suzuki-vitara

Így autóznak nyáron a magyarok

hirdetés
Ha a hétköznapokban letesszük is azt, nyaralni túlnyomórészt a családi autóval indulunk útnak – derül ki a Suzuki széles körű felméréséből. A magyar autósok szokásait vizsgáló kérdőív sok érdekes tanulsággal szolgál.
Válság ide vagy oda, ragaszkodunk a személyes szabadsághoz, amit az autó biztosít számunkra: ez az egyik következtetés, amelyet a Magyar Suzuki idén májusban, online felületen elvégzett közvélemény-kutatásából levonhatunk. Tíz megkérdezettből heten azt vallották, ugyanolyan mértékben támaszkodnak autójukra a nyaralás során, mint korábban. A megkérdezettek 27 százalékánál azonban a körülmények átírták az autóhasználati szokásokat: 100 emberből közel 17 hétköznap ritkábban ül autóba, a nyaralásnál viszont más közlekedési módok elé sorolja a vezetést, míg kilencen úgy alakították nyaralási szokásaikat, hogy ritkábban jutnak el autóval külföldre. Nem egészen 2% vallja, hogy csak az országhatáron belül autózik.
Ami az utazások hosszát illeti, tízből hatan gond nélkül vállalnak három óránál hosszabb vezetést, ugyanakkor több mint 85 százalékuk spontán vagy előre tervezett pihenőt iktat be az utazásba – nagyon helyesen, hiszen a nyár különösen veszélyes időszak a baleseti statisztikák szerint. Ahogy magunkra, a gyerekekre is oda kell figyelni út közben: a megkérdezettek 24 százaléka elektronikus eszközökkel köti le a lurkókat, de továbbra is népszerű a mesélés (14,8%), míg a kettő közötti „arany középút”, a hangoskönyv a magyar családok 15,5 százalékánál bevált módszer.
A sofőr állapota mellett a jármű felkészítése is fontos, és szerencsére ezzel tisztában is van a legtöbb megkérdezett: három emberből kettő átvizsgálja vagy átvizsgáltatja autóját, mielőtt útnak indulna, a fennmaradó egyharmad pedig úgy vallja, autója mindig utazásra alkalmas állapotban van. Felelősségteljes hozzáállásra vall, hogy azok, akik már nem utaznak autóval nyaralni (vagy soha nem is tették ezt), a magas költségek (39,9%) mellett az autó nem megfelelő műszaki állapotát (36,8%) említi – magyarul nem szokásunk rossz felkészültségű járművel útnak indulni.
Röviden összefoglalva: miközben mi, magyarok költségérzékenyebbeké váltunk, legszívesebben ragaszkodnánk az autós nyaralásokhoz, mivel azt találjuk a családi utazás legpraktikusabb, legbiztonságosabb és legszabadabb módjának – ráadásul még vezetni is szeretünk. Aligha véletlen, hogy immár harmincadik éve gondolunk úgy a Suzukira, mint ami a Mi Autónk, hiszen a márka palettáján csupa olyan típust találunk, amelyek megbízhatóan és komfortosan visznek el minket A-ból B-be (modelltől függően akár egészen távoli B-be is), miközben üzemeltetésük és megvásárlásuk költségei egyaránt a legjobbak közé tartoznak a piacon.