renault-megane-grandtour

A takarékosság élménye

hirdetés

Teszt: Renault Mégane Grandtour Zen E-TECH Plug-in Hybrid

A Renault Mégane Grandtour az az autó, ami egy kicsit mindenkinek tetszeni akar, és ezt jól is csinálja. A tágas, praktikus utastéren túl főként az innovatív hibrid hajtásláncból fakad vonzereje.
Eredetileg 2017-ben mutatták be a negyedik generációs Renault Mégane-t, amelyből az elődökhöz hasonlóan többféle karosszériaváltozat, köztük kombi is készül. A modell 2020-ban átesett egy kisebb ráncfelvarráson, amelyben megújult a külseje is, de az igazán nagy változások a motortérben zajlottak: új fejlesztésű, más gyártóknál eddig nem látott erőforrás-technológia került a francia autóba. Meglehet, hogy sok vásárlónál ez a Mégane fogja kikövezni a következő, tisztán elektromos autó vásárlásához vezető utat.

Elegáns külső

Mielőtt ennek részleteiben elmerülnénk, beszéljünk a 4626 mm hosszú autó kinézetéről is. A fekete gyémánt fantázianevű fényezést remekül kiegészítik a Mégane elején és az oldalsó szélvédők mellett végigfutó krómbetétek, beleértve az autó orrán lévő hatalmas Renault-jelet is. A C alakú első fényszóró még mindig látványos, a szinte összeérő hátsó lámpáknál pedig visszaköszön a hűtőrács alsó íve. A fényszórók remek fényt adnak, köszönhetően annak, hogy LED-technikával működnek.
Alig árulkodik néhány jel a gépháztető alatt rejlő különleges technológiáról, leszámítva a messziről kitűnő zöld rendszámot. A B oszlopon és a csomagtérajtó jobb oldalán található emblémán, valamint a felni közepén körbefutó kék köröcskén kívül a kipufogó „hiánya” tűnhet fel a szemlélőnek, azt a tervezők az autó bal hátsó részénél rejtették el.

Tágas belső

A króm csillogása a belteret is feldobja, a kilincsek kifejezetten igényes darabok. Az ajtókba, illetve a kesztyűtartó fölé még vastagabb szürke betétek kerültek, a központi részen azonban már vékonyabban fogott a krómceruza. Szépen elhatárolják ezek a vonalak a különböző gombcsoportokat környezetüktől, így könnyebben eligazodik rajtuk a vezető.
Az óracsoport teljesen digitális, a mutatók és a számlapok helyén 10,2 colos TFT-kijelző található. Nincs túlbonyolítva a rendszer, alaphelyzetben bal oldalon a kilométerórát látjuk, jobb oldalon pedig az erőforrás működéséről kapunk információt: a grafika az energiaáramlást mutatja a belső égésű motor, az akkumulátorok és a kerekek között. Középen fogyasztási, illetve navigációs adatok jeleníthetők meg. Az elrendezés némileg átalakul sportmódban, ekkor a sebesség válik hangsúlyosabbá.
Ahogy egy modern autótól várható, a műszerfal középen multimédia-képernyő található, ez itt 9,3 colos. Tovább javítja az ergonómiát, hogy kikerült a menürendszerből a klímavezérlés, fizikai gombokat és tekerőket kapott a kijelző alatt. Az egység elődeihez képest gyorsabb és átláthatóbb lett, vezetés közben a kijelző nem vonja el hosszú másodpercekre a figyelmet. A középkonzol alján négy csatlakozót is találni: két USB-B mellé egy AUX-bemenet és egy 12 voltos aljzat is került.
Az ülések oldaltartására nem lehet panasz, jól tartanak kanyarban, de hosszú úton is kényelmesek. Anyagminőségük rendben van, a kárpit varrásai szépen kidolgozottak, szívesen ül bele az ember. 180 cm magas sofőr mögött bőséges lábtér marad a mögötte utazónak, a fejtér méretével pedig a 190 centis magasságot közelítők is elégedettek lehetnek. A hátul ülők komfortérzetét egy légbefúvó és két USB-B-csatlakozó javítja. Családi autónak ideális.
Ebben az autóban kisebb a Mégane Grandtour csomagtere: míg a belső égésű motorral szerelt kombi 521 literes értékkel büszkélkedhetett, addig a hibrid változat csomagtartója csak 434 literes az alatta elterülő akkumulátorcsomag miatt. Az 1/3-2/3 arányban dönthető hátsó üléstámla előreborításával a teret 1504 literig lehet bővíteni.
Ha hátul minden hely elfogyott, néhány félliteres palackot el lehet dugni a négy ajtózsebben vagy a kesztyűtartóban. A váltókar mögötti rolós fedelű pohártartóban két üdítősdoboz fér el, pár apróságnak pedig a kartámasz alatti rekeszben is marad hely.

