renault-prototipus-gyartas

A titkos üzem, ahol autógyárat építenek

hirdetés
Van a Renault-nak egy titkos minigyára, ahová a cég alkalmazottai közül is csak a kiválasztott kevesek léphetnek be, az itt épített prototípusok pedig a szokásoson túl egy egészen különleges célt is szolgálnak.
A Renault két és fél évvel ezelőtt bemutatott elektromos prototípusa megérdemelten nyerte el a 2021-es Év Tanulmányautója díjat. A legendás R5 reinkarnációja az egész márka elektromos útjának a jelképe és első lépése. Ahogy a Renault 5 egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz, a projekt apropóján a gyár is bepillantást enged a közönségnek egy eddig hétpecsétes titokként kezelt műhelyébe.
A Párizs közelében fekvő Renault Technocentre egyik eldugott zugában, ahová mobiltelefont sem vihetnek be a dolgozók, immár huszonöt éve működik a globális gyártásfejlesztő központ. Itt pontosan azzal foglalkoznak, ami a név sugall, bár a folyamatot nem egyszerű leírni: az üzemben egy komplett autógyár működik, ahol prototípusokat (azaz leendő szériamodellek egyedi, előzetes példányait) szerelnek össze, hogy aztán a folyamat tanulságait levonva megtervezhessék a leendő sorozatgyártás gépeit, szerszámait és folyamatait.

A Renault-n kívül nem sok autógyártó üzemeltet ilyen létesítményt. A számítógéppel támogatott tervezés és gyártás korában végső soron megkerülhető volna ez a lépés, a tesztelésre szánt prototípusokat pedig talán gyorsabb és olcsóbb volna kézzel összeszerelni. Ám ahogy annyi más területen, itt sem lehet mindent maradéktalanul szimulálni, a Renault-nak pedig meggyőződése, hogy a hibátlan minőség érdekében szükség van erre az állomásra. Itt ugyanis élőben lehet igazolni (vagy rosszabb esetben megcáfolni) a tervezők elméleteit és számításait, a folyamat pedig két irányban működik: minden egyes, itt legyártott prototípussal maga a gyártási folyamat is tökéletesebbé válik.
A Renault már 2021 októberében megkezdte a Renault 5 prototípusainak gyártását – ezek a korai példányok úgynevezett öszvérek voltak, amelyeken egy Renault Clio karosszériája alá rejtve tudták tesztelni az egyes fődarabokat. Ez különösen fontos volt ebben a bizonyos projektben, hiszen az új R5-ös az első típus, amely a tisztán elektromos CMF-B EV platformra épül. Mire a projekt lezárul, a központ munkatársai mintegy hatvan prototípust készítenek el. Miközben pedig a tesztpilóták a skandináv télben, a sivatagi nyárban és egyéb, szélsőséges időjárási körülmények között vizsgáztatják az itt gyártott autókat, a Renault a leendő sorozatgyártást is előkészíti, hogy 2024-ben fennakadások nélkül kezdődhessen meg a Renault 5 forgalmazása, és azzal a márka új korszaka.