Hetedszer is egy Renault az európai év autója!

Hetedszer is egy Renault az európai év autója!

hirdetés
Az európai Év Autója zsűri a Renault tisztán elektromos családi járművét, a Scénic E-Tech-et választotta meg a 2024-es modellév legfontosabb újdonságának. A kompakt villanyautó ezzel rangos elődökhöz csatlakozott az európai autópiac dicsőségcsarnokában.
Huszonkét európai ország ötvennyolc újságírójának döntése alapján 2024-ben a Renault Scénic E-Tech érdemelte ki az európai év autója (Car of The Year, COTY) címet.

Az idén hatvanegyedik alkalommal megrendezett szavazáson összesen 329 pontot kapott, és ezzel az első helyen végzett a francia villanyautó, megelőzve három további tisztán elektromos, és másik három, valamilyen egyéb formában villamosított újdonságot.

A zsűritagok 38 százalékánál, 22 újságírónál volt befutó, köztük a Magyarországot képviselő Csikós Zsoltnál és Gajdán Miklósnál is.
Előbbi szerint „A Scénic testesíti meg az év legjobb ajánlatát. Kivételesen tágas, kényelmes autó, minőségi belső térrel. Rendkívül kis tömegű, élvezetesen vezethető, tetszetős. Optimálisan méretezett villanymotorja elfogadható dinamizmussal mozgatja, ráadásul a rendelhető akkumulátorok kapacitását figyelembe véve kedvezően hosszú hatótávolságot kínál. Mindezen felül felelősségteljesen gazdálkodik a természeti erőforrásokkal, kiválóan használható, és még megfizethető is.”

Gajdán Miklós pedig így nyilatkozott a Scénickel szerzett tapasztalatairól: „Ez a ma kapható egyik legsokoldalúbb villanyautó. A tetszetős, jól összeszerelt, gazdagon felszerelt belső tér még a második üléssoron is tágas, a csomagtér egyenesen hatalmas. A kedvező energiafogyasztás révén a nagyobbik akkumulátorral nagy a hatótávolság. A kiegyensúlyozott felfüggesztést kényelmes rugózást és dinamikus vezethetőséget biztosít, ráadásul az ára is elfogadható.”
Az ötödik generációs Scénic 125 vagy 160 kW (170/225 LE) motorteljesítményű változatban és kétfajta akkumulátorral érhető el, a 60 kW kapacitású akkuval legalább 420 kilométeres hatótávolságot, a 87 kWh-ssal 620 kilométert biztosít.

A Scénic a hetedik Renault-modell, amely az elmúlt hatvanegy év alatt a COTY-dobogó csúcsára állhatott. 1966-ban a Renault 16, 1982-ben a Renault 9 volt a favorit. A Clio 1991-ben, a Scénic 1997-ben győzött. 2003-ben a Mégane, 2006-ban pedig a Clio következett. Ezen kívül ezüstérmet ért el 1985-ben a Renault 25, 2002-ben a Renault Laguna, majd 2022-ben a Renault Mégane E-Tech.
Az autóról részletesen olvashatnak előző cikkünkben az alábbi linken: 
https://www.carnet.hu/renault/hirek/villanyauto-nem-adott-meg-annyit-a-csaladnak-mint-az-uj-renault-scenic