Image

Ford roller

hirdetés

Visszaadja a járdát a gyalogosoknak a Ford

Mesterséges intelligencia alkalmazásával szabadítaná meg a világ nagyvárosait egy új keletű, ám annál kellemetlenebb tehertől a Ford. A cég mikromobilitási alvállalata által kidolgozott rendszer véget vethet az elektromos rollerek helytelen használatának.
Azt mondják, az a gyártó, szolgáltató lehet igazán sikeres, amelyik képes beleképzelni magát az ügyfelei helyzetébe, és az ő szemükön keresztül látni a világot. A Ford most egy lépéssel még messzebb ment, és egy harmadik perspektívából vizsgált meg egy, napjainkban igazán fontos közlekedési helyzetet.
A közösségi közlekedést világszerte forradalmasítják az elektromos rollerek: minimális helyigényük miatt könnyen parkolhatók, vezetésük pedig nem igényel különösebb felkészültséget. Pontosan emiatt azonban rengeteg bosszúságot okoznak azoknak, akik nem rollerezni, nem is autózni, hanem szimplán élni szeretnének a városokban. Egyrészt azért, mert a járdán száguldozó rollerek komoly veszélyhelyzetet jelentenek, másrészt pedig, mert egy-egy rosszul leparkolt, felborított roller a gyalogosok számára megnehezíti, a babakocsival, kerekesszékkel közlekedők számára pedig egyenesen lehetetlenné teszi a járdák használatát.

A Ford ezért megoldást keresett és talált, még mielőtt háborúvá fajulna a konfliktus a két tábor között. A cég mikromobilitási leányvállalata, a Spin az autókból ismert vezetőtámogató funkcióval vértezte fel legújabb rollereit. Ez szenzorok, kamerák és beépített mesterséges intelligencia felhasználásával képes értelmezni a roller környezetét, és olyan útvonalat javasolni a vezetőnek, amely a lehető legnagyobb arányban veszi igénybe a kiépített kerékpárutakat. Amennyiben járdán kénytelen haladni a roller, a gyalogosokat automatikus hangjelzés figyelmezteti érkezésére.

A technológia másodlagos haszna, hogy a kamerák és érzékelők által rögzített adatokat kinyerve a városok pontos képet kaphatnának az utak és járdák állapotáról, de arról is, hogy melyek azok a sűrűn használt útvonalak, ahol külön roller- vagy kerékpársávok kiépítésével kellene elősegíteni a biztonságos közlekedést.
A jövőben a Spin olyan, fejlett funkciókkal egészítené ki a technológiát, mint a forgalommal szemben történő haladás észlelése, vagy az aktív vezetőtámogatás: a menetsebesség helyzettől függő (pl. járdán történő) korlátozása vagy az ütközésre való figyelmeztetés.
Ami pedig a hanyag parkolás problémakörét illeti, a Spin két megoldást is kitalált ennek orvoslására. A rendszer egészen addig nem tekinti befejezettnek a bérlést, amíg a rollert nem parkolja le megfelelően a felhasználó. Ennél kifinomultabb azonban az az akár már idén piacra kerülő technológia, amelyet a cég innovatív, háromkerekű rollereinek bevezetése tett elérhetővé. Ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltató a távolból vezérelve odébb álljon a rollerrel – akár azért, mert szabálytalanul parkolták le, akár azért, hogy egy forgalmasabb helyre vigye, ahol nagyobb eséllyel veszik majd igénybe. A távlati tervek szerint ezt a mozgatást akár az ügyfél is kezdeményezheti: magyarul a jövőben magunkhoz is hívhatunk egy rollert.