ford-transit-custom-nugget

Új lendületet vesz a lakóautók piacán a Ford

hirdetés
Ahol az átlagos ügyféligények véget érnek, ott kezdődnek az egyedi átalakítások, különleges felépítmények, speciális feladatokra tervezett járművek. Ezeken belül is kiemelt helyet foglalnak el a lakóautók. Ahhoz, hogy valaki egy gépjármű erősen korlátozott alapterületén belül jól használható, könnyen tisztán tartható, tartós, mégis otthonos életteret alakítson ki, összetett ismeretekre és komoly tapasztalatra van szükség – no és persze a legkiválóbb alapanyagokra, beleértve magát a járművet is.
A németországi Hymer az egyik legnagyobb szakértője a témának. Hatvan évvel ezelőtt, a Caravano modell bemutatásával gyakorlatilag ők alkották meg a lakóautó fogalmát, majd a hetvenes évektől a Hymermobil és társai emelték egyre magasabbra a mércét. Működésüket innovációk sora szegélyezi, szakértelmüket és lelkesedésüket ma már Európa legnagyobb lakóautó-gyártó cégcsoportjának névadó márkájaként kamatoztatják, és bocsátják minden korábbinál szélesebb ügyfélkör rendelkezésére. Az Erwin Hymer Group (EHG) folyamatos fejlődésre irányuló törekvéseinek is köszönhetően az elmúlt szűk évtizedben robbanásszerű növekedésnek indult a lakóautók szegmense. Hatványozott lendületet adott ennek az erősödésnek a globális koronavírus-járvány, amely felértékelt minden olyan utazási formát, ahol magunk határozhatjuk meg tartózkodásunk körülményeit és feltételeit.
Ebben a kiemelten sikeres időszakban jut most főszerephez a Ford, amely az EHG-val kötött hosszú távú stratégiai együttműködés jóvoltából nem egyszerű alváz-beszállítóként, hanem fejlesztőpartnerként léphet be a lakóautók piacára. Ez az integrált szemlélet új lehetőségeket teremt minden résztvevő számára: a károsanyag-kibocsátásra, utasbiztonságra, vezetőtámogatásra vonatkozó egyre szigorúbb törvényi szabályozásokat ugyanis csak így lehet költség- és időhatékonyan harmonizálni az ügyfelek folyamatosan növekvő kényelmi elvárásaival.
Az együttműködés keretében a Ford 2022 és 2024 között a törökországi Kocaeli üzemében gyárt Ford Transit, illetve Ford Transit Custom típusokat az EHG részére, zárt furgon, ablakos kombi, illetve fülkés alváz kivitelben. Egyelőre nem tudni, ezeket milyen hajtáslánccal szerelik majd fel, az viszont említésre méltó, hogy ezek a típusok tisztán elektromos, illetve plug-in hibrid kivitelben is elérhetők, amelyek nagyfeszültségű fedélzeti hálózata vadonatúj lehetőségeket teremt a beépített háztartási berendezések és egyéb kényelmi szolgáltatások terén. A nagy kapacitású akkumulátor pedig soha nem látott mértékű önállósággal vértezheti fel a lakóautókat, kempingbuszokat, mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt új korszakot nyitva a műfajban. Szintén fontos, hogy a Ford modern könnyű haszongépjárművei olyan vezetőtámogató biztonsági rendszerekkel szerelhetők fel, amelyek teljességgel egyedülállónak számítanak. Ennek igazolásaként a közelmúltban a Transit és a Transit Custom egyaránt a lehető legjobb minősítést szerezte meg az új járművek biztonságát vizsgáló Euro NCAP szigorú tesztjén.
Mindez azonban csak a kezdet, hiszen az európai piacvezető EHG annak a Thor Industries nevű cégcsoportnak a tagja, amelyet a világ legnagyobb lakóautó-gyártójaként tartanak számon. A Thor számára pedig kulcsfontosságú előny, hogy a Ford Transit-széria Észak-Amerikában és Kínában is elérhető, ami lehetővé teszi globális termékcsaládok közös fejlesztését és költséghatékony gyártását.
A Ford egyébként ma sem ismeretlen szereplő ezen a piacon. A Transit eredeti bevezetése óta népszerű átalakítási alap szerte Európában, a Westfaliával közösen kifejlesztett Nugget modellcsalád révén pedig az utóbbi években különböző méretben és felszereltséggel vásárolhatnak vadonatúj lakójárműveket az ügyfelek. A Ford Transit Custom Nugget és a hosszú tengelytávú, fürdőszobával is felszerelt Nugget Plus az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó, sokoldalúan berendezhető belső teret kínál. Különösen praktikus megoldás a megemelhető tető, amely révén a belmagasság eléri a 2,4 métert, ugyanakkor a mindennapokban problémamentesen vezethető a jármű, amellyel akár mélygarázsokba is behajthatunk, munkába is járhatunk. A kínálat zászlóshajója a hosszú karosszériás, emelt tetejű Ford Transitra épülő Big Nugget, amelynek 13 köbméteres(!) belső tere kompromisszumok nélküli kényelmet biztosít utasai számára.