2023-yaris-cross-ext

Okosabb és erősebb Európa kedvenc Toyotája

hirdetés
A Yaris Cross ma Európa második legkeresettebb városi szabadidőjárműve, egyben a Toyota első számú slágermodellje a kontinensen. Ahelyett azonban, hogy gratuláltak volna egymásnak a sikerhez, a modell fejlesztői visszaültek a tervezőasztalhoz, hogy a kis crossover még ütőképesebben vághasson neki az új évnek.
Mindene megvan a Yaris Crossnak, a világ városi autója címtől kezdve a házon belüli értékesítési bajnoknak járó aranyéremig. Jókor és jól lépett arra a piacra, ahol a Yaris eleve húzónévnek számít, így aztán amellett, hogy saját márkatársai között nem talált legyőzőre, a teljes piacon is tarolt: 2023 harmadik negyedévét az abszolút nyolcadik legnépszerűbb személyautóként zárta, megelőzve számos rangos, nagy hagyományokkal rendelkező típust, köztük nem egy emblematikus európai gyártású modellt. Egy ilyen kiélezett versenyben persze az újdonság varázsa is számít – mármint nem csak a Yaris Crossé, hanem a versenytársaké is. Márpedig ezek közül többen is alaposan megújulva vágnak neki a 2024-es modellévnek – így aztán a Toyota elébe ment a veszélynek, és idő előtt átdolgozta bestsellerét.
Erre persze kívülről semmi jel nem utal, hacsak nem az új karosszériaszínek egyikében, illetve az új Premiere Edition kivitelben áll előttünk a kis szabadidőjármű: a Yaris Cross megjelenése változatlanul friss, energikus, aktuális, semmi nem indokolta, hogy változtassanak rajta, annál alaposabban dolgozták át viszont a modell műszaki és technológiai tartalmát.

A legfontosabb újdonság, hogy megkettőzték a választható hibrid hajtásláncok számát. A már ismert 1,5 literes benzinmotorhoz egy nagyobb, erősebb villanymotor-generátort illesztettek, illetve a másik villanymotor nyomatékát is emelték, továbbá módosították a teljesítményszabályozó egységet. Az erősebb villanymotorok révén hatékonyabban tehermentesíthető a benzinmotor, ami takarékosabbá és tartósabbá teszi a hajtásláncot. Ami az erőt illeti, 116 helyett 132 lóerőt oszthat be magának a pilóta, a 0-100 km/óra gyorsulás időigénye 11,2-ről 10,7 másodpercre csökkent. Az átlagos CO2-kibocsátás 103-122 g/km. Az új Hybrid 130 kivitel kezdetben csak a gazdagabban felszerelt változatokhoz lesz rendelhető; a kínálatban továbbra is benn marad az eddigi (immár belépő) hibrid hajtáslánc.
Bármelyik motorral vásárolja is meg autóját, a Yaris Cross leendő sofőrje utasaival együtt csendesebb, rezgésmentesebb környezetnek örvendhet: a mérnökök módosították a motor felfüggesztését, a szívórendszert rezonátorral szerelték fel, valamint több ponton megvastagították a szigetelőrétegeket – beleértve a szélvédő és az oldalablakok üvegtábláit is.
Mostantól minden esetben két képernyőt kínál a Yaris Cross: a digitális műszeregység 7 vagy 12,3 colos, a központi érintőképernyő pedig 9 vagy 10,5 colos képátlójú lehet. Testre szabható megjelenítés, hangvezérlés, okostelefon-integráció, vezeték nélküli szoftverfrissítés (amely a multimédia mellett a rendszerszoftverekre is kiterjed), indítókulcsként használható mobiltelefon sorolja napjaink legmodernebb kisautói közé a Yaris Crosst.

A biztonságra különösen nagy hangsúlyt fektettek: a kamerán és radaron alapuló észlelési rendszer minden eddiginél messzebb lát, így kritikus szituációk szélesebb körében tud segíteni. Olyan új funkciók jelentek meg a fedélzeten, mint a véletlen gyorsítást elfojtó rendszer, a kis sebességű koccanásokat megelőz PDA rendszer, az autót egészségügyi vészhelyzetben megállító EDSS technológia, a biztonságos (azaz a közeledő kerékpárosok épségére ügyelő) kiszállást támogató rendszer, vagy a hátsó ülésen lévő gyermekre figyelmeztető jelzés. Emellett adaptív tempomat, sávkövető rendszer, a besorolást elősegítő, automatikus sebességharmonizáló technológia, valamint a rossz oldalon végrehajtott előzést megakadályozó rendszer is szerepel a listán, hogy csak a legfontosabbakat említsük.
A fotókon látható szürkészöld autó a vadonatúj csúcskivitel, a Premiere Edition egyik példánya. A kizárólag ehhez a variánshoz rendelhető szín mellett 18 colos keréktárcsa és a karosszéria színével harmonizáló beltéri dekorelemek segítenek azonosítani a limitált kiadást. Az összes kivitel puha műszerfalborítást és friss rajzolatú kárpitozást kapott, és egy új, borókakék tónus is megjelent a választható színek listáján.