renault-zene-furgon

Teherautó, amiben életre kel a zene

hirdetés
Újraértelmezte az autós audiorendszer fogalmát a Renault: a speciális társadalmi felelősségvállalási projekt keretében épített Renault Master Sound Truck utasai nem csak hallgatják, de írják is a zenét.
Mi a közös a teniszben, a cselgáncsban és a zenében? Sok minden egyéb mellett például a Renault Give Me 5 (Adj egy ötöst!) társadalmi felelősségvállalási programja, amely szociálisan és anyagilag bizonytalan körülmények között élő fiataloknak igyekszik megteremteni a lehetőséget, hogy ezeken a területeken kibontakoztathassák tehetségüket. A nemzetközi program szervesen kapcsolódik a Renault és a Roland-Garros teniszbajnokság közötti támogatói együttműködéshez, ugyanakkor minden lehetőséget megragad arra, hogy minél szélesebb körben fel tudja karolni a fiatalokat – úgy is fogalmazhatnánk, hogy házhoz vigye az esélyt.
Pontosan ezzel a céllal született a Sound Truck: egy mobil zenei stúdió, amelyben öt francia nagyvárosban összesen huszonöt fiatal előadó fordult meg, hogy rögzítse saját dalát. Az ötletgazda az ismert francia rapper, Youssoupha volt, aki nemcsak a független zenészek terjesztésében segédkező TuneCore kiadót nyerte meg az ügynek, hanem a Renault-t is. A program koncepciója adta a mobil stúdió ötletét, a Renault pedig azt a Master teherjárművet, amelynek alapjain villámgyorsan – az iparágban szokásos egy év helyett kevesebb mint hat hónap alatt – valósították meg a parányi, de hiánytalan funkcionalitású stúdiót.

Az átalakításért felelős Procar és a hangtechnikát beépítő Red House számára leginkább a korlátozott tér jelentette a kihívást. Noha a Master 13,5 köbméteres raktere a maga műfajában kifejezetten nagynak számít, ebben az esetben két, egymástól nemcsak elkülönített, de el is szigetelt légteret (az egyik a hangmérnök, a másik az előadó számára) kellett kialakítani a 3,7 x 1,8 méteres alapterületen. A feladatot nehezítette, hogy a jármű össztömege nem haladhatta meg a 3,5 tonnát, hogy szimpla B kategóriás jogosítvánnyal is lehessen vezetni, valamint hogy környezettudatos építésre törekedtek, így például egy sor szigetelőanyagot eleve elvetettek.
A szerelvényeket túlzás nélkül grammra pontosan megmérték, és úgy tervezték meg az egész konstrukciót, hogy beleférjenek az összes felállított keretbe. Összesen húszan dolgoztak az autón, és amikor Youssoupha meglátta a végeredményt, csak annyit mondott: „A Renault csodát tett!”

A program keretében felvett huszonöt dalból öt felkerült egy válogatásalbumra, amely megvásárolható CD-n vagy meghallgatható online.