Nem szeretünk, de tudunk parkolni

Nem szeretünk, de tudunk parkolni

hirdetés
A magyarok negyven százaléka bárhol leparkol, vannak azonban idegesítő dolgok is.
A Suzuki kutatásából az is kiderült, a többség orral előre szeret parkolni.
Csak köszönettel és elismeréssel lehet szólni a Magyar Suzuki azon kezdeményezéséről, hogy átfogó közvélemény-kutatásokat szervez a legváltozatosabb, minden autóst érintő témákban.

Többek között faggattak már bennünket az autónkhoz fűződő viszonyunkról, tanulmányozták autós nyaralási szokásainkat, most pedig egy olyan téma került terítékre, amely senkit nem hagy hidegen: a parkolás. Egyesek számára rémálom, másoknak izgalmas kihívás, és olyanok is akadnak, akik nem csinálnak ügyet belőle.

Minden második magyar autós úgy van vele, hogy a forgalmi vizsgára történő felkészülés során kellő rutinra tettek szert, míg a többiek inkább családi, baráti segítséggel, vagy a maga erejéből jött rá arra, hogyan is kell ezt csinálni.
Az pedig, hogy hogyan is csináljuk, embere válogatja. Merőlegesen vagy 45 fokban, de lehetőleg orral előre szeretünk parkolni – ezek szerint a tolatást a legvégsőkig szeretnék elkerülni a magyarok; nyilván ez az oka annak is, hogy ha lehet, nem szívesen parkolunk párhuzamosan.
Nem, mintha maga a manőver komoly fejfájást okozna: a megkérdezettek 70 százaléka nem aggódja túl a parkolást. Kétharmaduk saját magában bízik, és viszonylag kevesen támaszkodnak a manőverezést segítő rendszerekre: parkolóradarra, tolatókamerára. Pedig ezek olyanok, mint a navigációs rendszer: olykor még a leggyakorlottabb, legrutinosabb sofőrnek is jól jöhet némi támogatás.
Nem véletlen, hogy a Suzuki személyautóihoz a két rendszer közül valamelyik – de sokszor mindkettő – elérhető; csak a legpuritánabb kiviteleken vagyunk kénytelenek nélkülözni a távolság becslését segítő megoldásokat.

Még ha magabiztosan állunk is neki a manővernek, a megkérdezettek háromnegyedét aggasztja valami: nehogy meghúzzák az autójukat, vagy egy másikat (25%), nehogy magunkra haragítsuk a többi autóst (23%), nehogy fizetős helyre álljunk be, ha ingyen is lehetne parkolni (10%), vagy nehogy túl sokáig tartson, amíg helyet találunk (9%). Jellemző, hogy az első két aggály elsősorban a hölgyeket, a második kettő a férfiakat foglalkoztatja.
A legnagyobb akadályozó tényező, ha mások rosszul parkolnak, túl sok helyet foglalnak el (50%) – a tisztességesen leparkolt autók miatt pedig ugyanilyen hálásak tudunk lenni ismeretlen autóstársainknak, akik elegendő helyet hagytak nekünk.
Persze a manőverező autós maga is tudja idegesíteni a többieket: utáljuk, ha tükörbe pillantás nélkül kezdenek manőverezni (33%), ha belógnak a forgalomba (23%), vagy ha irányjelző nélkül állnak be vagy ki (22%).  Szerencsére viszonylag kevesen (22%) idegesítik fel magukat a mazsolákon: a többség türelmesen kivárja, amíg beóvatoskodja magát a helyére egy rutintalan autós.