Hírek

Mindig a biztonság van az első helyen

Egy év sem kellett ahhoz, hogy alaposan megváltozott helyzettel találkozzunk az autópiacon. Kühne Attilát, a CarNetfleet ügyvezető igazgatóját az autóhiány utáni korszak esélyeiről és az elsőre vonzónak tűnő pénzügyi konstrukciók kockázatairól kérdeztük.
kuhne-attila-carnetfleet-ugyvezeto-igazgato-interju-magazin
CarNet Magazin
Fordulat történt az autópiacon. Mi változott 2023-ban?

Kühne Attila
2022-ben az év az autóhiányról szólt. A technika átalakulása és a forint-euró árfolyam elszállása jelentős drágulást eredményezett minden autónál, ezt megspékelte a kamatkörnyezet változása, ami összességében nagyon megdrágította a finanszírozási konstrukciókat.

A csekélyebb gyártási darabszámok miatt kevésbé volt érezhető, hogy a piacon valójában mekkora a visszaesés, de ezek a hatások erősen mérsékelték a bérlők és a vásárlók kedvét új eszközök beszerzésére.

Mára megszűnt az autóhiány, egy-két kurrens modellt kivéve minden személyautó elérhető gyártásból rendelve is 2-3-4 hónapos időszakon belül.

Elsősorban a haszonjárművek, furgonok között fordulhat elő ennél hosszabb várakozási idő. Majdnem minden autógyárban több autót állítanak elő a keresletnél, nem magyarországi, hanem európai és globális szinten értve. A magyar piacnak is bőven jut autó.
Ha vége az autóhiánynak, nő a kedvezményszint?

Erre nagyon nehéz általános választ adni. A 2022-es hiány idején a forgalmazók szempontjából észszerű döntés volt visszavágniuk az engedményeket. Még a nagy tételben vásárlók sem kaptak flottakedvezményt, főleg a kapós modellekre. A legtöbb importőr korábbi, gyengébb árfolyamon pozicionálta az árait, tehát a korábbi szinthez képest meglehetősen magas árakról beszélhetünk. 2023 éreztette a lakossággal és a vállalkozói szektorral, hogy bizony nehéz évünk van. Ahogy befékeződik a piac, úgy jönnek elő az árengedmények. Tulajdonképpen mindegy, hogy egy forgalmazó vételárkedvezményt ad vagy támogatott hitelt biztosít. A kamatmentes hitellel elérhető megtakarítás is a milliós engedményekhez mérhető.
A cikk tovább folytatódik a carnetfleet.hu oldalon: https://carnetfleet.hu/friss/hirek/204-mindig-a-biztonsag-van-az-elso-helyen
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely