carnet-iskolabusz

Iskolabusz-flottát adott át a CarNet

hirdetés
37 Ford mikrobusz áll szolgálatba felvidéki és erdélyi körzetekben azért, hogy az ott élő magyar gyerekek eljuthassanak a magyar nyelvű intézményekbe.
A CarNet Auto-Fort csepeli telephelyén adták át azt a 37 vadonatúj Ford mikrobuszt, amelyek a felvidéki és erdélyi szórványban bővítik a Rákóczi Szövetség már meglévő flottáját. A gépkocsik vidéki településeken élő magyar gyerekek és fiatalok közlekedését fogják szolgálni, hogy eljussanak a magyar nyelvű óvodákba, iskolákba és felsőoktatási intézményekbe.
Az új buszok, a kolozsvári székhelyű Iskola Szövetséggel együttműködve, magyar állami támogatással kerültek átadásra a CarNet Auto-Fort telephelyén. Minden mikrobusz 170 lóerős dízel motorral és 9 üléssel van felszerelve, szimpla, illetve dupla hátsó ajtós kivitelben. Az autók nyári és téli gumiabroncs szettel együtt kerültek az iskolák szolgálatába, valamint MOL- és OMV-üzemanyagkártyát is kaptak amikkel egy évig a magyar állam állja az autók üzemeltetését.

Az erdélyi buszok mellett 4 darab Ford Tourneo Custommal bővül a tavaly 16 autóból felállított felvidéki flotta is, ezzel a Rákóczi Szövetség már 20 kisbusszal szállíthatja az óvodásokat és diákokat. Csáky Csongor, a Rákóczi szövetség elnöke hozzátette, hogy a program hatására 30%-kal nőtt a beíratott gyermekek száma a Felvidéken. A most átadott buszokkal Erdélyben is hasonló eredményre számítanak.
Személyesen is részt vett az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, és kiemelte, hogy segítségükkel a szórványban élő magyar gyerekek is büszke magyarként nőhetnek fel.
Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter azt is kiemelte az átadáson, hogy a kormány, az alaptörvényben rögzítettekhez híven, felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért és támogatja a magyar közösségeket. Az állam ezért 500 millió, a Rákóczi Szövetség pedig további 170 millió forintos támogatással járult hozzá a programhoz.

A meghívottak között szerepelt még az OTP vezérigazgató-helyettese, Csányi Péter, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor, aki beszédet is mondott. Az elnök kiemelt feladatként tekint arra hogy a magyar gyermekek magyar intézményekben tanulhassanak még akkor is ha az távol esik a lakóhelyüktől.

Ezzel az új flottával 58 darabra bővült a Rákóczi Szövetség iskolabusz-állománya, amely így már 720 határon túl élő magyar gyermeknek segít eljutni az intézményeikbe. A buszok üzemeltetési költsége évente 231 millió forint, amit a teljes mértékben a magyar állam vállal magára.