jeep-4xe

Jeep BEV stratégia – mi várható a jövőben?

Mint előző cikkünkben is írtunk róla, a szeptember 8-án tartott „4xe day” során bemutatásra kerültek a következő 2 év új tisztán elektromos Jeep modellei. Az új Avenger, Recon, és Wagoneer S mellett azonban sok érdekes, és fontos információ elhangzott a márka stratégiájáról, mellyel a világ vezető zéró-károsanyagkibocsátást SUV gyártójává válás a cél.
2025-ig négy új, tisztán elektromos modell érkezik, (ebből láthattuk most hármat), és 2030-ra az észak-amerikai eladások 50, míg az európai eladások 100 százaléka kizárólag elektromos lesz. Ezen célkitűzés komolyságát mutatja a 2023 elején az európai szalonokba érkező Avenger, és a 2023 elejétől Észak-Amerikában rendelhető Wagoneer S modell.
Az USA legkeresettebb plug-in hibrid járművének (PHEV), a Jeep Wrangler 4xe, valamint a közelmúltban bevezetett Grand Cherokee 4xe modellnek a sikereiből kiindulva a márka egy olyan teljes körű, villamosított termékstratégiát indított útjára, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a márka legendás terepjáróképességének megtartása mellett még szélesebb ügyfélkört szólíthasson meg Észak-Amerikában.

„Folyamatosan bővítjük a 4xe technológia elérhetőségét modellkínálatunkban, és ezzel újraalkotjuk a szabadság és a kalandvágy fogalmát, ahogy csak a Jeep márka teheti.” – mondta Jim Morrison, a márka észak-amerikai vezetője. „2025 végére teljes modellpalettánkat villamosítjuk, beleértve a négy tisztán elektromos változatot is, amelyek a piac legfontosabb szegmenseiben képviselik majd márkánkat.”
A villamosítási terv a Wagoneer portfolióra is kiterjed. Az egyelőre Wagoneer S kódnéven ismert, tisztán elektromos jármű még erőteljesebbé teszi a márka jelenlétét a prémium SUV szegmensében: a különleges, kecses, áramvonalas formavilág és az alapfelszereltség részeként kínált összkerékhajtás mellé közúti és terepüzemmódok, előremutató, Jeep-centrikus technológia és lenyűgöző menetdinamikai képességek társulnak. A jelenleg ismert számok: több, mint 640km hatótáv, és 3,6 másodperces gyorsulás 0-ról 100 km/h sebességre.
„Ügyfeleinket lenyűgözzük ezzel a prémium, takarékos SUV-vel, amely bővelkedik a modern technológiákban és a kiváló minőségű részletekben, összkerékhajtásához kiemelkedő menetdinamika és gyorsítóképesség társul, hatótávolsága pedig a tervek szerint eléri a 640 kilométert.” – mondta Christian Meunier.
Természetesen ezen autók lényege a környezetvédelem, és a megújuló energia használata, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni egy másik fontos dolgot sem; azon ügyfelek és rajongók, akik inkább az amerikai piacon kapható modellekkel szimpatizálnak, most felcsillanhat a szemük, ugyanis joggal számíthatunk arra, hogy a két piac lassan össze fog mosódni. Nem lesz károsanyag-kibocsátás, amibe az EU jelenleg kapaszkodik, amikor az autógyártók új modellek bevezetését tervezik, ezáltal könnyű átjárás lesz a piacok és a modellek között.