hyundai-kona-car-of-the-year

Tarolt az új Hyundai Kona

hirdetés
Épp csak megkezdődött a forgalmazása, máris elismerésekkel bombázzák a Hyundai Kona második generációját. A márka más típusai is hasonló népszerűségnek örvendenek az európai szaksajtóban.
Tripla Év Autója kitüntetéssel kezdte európai pályafutását a vadonatúj Hyundai Kona. Habár a kontinentális léptékű megmérettetésre majd csak később kerül sor, a földrész egyik legrangosabb szaklapja már minősítette a szabadidőjárművet, az eredmény pedig a lehető legkedvezőbb.
A brit Auto Express pontosan három évtizede választja meg rendszeresen az év autóját, a jubileumi évben pedig a Hyundai Kona érdemelte ki ezt a rangos címet, megismételve a Hyundai Ioniq 5 2021-es abszolút elsőségét. A vadonatúj crossovert önmagában is vonzóvá tette dinamikus formaterve, élvonalbeli technológiai tartalma, tágas belső tere és kiváló vezethetősége, a zsűri tagjait azonban páratlanul széles hajtáslánckínálatával győzte meg végérvényesen a modell, amely belső égésű motorral, full hibridként, valamint akkumulátoros elektromos kivitelben egyaránt megvásárolható.

Az abszolút elsőség mellett nem meglepő, hogy két kategóriagyőzelmet is bezsebelt az elődjénél jelentősen nagyobb modell: a Konát választották meg a legjobb városi szabadidőjárműnek, valamint a legjobb kis méretű cégautónak – az utóbbi különösen nagy jelentőségű elismerés, hiszen a flottavásárlók egészen más szempontok szerint választanak autót, mint a privát ügyfelek, a Hyundai Kona azonban mindkét piaci szegmens elvárásait maradéktalanul kielégíti.
Habár a vadonatúj Kona az év sztárja, a Hyundai más típusainak is kijutott a dicséretből. A Tucson sorban harmadszor bizonyult a legjobb középkategóriás szabadidőjárműnek, köszönhetően a karakteres dizájn, a fejlett technológiai tartalom, a széles motorválaszték és a kedvező vezetési élmény kombinációjának. A városi autók kategóriájában pedig a megújult Hyundai i10 hozta el a legjobbnak járó aranyat, azaz az Év Kisautója díjat.
Mindeközben tovább folytatja diadalmenetét az Ioniq 6, amelyet az áprilisi Világ Év Autója díjátadón elért mesterhármasát követően a brit Autocar szavazásán a legjobb céges autónak, a GQ Car díjátadóján pedig az év szedánjának választottak, míg az észak-amerikai Car and Driver magazin szerint a Hyundai elektromos Streamliner modellje az év legkiválóbb villanyautója – ugyanúgy, mint 2022-ben fivére, az Ioniq 5.

A Hyundai hiánypótló utazógépe, a futurisztikus Staria is a szakmai figyelem középpontjába került: miután az év elején a német Auto Motor und Sport szavazásán diadalmaskodott, most a szintén német Auto Bild folyóirat választotta meg az év legjobb összkerékhajtású importmodelljének a kifinomult HTRAC-összkerékhajtási rendszerrel is rendelhető mikrobuszt.