2023-gr-supra-gt4-tribute-ext-02-b-spoiler

Majdnem-versenyautót kínál a Toyota, majdnem mindenkinek

hirdetés
Fontos mérföldkőhöz érkezett a Toyota Gazoo Racing ügyfél-motorsportprogramja: eladták a GR Supra GT4 versenyautó századik példányát. Ennek örömére limitált szériás különkiadást készített ikonikus sportautójából az autógyártó.
A Toyota Gazoo Racing 2019 elején fogott hozzá vadonatúj versenyautója fejlesztéséhez, és alig több mint egy évvel később, 2020 márciusában a GR Supra GT4 már át is esett a hivatalos homologáción. A modell, amely megfizethető, ám professzionális színvonalú belépőt jelent a motorsport világába, rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Példányai a 2022-es szezon végéig világszerte 317 futamon álltak rajthoz, 79 kategóriagyőzelmet, 20 abszolút elsőséget és 207 dobogós helyezést értek el. Jelenleg hatvanegy GR Supra GT4 versenyez világszerte, ebből huszonhét Európában.
Ez önmagában is szép eredmény, különösen aktuálissá pedig az teszi, hogy a TGR a közelmúltban megépítette és átadta a GR Supra GT4 századik példányát. Ez a fantasztikus mérföldkő ünneplésért kiált, így bemutatták a GR Supra GT4 100th Edition Tribute szériát, amelyet mindössze száz példányban készítenek el és bocsátanak a Toyota európai ügyfeleinek rendelkezésére.

A különleges kiadás legfeltűnőbb megkülönböztető jegye a vadonatúj Plasma Orange fényezés, amelyhez klasszikusan harmonizáló matt fekete keréktárcsákat társítottak, 19 colos méretben. Szintén feketék a GR-logós féknyergek, a külső tükörházak, az első lökhárító aerodinamika elemei, valamint a külön megrendelhető látványos hátsó szárny, amely a mindennapi használat követelményeihez csitított kivitelben idézi a versenyautó hatalmas hátsó légterelő elemét.
Az utastérben a nyersbőr tapintását idéző fekete üléskárpit biztosít prémiumhangulatot és kiváló tapadást. A sebességváltó gombját ugyancsak nyersbőr borítja. A képet a csomagtér padlószőnyegének narancssárga díszítőöltései teszik teljessé. A műszerfalon szénszálas plakettet helyeztek el, amin a GT4 100th Edition Tribute limitált széria egyedi grafikája látható. Ugyancsak a modell exkluzivitására emlékeztet az a betét, amely a vezetőoldali ajtó nyitásakor válik láthatóvá a műszerfal végén.
A GR Supra, ahogy legendás ősei négy generáción át, minden porcikájában hamisítatlan sportautó, amely méreteivel és arányaival – no meg orrmotorral társított hátsókerék-hajtásával – tankönyvbe illően teljesíti a tökéletes vezethetőség, a kiegyensúlyozottság követelményeit. Ezért aztán magától értetődő, hogy ennek a végletekig harmonikus, vezetésre termett autónak a motorsport-ihletésű különkiadása még magasabb szintre emeli az autózás élményét.
Az alapokat a GR Supra legsportosabb kivitele, a háromliteres, soros hathengeres motorral és hatfokozatú kézi sebességváltóval szerelt, könnyített változat adja. Ami a GR Supra Lightweight nevében is szereplő tömegcsökkentést illeti, azt a kézi sebességváltó alkalmazása mellett az audiorendszer és az ülések egyszerűsítésével oldották meg a mérnökök. A modell így 38,3 kilogrammal nyom kevesebbet egy automata sebességváltós GR Supránál. A kisebb tömeg persze csak akkor ér valamit, ha azt ténylegesen precízebb irányíthatóságra és fokozott dinamikára tudjuk fordítani. Ezért számos módosítást is kínál a limitált széria: a felfüggesztés elöl és hátul merevebb perselyeket alkalmaz a kanyarstabilizátorokban, módosították a lengéscsillapítók karakterisztikáját, továbbá áthangolták az elektromos szervokormány beállításait és működési paramétereit.
A kézi sebességváltóra visszatérve, ahhoz nemcsak a futómű hangolásait, de a motorvezérlő szoftver paramétereit is módosították. Ez a tengelykapcsoló működtetésekor optimalizálja a nyomatékleadást, a visszaváltásokat harmonizálják, a végáttétel pedig rövidebb (3,46:1), mint az automata sebességváltós GR Supra esetében (3:15:1). A kupé így 4,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a végsebesség 250 km/óra.

A GR Supra GT4 100th Edition Tribute forgalmazása a kupé 2024-es modellévi szériájával egy időben veszi kezdetét; a vételárról, illetve az egyes nemzeti piacokon elérhető darabszámokról a későbbiekben nyilatkozik a Toyota.
   

Toyota GR Supra 3.0 M/T

Toyota GR Supra GR4

Hosszúság

mm

4379

4460

Szélesség

mm

1854

1855

Magasság

mm

1299

1250

Menetkész tömeg

kg

1577

1350

Üzemanyagtartály

l

52

120

Lökettérfogat

cm3

2998

2998

Max. teljesítmény

LE

340

430

Max. forgatónyomaték

Nm

500

650

Fékek elöl

mm/dugattyúk

348/4

390/6

Fékek hátul

mm/dugattyúk

330-345/1

355/4

Kerékméret elöl/hátul

col

19/19

18/18

Sebességváltó

 

6 fokozatú kézi

7 fokozatú automata, kormányról kapcsolható

Differenciálmű

 

sztenderd

részlegesen önzáró

Futómű elöl/hátul

 

MacPherson/multilink

MacPherson/multilink

Lengéscsillapító

 

fix

állítható

Kormánymű

 

fogasléces, elektromos szervó

fogasléces, elektromos szervó