Hírek

Családi autók: 7üléses modellek

Sokan járnak elégedetten két üléssoros autóval és nem is gondolnak rá, mennyivel praktikusabb egy legalább hétüléses SUV, egyterű vagy kisbusz, amelyek 2,5 millió forintos állami támogatással is megvásárolhatók.
Mielőtt az 1980-as évek közepétől terjedni kezdtek az egyterűk, nagyon szegényes volt a felhozatal ötnél több üléses személyautókból. Léteztek ablakos furgonok a raktérbe csavarozott üléspadokkal, spártai kényelemmel és kombik csomagtéri pótülésekkel, amilyen például a Citroën CX, a Peugeot 505, a Renault 21 vagy a Volvo 245.

Szerencsére ma nagyon más a helyzet, sokféle autó közül választhatunk. A hétüléses kocsi nemcsak hatfős vagy annál népesebb családoknál tesz jó szolgálatot, sok 2-3 gyermekes famíliának is három üléssoros autója van, hiába férnének el elvileg öten is egy ötszemélyesben.
Két kényelmes, felnőtteknek is felajánlható vagy két kisebb, gyermekeknek szánt pótülés kincset ér, ha a túlzsúfolt strandon kettő helyett csak egy autónak kell parkolóhelyet találni, biztonságosan el lehet hozni még két gyermeket az edzésről, velünk jöhetnek kirándulni a nagyszülők vagy nyári sütögetéskor elég egy sofőr, aki nem koccinthat a többiekkel.

Tehát a hét- vagy többüléses személyautó megszépíti és könnyebbé tesz az életet – de mire ügyeljünk kiválasztásukkor?
Fontosak a részletek!

Egy családi autót az apróságok tehetnek naggyá a sokéves használat közben, ezért a részletmegoldásokra nagyon oda kell figyelni a kocsi kiválasztásakor és a felszereltség összeállításakor. Mivel a legtöbb autó különféle kivitelekben és csomagokkal kapható, a legjobb felszereltség összeállításában sokat segíthetnek a rutinos értékesítők.
Haladjunk kívülről befelé, kezdjük az ajtókkal! A hátsó tolóajtó praktikus és kényelmes. Többnyire jó nagy, mégsem lehet nekinyitni a mellettünk parkoló autónak. Tolóajtót legtöbbször a furgonként is létező autókon találunk, például a Citroën Berlingo-Ford Grand Tourneo Connect vonalon, illetve a cikk végén részletezett kisbuszokban.

Aki idegenkedik a tolóajtós autóktól, az oldalra nyíló ajtóval is jól járhat, próbálja ki, mekkora nyílást tesz szabaddá! Az ajtók méretén és nyitási szögén múlik, mennyire lesz könnyű vagy bajos a gyermekhordozó ki-betétele, és az övek bekötése.
Hogy fog mindenki elférni?

Bent a középső és a hátsó ülések variálhatósága a döntő. Hosszirányban állítható középső üléssel jól kihasználható a belső tér, mert megnövelhető a leghátul vagy középen utazók lábtere attól függően, mit diktál a létszám és az utasok magassága. Áldásos az előrehajtható üléstámla jobb elöl, ha szörföt, deszkát, lapra szerelt bútort kell vinni.

Mindig érdemes bepróbálni a gyermeküléseket az autóba, hogy elfér-e hátul egy sorban három, befér-e a közé egy ember, hosszúak-e a biztonsági övek a rögzítésükhöz? Tisztázzuk, hány Isofix-rögzítőpont várja a gyermekvédelmi üléseket!
Ha már biztonság: érdemes kideríteni vajon a függönylégzsák az utastér teljes hosszában végigér-e vagy csak a két első üléssorban véd? Nyáron sokkal kényelmesebb olyan autóban utazni, ahol adott a levegőbefúvás a hátsó utasoknak, többnyire a két első ülés közül vagy az ajtóoszlopokból érkező légkondicionálással. Felszereltségfüggő lehet, jut-e világítás mindhárom üléssor fölé, ami az elérhető pohártartókkal, tárolóhelyekkel együtt meghatározó egy autó kényelmében.

