ford-tool-tracking

Hol a fúrógép? A Ford megmondja!

hirdetés
Mind láttunk már iparosokat, akik azért hagyták félbe a munkát, mert elfelejtették magukkal hozni, vagy elveszítették valahol az éppen szükséges szerszámot. Ilyen többé nem lesz, mert a Ford megtalálta a megoldást a problémára.
A szerszámok hiánya, elvesztése vagy ellopása nemcsak Magyarországon fordul elő. Egy felmérés szerint ez a jelenség évente majdnem 200 ezer forintnyi kárt okoz az európai vállalkozásoknak, méghozzá egy-egy autóra vetítve, ami a munkásokat és a szerszámaikat szállítja. Éppen ezért a Ford Pro – ami igyekszik teljes körű digitális szolgáltatásokkal megkönnyíteni a cégek napi munkáját – kidolgozott egy kísérleti megoldást, ami garantálja, hogy ezentúl ne tűnjenek el kézen-közön a drága felszerelések.
Az ötlet alapja, hogy minden fontos eszközbe és szerszámosládába beépítenek egy GPS-nyomkövetőt, amelyek összeköttetésben állnak a céges szállítóautóval és a központi szerverrel. A munkanap azzal kezdődik, hogy a cég ügyintézője összeállítja az aznapi feladatokhoz szükséges szerszámok listáját, és amikor ezeket reggel bepakolják az autóba, mindegyik eszköz megjelenik a műszerfali kijelzőn (vagy a diszpécser okostelefonjának, táblaszámítógépének a képernyőjén), a rendszer pedig hozzárendeli ezeket az adott járműhöz. Elkészül tehát egy szerszámlista, így azonnal látható, hogy minden megvan-e, amire szükség lesz az adott napon.

A brigád ezután megérkezik az első munkavégzés helyszínére, ahol kipakolják a szerszámokat. A rendszer érzékeli, mit vettek ki az autóból, és amikor a munka végeztével berakodnak, összeveti a visszapakolt eszközök listáját az eredeti lajstrommal. Ha valami hiányzik, az azonnal látható a kijelzőn, vagyis nem fordulhat elő, hogy egy ottfelejtett szerszám miatt a következő helyszínen nem tudják elvégezni a munkát. Ezzel megelőzhető, hogy vissza kelljen menni valamiért, ami komoly időveszteséggel járhat, és boríthatja a brigád egész napját.
Mindez nemcsak a dolgozóknak, hanem a vállalatnak is nagy segítséget jelent, hiszen a cég központjában is valós időben követhető, hogy egy-egy szerszám melyik autóban van éppen. Ha a vállalat összes eszközének helye és állapota ellenőrizhető egy központi felületen, akkor a szerszámok hatékonyabban mozgathatók a munkaterületek között, és könnyebb megtervezni a munkavégzést. A vízálló, extrém hőmérsékletet is elviselő nyomkövetők segítségével az esetleg ellopott, drága eszközök is könnyebben megtalálhatók, sőt ha a felszerelést éjszaka a jármű rakterében tartják, a sofőr lopási riasztást kap, ha valamelyik eszközt kiveszik a lezárt autóból.

A Ford Pro három német vállalkozást vont be a kísérletbe, méghozzá különböző iparágakból, hogy egyszerre sokféle tapasztalatot gyűjthessen. Az építőipari, vízvezeték-szerelő és kertészeti vállalkozások beszámolóiból kiderült, hogy az új rendszer jól működött és hasznos segítséget jelentett a tervezett munkák elvégzéséhez. A Ford Pro most azt tervezi, hogy más piacokon is leteszteli az ötletet, hamarosan pedig bevezeti ezt a szolgáltatást.