toyota-uzem

Az emberiség túlélésén dolgozik a Toyota

hirdetés
Amikor legközelebb kedvenc helyi piacukon járnak, lépjenek oda a mézárushoz, és kérdezzék meg: igaz, hogy nagy a baj? Ha emberünk nemcsak kereskedik a mézzel, de maga is termeli azt meg, szinte biztos, hogy nem rejti véka alá a véleményét: katasztrofális.
A méhek élettere rohamosan csökken a Földön. A rovarirtó szerek, az erdőirtás, az invazív növény- és állatfajok, de leginkább a globális klímakatasztrófa következtében nem hogy megtizedelődött a világ méhállománya, de a Föld egyes sűrűn lakott területein századára esett vissza a méhek előfordulása. Természetesen nem a méhfajok a Föld egyetlen pollinátorai, azaz beporzói, de a gyorsan változó körülmények ugyanilyen kritikus helyzetet teremtenek a többiek, így például a pillangók és a gyümölcsdenevérek számára is. Márpedig ha nincsenek beporzók, az ember által fogyasztott növények egyharmada eltűnik az asztalunkról, és ez csak a közvetlen hatás: néhány éven belül a teljes ökoszisztéma összeomlik.
A Toyota évtizedek óta viseli a szívén a környezet védelmének ügyét: gyártólétesítményeit egymás után állítja át zöld üzeműre, megújuló forrásokból biztosítva a működésükhöz szükséges energiát és vizet, miközben a hulladéktermelést nullára csökkenti. A végső cél, a teljes klímasemlegesség persze még messze – bár belátható és kiszámítható távolságban – van, de ezzel párhuzamosan más területeken is fontos, hogy tegyünk a környezet védelméért. Ezért a Toyota észak-amerikai tevékenységeinek keretében a következő öt évben 150 millió forintnak megfelelő összeget költ méhek, pillangók, bogarak, denevérek és egyéb beporzók életterének fejlesztésére.
Az autógyártó szakértők bevonásával indította útra középtávú projektjét, amelynek keretében 400 ezer dollárt adományoz két szervezetnek, hogy azok valamivel több mint 10 500 hektáron teremtsenek az apró élőlények számára optimális körülményeket. Nem véletlenül ekkora területet jelöltek ki a program céljául: négyzetméterre ugyanekkora helyet foglalnak el ugyanis a Toyota változatos tevékenységei az észak-amerikai kontinensen.
A pollinátorokról való gondoskodás nem újdonság a Toyota számára: az autógyártó tizenhét észak-amerikai telephelyén már ma is találhatók beporzóbarát kertek. Ezeket elsősorban a pompás királylepkék vonulási útvonalainak figyelembe vételével alakították ki. Az ilyen élőterek egyébként elsődleges szerepükön túl számtalan élőlénynek adnak otthon. Medvék és szarvasok, kígyók és madarak is táplálékhoz jutnak ezekben a kertekben, ebben az életközösségben pedig számos olyan faj is megtalálható, amely nemcsak a beporzásban vesz részt, hanem számos, emberi szemmel kártékony rovar és egyéb kártevő pusztításában is szerephez jut.