Nem mindegy, hány utas közelében van töltési lehetőség a különféle kütyükhöz. Milyen aljzatok vannak az autóban, USB-C-s vagy a korábbi szabvány szerinti? Lényeges a 12 voltos csatlakozók száma is, töltéshez, hűtőláda áramellátásához vagy inverter használatához. Még jobb, ha nem vinnyogó inverterrel válik elérhetővé a 230 voltos konnektor. A Peugeot Rifter, a Ford Galaxy, a Peugeot 5008 és a Toyota Proace Verso is elérhető 230 voltos, földelt csatlakozót is befogadó dugaljjal.
Egyterűek: maroknyi túlélő

Sok márka kivonult az egyterűek piacáról, divatosabb autófajták felé fordulva, de a modellek a legjobb családi autók közé tartoznak. Igen kompakt méretben is lehetséges három üléssort kialakítani, amire a FIAT 500L Living a legjobb példa. A 95 vagy 120 lóerős dízelmotorral forgalmazott egyterű azoknak ideális, akiknek csak időnként van szükségük két pótülésre.
Hazánkban a Dacia Lodgy a legolcsóbb hétüléses autó, kiváló ár/érték aránnyal. Harmadik üléssorában felnőttek is jól elférnek. A Lodgy 115 lóerős, 260 Nm dízelmotorja valóban 5,5 l/100 km vegyes fogyasztással használható.

Extravagánsabb családi autó a Grand C4 SpaceTourer, a nagyobbik C4 Picasso utóda. Az 5+2 üléses autó derűt árasztó és igazán stílusos egyterű, sziporkázóan ötletes belső térrel. Alternatívája lehet a hosszított karosszériájú, szintén 5+2 üléssel rendelhető Renault Grand Scénic.

Még magasabb szintet képvisel a stílusos Ford S-Max valamint a tágasabb és nagyobb csomagtartójú Ford Galaxy. A vezetőtámogató rendszerek tárháza és akár 240 lóerős dízelmotorjaik is kiemelik a családi autók közül.
Értékek a maximumon

Van egy autókategória, amit nem sikerült frappánsan elnevezni, pedig majdnem 25 éve hódít családi autóként. Ezek a nagy belső terű kombiként, domesztikált furgonként, szakszóval CDV-ként (Car Derived Van) ismert autók. Közös bennük a tolóajtó, a rendkívül jól használható belső tér, a hatalmas csomagtartó és a kemény terhelésre méretezett technika.

Ide tartoznak például a kategória négyesikrei, a Citroën Berlingo, a Peugeot Rifter és a Toyota Proace City, illetve a Ford Grand Tourneo Connect. Mindegyik személyautós kényelmet, kifogástalan biztonságot és a hosszított verziókban hét üléssel is tágas csomagteret nyújt, túlzásokat nélkülöző motorkínálattal. Több egyterűvel szemben itt benzines motorból is kedvező a választék, de a kategória autói elérhetőek tiszta üzemű, takarékos dízelmotorokkal is.
SUV: kaland és elegancia

Mára a városi autóktól a kontinenseket átszelő csatahajókig a legtöbb autókategóriát meghódították a terepjárók. A nagyobb SUV-k egy része megrendelhető a csomagtérpadlóból előhajtható ülésekkel, így ezek a modell is jogosultak nagycsaládos támogatásra. A Peugeot 5008 prémiumigényű belső terével és elegáns formájával hódít.

Ebben a méretkategóriában a modellek többsége négykerék-hajtással is megrendelhető, így szinte minden kérdésre jó választ képesek adni, ami a családi autókkal kapcsolatban felmerül. Vontatásban, biztonságérzetben ugyanolyan jók, mint a kiépített útról letérve vagy síeléskor hóban autózva. Ilyen a Nissan X-Trail, a kategória legsikeresebb autóinak egyike.

Most érkezik a magyarországi márkakereskedésekbe a legújabb Hyundai Santa Fe. A hétüléses terepjáró szélvédőre vetített kijelzővel és zöld rendszámra jogosult, konnektorról feltölthető akkumulátoros hibridverzióban is elérhető.
Kisbuszok: mindent bele!

Mivel B-s jogosítvánnyal nyolc- vagy kilencüléses autót is szabad vezetni, fontos megemlíteni a kisbuszokat. Ezek a járművek városban igényelnek kompromisszumot. Cserébe ideális utazóautók, a középső és a hátsó sorban is igazán kényelmesek, akár három embernek egymás mellett, így nemcsak a forgalmi szerint 7-8-9 személyesek.
(A megfordítható foteles tárgyalóbusz-kiviteleket itt nem érintjük.)


