Hadat üzen a hulladéknak a Renault

Hadat üzen a hulladéknak a Renault

hirdetés
Minden eddiginél hatékonyabb újrahasznosítási megoldásokon dolgozik a Renault-csoport, hogy élettartamuk végére ért autóikból a lehető legtöbb hasznos nyersanyagot lehessen visszaforgatni a gyártásba.
A jövő a semlegességé: ez nem egy politikai jelmondat, hanem a Renault-csoport egyik leányvállalatának a neve (The Future Is Neutral). A cég szakterülete a körkörös gazdálkodás, azon belül is az autók teljes értékláncára vonatkozó újrahasznosítási és visszaforgatási megoldások kidolgozása és megvalósítása.

A végső cél – ahogy a vállalat neve is hirdeti – az elsődleges nyersanyagoktól való teljes függetlenné válás – ez persze egy hosszú és fáradságos folyamat, a Renault azonban társvállalataival együtt tevékenyen igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy ez az ambiciózus kezdeményezés sikerrel járjon.
Ennek érdekében az autógyártó a jogszabályokban előírtnál hatékonyabb és rugalmasabb szabványokat vezetett be házon belül, és megújította együttműködését az Indra Automobile Recycling vállalattal, Franciaország első számú autóipari újrahasznosítójával.
A partnerek együtt hatékonyan biztosítják, hogy a Renault privát és céges ügyfelei által ingyen leadott járműveket a megfelelő helyre szállítva a bennük található környezet- és egészségkárosító anyagokat semlegesítsék, majd az autókat elemeikre szereljék, az így kapott komponenseket nyersanyag szerint szortírozzák, majd megjelöljék. Így pontosan nyomon követhető az útjuk a folyamat további fázisaiban: a nyersanyagok visszanyerésében, illetve a nem visszaforgatható komponensek hulladékkezelésében.
A program keretében kiemelt figyelmet fordítanak a részben vagy teljesen elektromos járművek nagyfeszültségű komponenseinek, akkumulátorainak, kábelkötegeinek és elektronikus vezérlőegységeinek megfelelő feldolgozására. Emellett tanácsadást és képzést is biztosítanak más autóipari szereplők részére, hogy közös erővel valósíthassák meg a körkörös gazdaság jövőképét.

Mostantól a The Future Is Neutral leányvállalat felel a Renault flins-i újragyártó üzemének működtetéséért és fejlesztéséért is; a példaértékű autóipari újrahasznosító gyár ennek köszönhetően minden eddiginél gyorsabb ütemben fejlődhet, a beruházási összegek megduplázásával, valamint az alkalmazotti létszám felduzzasztásával az évtized végére másfélszeresére kívánják növelni az újragyártó üzem bevételeit, ami versenyképessé, ezáltal széles körben kívánatossá és elfogadottá teszi a körkörös gazdálkodás koncepcióját.