A varázsszó: E-TECH

A Mégane Grandtour 140 és 160 lóerős benzinmotorja, illetve 115 lóerős dízeles erőforrása mellé érkezett a Renault új E-TECH plug-in hibrid rendszere. Az innovatív hajtáslánc 91 lóerő teljesítményű, 1,6 literes, négyhengeres szívó benzinmotorból, két villanymotorból, valamint egy speciális erőátviteli egységből áll. A rendszer összteljesítménye 160 LE, mely 349 Nm nyomatékkal párosul.
A benzinmotor főtengelyéhez egyrészt állandó fogaskerék-áttétellel kapcsolódik egy 23 kW (31 LE) teljesítményű indítómotor-generátor, másrészt egy négyfokozatú, a motorkerékpárokéhoz hasonló megoldású, úgynevezett kapcsolókörmös, nem szinkronizált sebességváltó. A váltások zökkenőmentességéért nem kuplung felel tehát, hanem az elektronika, mely közel azonos fordulatszámra pörgeti a benzin- és a villanymotorokat. A másik, 50 kW-os (67 LE) elektromos motor a hajtásért felel – ez kétfokozatú sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket. Bonyolultnak tűnhet, de nem az, az autó önállóan dönt, a vezetőnek csak a gázt és a féket kell használnia.
Ha a csomagtartó alatt rejtőző 9,8 kWh kapacitású akkumulátor lemerül, hagyományos konnektorról 5 óra alatt lehet feltölteni. Type 2-es csatlakozós utcai töltőről vagy wallboxról már 3 óra alatt feltölthetőek a telepek. A fedélzeti töltő névleges teljesítménye 3,7 kW. A WTLP-norma alapján 53 kilométer is megtehető elektromos üzemmódban egy feltöltéssel. Ez az érték nem rugaszkodik el a valóságtól, a gázpedált takarékosabban használók könnyűszerrel megtehetnek félszáz kilométert városi körülmények között, mielőtt elfogynak az elektronok. Ezzel pedig a mindennapi ingázást könnyedén megtehetjük villanyautóként használva, a munkahelyünkön vagy esténként töltve a kocsit.

Csendes és takarékos

A hibrid Mégane mindenki autója lehetne. Alapvetően egy biztonságos, csendes és kényelmes családi kombit vezetünk, de ha kell, sportmódba kapcsolva vadabb is tud lenni. A volán mögött ülve nem is akarjuk, hogy más legyen, a legjobb élmény szinte hangtalanul suhanni vele országúton – még akkor is, ha azok minősége kifogásolható: a futómű szépen igyekszik kisimítani az úthibákat.

