mazda-cx-5-paletta

A Mazda CX-5 minden idők egyik legjobb autója

hirdetés
Százezer kilométer: az átlagos európai autós számára ez mintegy nyolc év használatot jelent. Nem csak szimbolikus jelentősége van tehát annak, hogy milyen állapotban van egy gépkocsi, amikor a kilométer-számláló először mutat hat számjegyű értéket: megbízhatósága közvetlenül befolyásolja a fenntartási költségeket, illetve a használtautó-piaci értéket.
Ezért olyan fontosak a legnagyobb autós szakkiadványok által rendszeresen végzett tartóstesztek: ha egy autót százezer kilométeren át nyúznak, a legrejtettebb problémái is előjönnek, a fődarabok elhasználódásától kezdve a fényezés tartósságán át a kárpitok, kezelőszervek kopásállóságáig. Sőt, ami legalább ilyen fontos: ekkora futásteljesítmény esetén az autó és gazdája többször is találkozik az adott márka szervizével, így felmérheti, hogy milyen szolgáltatásra számíthat a garanciális időn belül, valamint azon túl.
A német Auto Bild a mai napig közel hetven típust vizsgált ilyen behatóan. A Mazda CX-5 második alkalommal került figyelmük középpontjába. Az első generációs modell hat évvel ezelőtt dicséretesen teljesített, az „ötös alá” (A-) érdemjegyre a legtöbb autógyártó büszke lett volna. A Mazda azonban odafigyelt a kritikára, és a termék, illetve a szervizszolgáltatások következetes fejlesztésével a típus szó szerint minden gyengeségét kiküszöbölte. Erre enged legalábbis következtetni a tény, hogy az autó említésre méltó meghibásodások nélkül, makulátlan szervizteljesítmény mellett jutott túl élete első százezer kilométerén. Az eseménytelenül lezajlott tesztprogram záróakkordjaként darabjaira szedték az autót, ám minden fődarab újszerű állapotot mutatott, a 2,2 literes dízelmotortól kezdve a futóművön át a beltéri szerelvényekig. Az általános elismerés mellett a tesztelők hangsúlyozottan elégedettek voltak a CX-5 helykínálatával, az utazási kényelemmel, valamint a kifinomult hajtáslánccal, azon belül is a dízelmotor és a hatfokozatú automata sebességváltó közötti összhanggal.
Ezek után nem meglepő, hogy a Mazda CX-5 nem egyszerűen kiváló értékelést kapott: az Auto Bild által az évek során tartóstesztre fogott, hatvannyolc különböző típus közül minden idők negyedik legjobb eredményével zárta a hosszú tortúrát. Ezzel a szakértők is igazolták, amit a Mazda ügyfelei személyesen is megtapasztalhattak: a CX-5 nem csupán a jelenlegi kínálat talán legokosabb vétele, de minden idők egyik legkiválóbb autója is.

Ráadásul a jó mostantól még jobb: a Mazda a közelmúltban átdolgozta a CX-5-öst. Frissült a beltér, javult a mindennapi praktikum, kibővült a vezetőtámogató funkciók kínálata, valamint még kifinomultabb lett a dizájn éppúgy, mint a vezethetőség. Képeinken már a megújult modell látható, amellyel hamarosan személyesen is megismerkedhetnek a CarNet Mirai óbudai és újbudai szalonjaiban, illetve a CarNet Riegler győri bemutatótermében.