Saját erőművet épített a Magyar Suzuki

Saját erőművet épített a Magyar Suzuki

hirdetés
A Suzuki globális törekvéseivel összhangban folyamatosan csökkenti környezeti lábnyomát az esztergomi autógyár.
A február végén átadott napelempark kulcsfontosságú része ennek a törekvésnek.
Éves szinten több mint negyedmilliárd forinttal csökkenti a Magyar Suzuki energiaköltségeit az a napelempark, amelyet 2024. február végén adtak át Esztergomban. A 2 millió eurós beruházási értéket képviselő rendszer az autógyár éves energiaigényének mintegy 6-7 százalékát képes fedezni, ami az energiamixet figyelembe véve éves szinten mintegy 1700 tonnával csekélyebb CO2-kibocsátást jelent.

Ez összecseng a Suzuki Corporation azon célkitűzésével, hogy 2050-re teljesen szénsemlegessé tegye globális jelenlétét, a termékektől kezdve a vállalat sokrétű tevékenységéig.

A Magyar Suzuki 2021-ben határozott úgy, hogy megújuló forrásból, helyben előállított energiával váltja ki villamosenergia-felhasználásának egy részét. A tervezési, engedélyeztetési, jóváhagyási folyamat csaknem két évet vett igénybe.
A napelempark névleges csúcsteljesítmény 3,22 MW. A telep éves szinten 3,2 millió kWh energiát képes megtermelni, amiből 3,1 millió kWh a felhasználható mennyiség: ez jelenlegi árszinten 272 millió forint körüli összeggel csökkenti a gyár éves költségeit, azaz az egyéb kiadásokkal nem számolva kevesebb mint három év alatt megtérül a beruházás összege. Hosszabb távon a Magyar Suzuki tovább bővítené szolárkapacitását: akár a teljes energiaszükséglet 30-50 százalékát napenergiával szeretnék fedezni.
Nem ez az esztergomi üzem egyetlen energetikai fejlesztése: 2022 óta saját hőszivattyúk segítik a termelés egyes részeinek hűtését és fűtését. A festőüzemben három, a lökhárítóüzemben és az üzemeltetési részlegen egy-egy ilyen berendezést használnak.

A technológiai hőveszteség, a hulladékhő felhasználásával a termelési területeknél szükséges hűtéséhez és fűtéséhez járulnak hozzá, emellett a teljes gyár szociális meleg vizét is ezzel állítják elő.

A Suzuki globális hálózatának más tagjainál is folyamatosan csökkentik tevékenységeik szénlábnyomát. A vállalat legnagyobb japán gyártóközpontjában, a kosai üzemben a fényezőrészleg CO2-kibocsátását készülnek a létesítmény modernizálásával, új technológiák bevezetésével akár 30%-os mértékben csökkenteni.
A Maruti Suzuki India Limited (MSIL) 2014-ben telepítette első napelemparkját a manesari üzemben, amelynek csúcsteljesítménye a 2021-es bővítést követően elérte a 26,3 megawattot. A vállalat egy másik indiai leányvállalata, a Suzuki Motor Gujarat Private Limited (SMG) 2022 májusa óta megújuló forrásból vásárolja az elektromos energia ez részét; az erre szakosodott szolgáltató kifejezetten az SMG számára telepített egy 17,6 MW névleges teljesítményű hibrid (nap- és szélenergia) erőművet.

Az MSIL a fejlesztés nyomán 20 ezer, az SMG 59 ezer tonnával csökkenti éves szénkibocsátását.