3d-nyomtatott-kutyakocsi

Elektromos mobilitás négylábú családtagoknak

hirdetés
A Ford olyan innovációval rukkolt elő, ami megszépíti a mozgássérült kutyák életét. A kedvenceinknek szánt elektromos kerekesszék terveit bárki szabadon letöltheti, és 3D-nyomtatóval elkészítheti.
Ahogy az emberek, úgy a kutyák is válhatnak mozgáskorlátozottá; például mert megöregszenek, megbetegszenek – gondoljunk csak a diszpláziára – vagy balesetet szenvednek. Mexikóban a Ford mérnökei arra gondoltak, hogy ha a már vállalat ennyire profi az elektromos hajtásokban, ideje lenne ezt a tudást más területeken is hasznosítani – így aztán készítettek egy elektromos kerekesszéket kutyák számára.
Ez első hallásra talán egyszerűnek tűnik, de a tervezőknek egy csomó problémát meg kellett oldaniuk. Az első az volt, hogy a kutyák nemcsak aszfalton sétálnak, hanem szeretnek árkon-bokron átgázolni, ezért a szerkezetet igazi off-roaderként kellett megalkotni. Ezt nagy méretű kerekekkel és a bennük elhelyezett erős villanymotorokkal oldották meg, így nincs miért csodálkoznunk azon, hogy – a Ford legnagyobb teljesítményű terepjáróihoz hasonlóan – az új jármű is megkapta a Raptor nevet.

A másik nehézség az volt, hogy némelyik kutyának a hátsó, másoknak viszont az első lába válik használhatatlanná, ezért kétféle (első és hátsó tengelyes) kialakításra volt szükség, és persze sokféle méretre, hiszen négylábú barátunk ugyanúgy lehet egy yorkie, mint egy bernáthegyi. Ezért aztán a mérnökök egyedi igények szerint összeállítható, moduláris kialakítású szerkezetet készítettek, amelyben egyesítették a Ford számos innovációját.
A P-Raptor (a p nyilván a perro, azaz kutya szóra utal) speciális hámmal csatlakozik a kutya testéhez, kényelmesen elfér benne a megbénult végtag, és még világítást is szereltek rá, hogy kedvencünk éjszaka is biztonságban kalandozhasson. A bravúros műszaki kialakítás mellett a Ford egy másik kellemes meglepetéssel is előállt: a szerkezetet kifejezetten úgy tervezték meg, hogy 3D-nyomtatóval is el lehessen készíteni, és nagyon könnyű legyen összeszerelni. Hamarosan a teljes tervdokumentáció szabadon elérhető lesz az interneten, így világszerte minden gazda, kutyamenhely vagy állatbarát egyesület elkészítheti azt – méghozzá személyre szabva, ha megadják az állat pontos méreteit.
A kutyáknak szánt kerekesszék egyébként azt is jól mutatja, milyen sokoldalúan alkalmazza a Ford a 3D-technológiát. Az autógyártó már két évvel ezelőtt elkezdte gyártási hulladékok újrahasznosítására alkalmazni a technológiát, a nemrégiben átadott, kifejezetten elektromos autók gyártására épített Kölni Elektromos Központban pedig külön 3D-nyomtatási részleg működik, ahol tizenkét csúcstechnológiás printeren készülnek a gyártáshoz szükséges egyedi eszközök.