzuki egyébként olyan problémamentesnek bizonyult, hogy a tulajdonosok egész egyszerűen elfelejtették időben kicserélni az elöregedő energiatároló egységet. Egyik meghibásodás miatt sem kellett leállítani az autót, a javítási költségek pedig barátiak voltak.
A magyar olvasók számára külön öröm lehet, hogy mindkét dobogós modell a Magyar Suzukinál készült. A Swiftet 1992 és 2016 között, három generáción át gyártották Esztergomban, majd a jelenlegi, negyedik kiadást Japánba költöztették, hogy Európában helyet csináljanak a felmérés másik sztárjának: a Vitarának, amely jelenleg az S-Cross párjaként készül Magyarországon.

A márka kiemelkedő megbízhatósága valójában nem új hír a Suzuki-tulajdonosok számára. Érdekes információ lehet viszont azoknak, akik most latolgatják új autó vásárlását: manapság ugyanis érdemes olyan modellt választani, amivel hosszú évekre kielégítjük mobilitási igényeinket, márpedig ennél a pedigrénél nemigen találni jobb ajánlólevelet a piacon.