mazda-cx-60-takumi-rhodium-white

A Mazdáé a legzöldebb fehér

hirdetés
A Soul Red Crystal és a Machine Grey után egy újabb különleges prémium-karosszériaszínt mutatott be a Mazda. A Rhodium White nem csak semmihez sem fogható ragyogásában, hanem különleges, környezetbarát gyártástechnológiájában is kiemelkedik a minőségi fehér fényezések közül.
A Mazda pontosan érzi a színek pszichológiáját – vagy ha úgy tetszik, nevezhetjük mágiának is. A fényezések hagyományos kínálatát ezért az elmúlt években speciális, sehol máshol nem látható, rendkívüli érzelmi töltést hordozó tónusokkal gazdagították. A sort a Soul Red indította, majd jött annak evolúciója, a Soul Red Crystal: ezek a mélyvörös, ragyogó színek tágas üzleti szedánokat, családi ferdehátúakat varázsoltak sportkocsivá. A Machine Grey a gépek diadalát, a nyers fém tisztaságát, ellenálló-képességét és erejét – és az érem másik oldalaként annak formálhatóságát, képlékenységét, átalakulóképességét – testesíti meg.
Mindkét szín megtalálható a vadonatúj Mazda CX-60 palettáján – és mindkettő megdöbbentően más karakterrel vértezi fel az új generációs szabadidőjárművet –, mellettük pedig egy harmadik, korábban soha nem látott árnyalat is megjelenik a kínálatban. A Rhodium White Premium fehér, de nem hétköznapi fehér – sem megjelenésében, sem fizikai jellemzőiben.

Az idén nyártól rendelhető tónus a japán minimalista esztétikumot, a felesleges részletek hiányát, a „kevesebb több” értékét testesíti meg. A selymes simaságú festés rendkívül finom szemcsézete kihangsúlyozza a karosszériára vetülő árnyékokat, még mélyebb térbeliséget adva a felületeknek.

A különleges hatás titka a takuminuri festési technológiában rejlik. A legtöbb fehér színnél áttetszik az alapozó réteg, ezért a fényezés során az átlagosnál vastagabb rétegben viszik fel az átlátszó fedőréteget. A Rhodium White Premium színhez azonban a Mazda egy vadonatúj pigmentet dolgozott ki, ami lehetővé teszi, hogy akár 30 százalékkal vékonyabb víztiszta lakkréteggel borítsák a festést. Ez magától értetődően kevesebb nyersanyag felhasználását, valamint mérsékelt energiahasználatot jelent, így a Rhodium White Premium gyártási technológiája jelentősen kisebb CO2-kibocsátással jár.
Az új technológia lényege, hogy a fényvisszaverő rétegbe rendkívül vékony, ugyanakkor magas fényű alumíniumlemezkéket ágyaznak bele. Ezek egységes elrendezésben, a karosszérialemezek domborulatait pontosan követve helyezkednek el, és a szokásosnál mintegy tizennégyszer (!) vékonyabb, csupán 0,5 mikron vastagságú fényvisszaverő réteg kialakítását teszik lehetővé. Az alumíniumlemezkék strukturált, egyenletes térközű elrendezése ráadásul a kézi fényezés mesteri egyediségének hatását kelti. A ráeső fény alatt ragyogni kezd a felület, láthatóvá téve a mélyben fekvő rétegek fémes szerkezetét, ugyanakkor selymes, árnyékokkal teli tónusok adnak kivételes mélységet és kontrasztot a karosszériának.