Mivel furgonként is kaphatók, léteznek elöl 1+1 személyes üléspaddal a vezető mellett. Amennyiben a család le tud mondani egy ülőhelyről, a nyolcszemélyesek jobban használhatóak a kilencüléseseknél, mert megmarad az utastéren belül a hátralépési lehetőség a két első ülés között. A háromüléses első sor azzal is együtt járhat, hogy az utas oldalán nem állítható a háttámla dőlésszöge. Minden esetben érdemes az értékesítők tanácsát kérni, akik jól ismerik az autókat.
Sokan aggódnak a kisbuszok méretei miatt, pedig a többféle hosszal és tengelytávval elérhető járművek alapverziói alig hosszabbak, mint egy középkategóriás kombi. A Ford Tourneo Custom összesen 10 centivel nyúlik túl egy Mondeo kombin. Sőt, a nyolcüléses Citroën SpaceTourer 4606 milliméteres karosszériával is kapható, ami rövidebb egy Mazda3 limuzinnál.

Nagy tükreikkel, hátsó kamerájukkal és első-hátsó érzékelőikkel a kisbuszokkal váratlanul könnyű parkolni és manőverezni. 
Kiválóan látni belőlük az utat, és a magas üléshelyzet ütközésbiztonsági előnyökkel is jár, mert nem az utasok mellkasvonalában ütközik karosszériájuknak egy átlagos személyautó vagy SUV.
Ebben a kategóriában a Citroën SpaceTourer, a Peugeot Traveller és a Toyota Proace Verso az egyterűek és a teljes méretű kisbuszok közé esik. Legfőbb előnyük a kényelem, illetve a kitűnő variálhatóság az előre-hátra tologatható középső és leghátsó üléssorral. Ezek a modellek 2021-ben elektromos hajtással is megjelennek Magyarországon.

Méreteiket tekintve még nagyobb és még tágasabb kisbusz a Ford Tourneo Custom, illetve a Renault Trafic és testvérmodellje, a FIAT Talento. 8-9 liter/100 km körüli fogyasztásukkal igazán környezetbarát és kényelmes utazóautók nagycsaládoknak és baráti társaságoknak, az 5,4 méteres, nyújtott karosszériával köbméterben kifejezhető csomagtérrel.


Így működik a nagycsaládos kedvezmény


2019. július elsejétől él az új autó árának legfeljebb 50 százalékáig vagy 2,5 millió forintig terjedő állami támogatás nagycsaládosok autóvásárláshoz. A program az újak mellett a legfeljebb 2000 kilométert futott bemutató-autókra is vonatkozik, ha legalább hét állandó ülőhely van bennük. A megfogalmazástól ne ijedjenek meg, a padlóba hajtható, illetve kivehető üléses, üléspados egyterűek, kombik és kisbuszok is állandó ülőhelyű autónak számítanak.

Megvásárlásukhoz a három vagy több gyermek után családi pótlékra jogosult kérelmező kaphatja meg az adófizetők hozzájárulásárát, tehát lehet árva gyermekek gyámja is. Házastársak és élettársak közül csak az egyik fél jogosult a támogatásra, és vagy a kérelmezőnek, vagy társának rendelkeznie kell B kategóriás vezetői engedéllyel. Feltétel a magyarországi bejelentett lakhely, kizáró ok – összegtől függetlenül – bármilyen köztartozás, valamint az illető nem lehet büntetés hatálya alatt valamely bűncselekmény elkövetése nyomán.

A támogatható autók körét nem korlátozza felső értékhatár, mint az elektromos autók szubvencionálásában. A támogatói határozat véglegesedésétől hat hónap van az adásvételi vagy a lízingszerződés megkötésére, erre figyelni kell a határidők csúszása miatt.

Ide kattintva lehet elindítani https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,005dc814-4897-4eff-8e61-24444ddbc445 a kedvezményigénylést, de online eljárva is szükség lesz nyomtatott, tanúkkal aláíratott dokumentumok beszkennelésére. Előfordulhat, hogy a folyamat csak Internet Explorer böngészővel működik, bár Chrome és Firefox alatt jobb volna. A kedvezményről, a jogosultság feltételeiről a 45/2019. (III. 12.) kormányrendelet ( http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=213237 ) rendelkezik. A Magyar Államkincstár családtámogatási főosztályának tájékoztatója letölthető ide kattintva
(https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/Tajekoztato_nagycsalados_gepkocsi_tamogatasrol_igenyl%C3%B6k_szamara2.pdf ).

1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely