Mazda3 G150

Mazda3 G150

hirdetés

150 lóerős középút.


A Mazda kitartóan reszelgeti szívó benzines motorjait, ezúttal a 122 és 180 lóerős motorok közé belőtt 150 lovas változatot próbálták ki.
Image

2018-ban bemutatott negyedik generációs Mazda3-ból túl vagyunk már a 180 lóerős változaton, vezettük a 122 lóerőst kivitelt is, most pedig a kettő közé belőtt, 150 lovas, továbbra is turbó nélküli, viszont rendes lökettérfogatú motorral ellátott változatot próbáljuk ki.

A legutóbbi generációváltásnál Mazdánál zseniális érzékkel faragták még vonzóbbra az eddig is csinos Hármast. Miközben az arányok, a stílus alapja változatlan maradt, szinte a végletekig tökéletesítették.

A forma valamivel agresszívabb , és dominánsabb lett, a hűtőmaszk alakja szinte ugyanaz, de valamivel szélesebb, laposabb lett és rafinált rácsozatot kapott, a szemei vékonyabbak , és minden fölösleges nyílás, ködlámpafészek, akármi lekerült az orráról.
Oldalról a finom króm csíkok mellett csak a küszöb fölötti él az, ami megtöri kicsit a gömbölyded formát, és a nagy fémfelületeket. Aztán ott a széles C-oszlop, majd az autó szintén kerek feneke a fényes fekete felső légterelővel és az alsó diffúzorral, illetve a dupla króm kipufogócsövekkel és a kategória egyik legjobb dizájnú hátsó lámpájával. A karosszéria 4460 milliméter hosszú, – 18 centivel hosszabb, mint a 8-as Golf – szélessége 1795 mm, magassága pedig 1435 mm, és aránylag nagy, 2725 mm-es tengelytáv tartozik hozzá.

Mazdát nem igazán szokás alapfelszereltséggel venni, sőt, a statisztikák szerint kifejezetten a jól felszerelt, puccosabb változatok fogynak jobban itthon is. Mivel a Mazdánál odafigyelnek a vevők igényeire, a visszajelzésekre, így a belső prémium felé tolódása már korábban megkezdődött és ez egész jól érezhető ebben az autóban is. Bútorozása tisztességes anyagokból áll, van fém, bőr, és a műanyagok is puhák, jó tapintásúak, a hangulat is kellemes. Mindezek mellett teljesen jól használható a beltér, semmi izzadtságszagú kínlódás nincs benne, hogy valami extrémet toljanak a sofőr és utasai képébe. Itt minden megszokott, otthonos, és ami nagyon fontos, jól is használható.
Image
Image
Teljesen digitális monitorműszerfal helyett hibridet lehet benne nézni, ami középen kijelző, kismértékben átrendezhető képpel, a széleken pedig mutatós műszerekből áll, hatalmas, álló formátumú központi kijelző helyett hagyományos, fektetett van, simogatós felület helyett pedig a jól bevált, visszajelzést is adó forgótárcsás megoldással lehet a menükben kotorászni.

Ja, van igazi klímavezérlője, gombokkal, kapcsolókkal, amik nagyon kitalált ellenállással, kapcsolási érzettel működnek. Emellett a kormány gombjait is sikerült olyanra tervezni, hogy simán tapintás útján el lehessen igazodni a funkciók között. Tényleg ritka ma már az olyan autó.

Méretei miatt 190 centis termettel csak az első ülések nyújtanak elegendő életteret, a második sorban a lábtér és a fejtér is hamarabb fogy el, mint kényelmes lenne, de úgy 180 centiig ott sem lesz probléma, ha valaki már bemászott. Igaz, a vastag C-oszlop és a magasba tartó övvonal miatt kissé nyomasztó a hangulat a belsőben, ahol sem szellőző, sem töltőpontok nincsenek.

Alapállásban, ötszemélyes módban 327 literes – a 8-as Golfban érezhetően több, 380 liternyi hely van – a csomagtartó, a hátsó ülések háttámlájának lehajtása után 719 liternek megfelelő térfogatú cucc fér be hátra. Ilyenkor sík felületre lehet pakolni, a padlószint alatt pedig rekeszek várják, hogy megtömjék őket, és itt a defektjavító kitt is, a Bose hifi mélynyomójával egy légtérben.
Image
A 122 és 180 lóerős benzines motorok mellett a 150 lóerős változat ugyanúgy 1998 köbcentis, és ugyanúgy turbó nélkül dolgozik, mint rokonai. Ugyan a technikai leírásban még egy 116 lovas dízelmotor is szerepel, de ez sem az árlistában, sem a konfigurátorban nem található.

A többi benzineshez hasonlóan itt is van 24 voltos lágy-hibrid rendszer, ami a motorhoz kapcsolt generátor-indítómotorból, áramátalakítóból és egy aprócska, lítium-ion akkumulátorból áll. Ez a hibrid rendszer képtelen az autót tisztán elektromos energia segítségével mozgatni, csupán annyi haszna van, hogy a fékezéskor máskülönben elfűtött mozgási energiát elraktározza, és az így nyert potya energiával táplálja a fedélzeti elektromos fogyasztókat, így végső soron benzint spórol.

A cikk tovább folytatódik a vezess.hu oldalon:
https://www.vezess.hu/ujauto-teszt/2020/09/04/mazda3-150le-teszt/