Alapvetően három fő üzemmód közül választhatunk: a már említett Sport mellett – melynél a benzinmotor emelt fordulatszámon üzemel –, annak ellenkezőjét, a fosszilis üzemanyag égetését mellőző, tisztán elektromos Pure-t is választhatjuk. Indítás után a MySense-üzemmód kapcsol be. Ennél, illetve a sportmódnál is van lehetőség arra, hogy töltéstartó üzemmódot használjunk. Ilyenkor az autó az elhasznált áramot menet közben visszanyeri a benzinmotor járatásával, az indítómotor-generátor segítségével, hogy egy későbbre tervezett tisztán elektromos üzem során használjuk fel azt.
Jópofa dolog az E-Nav-mód, mely a hosszabb utakon hasznos igazán. Ilyenkor a navigáció által kiszámolt útvonalhoz igazítja az autó az áramhasználatot, és a célállomásig szinte teljesen lemeríti az akkumulátort, így törekedve a legtakarékosabb és leginkább környezetkímélő működésre.

Nagyobb gázadásoknál a benzinmotor kissé riadtan, nagyobb hanggal ébred. A hang miatt a riadalom ijesztő lehet, de teljesen érthető reakció, ugyanis akár 135 km/órás sebességig is mehetünk tisztán elektromos hajtással. Az álló, majd magas fordulatszámon pörgő motornak kell néhány másodperc, mielőtt az elektronika optimalizálja a helyzetet, és a megfelelő sebességi fokozatba kapcsol. Az egység szerencsére álmából keltve is szinte azonnal gyorsítja az autót, előzéseknél magabiztos az E-TECH hibrid.
Álló helyzetből 9,6 másodpercre van szükség ahhoz, hogy 100 km/óráig gyorsuljon az 1,6 tonnás jármű, ami már érezhetően jó dinamikát ad. Városban a villanymotor miatt a legtöbbször lendületesebben gyorsul a Mégane, mint a forgalom legtöbb résztvevője. Jól manőverezhető szűk helyeken is, fordulóköre 11,3 méter. A parkolást radar segíti elöl-hátul.
Okosan vezetve, az akkumulátorokat rendszeresen töltve városban akár két liter alá is levihető az üzemanyag-fogyasztás 100 km-en, így fenntartása a zöld rendszám meglétével együtt nem emészt fel komoly összegeket. Ehhez jön a 13-14 kWh körüli villanyfogyasztás, melyet a legjobb esetben akár ingyen is tankolhatunk. De otthoni árammal töltve is kevesebb, mint 700 forint.
Országúton, illetve autópályán természetesen több fosszilis üzemanyag ég el. Nem érdemes a pillanatnyi fogyasztást mutató 6,5-7,5, illetve 8-9 literes fogyasztási adatoktól megijedni, hiszen ebben benne van az akkumulátorok töltése is. A teszt bő félezer kilométere során a takarékos belső égésű motor 4,6 literes benzinfogyasztásához 9 kWh körüli villanyfogyasztás társult száz kilométerre vetítve, ami egy liter benzinnek feleltethető meg.
Listaáron már 11 millió 99 ezer forintért hozzájuthatunk a Renault Megane konnektoros hibrid változatához. Ez a Zen verzió indulóára, az Intens és az R.S. Line verziók 11,5, illetve 11,7 millió forinttól vehetőek meg. Az itt szereplő tesztautó extrákkal (kormány- és ülésfűtés, ködfényszórók, elektromosan behajtható tükrök, utcai töltő, „fekete gyémánt” fényezés) ezer forint híján 11,6 millióba kerül. Ez az összeg magasnak tűnhet, ha látjuk például a 160 lóerős benzinmotoros Mégane Grandtour 2,25 millió forinttal olcsóbb kezdőárát, de más gyártók hibrid modelljeihez képest versenyképes E-TECH variáns vételára. Ráadásul viszonylag kevés a konnektorról tölthető kompakt méretű kombi.

A Renault az E-TECH hibrid erőforrásával kiváló hidat épített a hagyományos üzemanyag alapú és az elektromos autózás között. A receptet a Mégane Grandtourba átültetve a vásárlók jól járnak, mert egy remek autóval bővült a kompakt méretű hibrid kombik egyébként szűkös választéka.
Teljesítmény:
160 lóerő (116 kW)
Nyomaték:
349 Nm
Végsebesség:
183 km/h
Gyorsulás:
9,8 mp (0-100 km/h)