teszt-mazda-cx-60-f

Felsőbb osztályba lépett a Mazda

Teszt: Mazda CX-60 PHEV

Új alapokra helyezi főbb típusainak gyártását a Mazda, de a mindenre kiterjedő elektrifikáció helyett ők még komolyan építenek a belső égésű motorokra is. Ezt a víziót a CX-60 SUV mutatja meg nekünk, ami soros, hathengeres motorokkal és egy konnektorról tölthető, négyhengeres hajtáslánccal érhető el.
A Mazda története során sosem hódolt be a divatirányzatoknak, technikai megoldásokat tekintve mindig is a saját, házon belüli elképzeléseit próbálta sikerre vinni. Erre ékes példa a bolygódugattyús különlegesség, a Wankel-motor életben tartása, valamint a turbófeltöltő hosszú ideig tartó mellőzése, és kitartás a szívó benzinmotor konstrukciója mellett a Skyactive motorcsaláddal.

Makacs eltökéltségük néha anyagi bukáshoz, máskor pedig komoly sikerhez vezetett, a tét pedig most is komoly. Gyakorlatilag tiszta lappal indítva fogalmazták újra a szabadidő-autós kínálatukat, és mind minőségben, mind a teljesítményt tekintve feljebb léptek egy lépcsőfokkal, és az igazi prémiummárkák ellen szállnak ringbe.

Komoly és tekintélyt parancsoló külső

Ezt az elszántságot már külső jegyeivel sugallja felénk a Mazda CX-60. A Kodo formanyelv evolúciójával kialakított autó már mérföldekre van a kétezres éveket meghatározó, Zoom-zoom szlogennel fémjelzett, gyerekes rajongásra épülő könnyedségétől. Helyét teljesen átvette a magabiztos, robusztus, tekintélyt parancsoló kialakítás, amit a könnyedebb, lágy ívelésű, sallangmentes felületekkel ellensúlyoznak. Arányai és mérete a felsőbb kategória nagyvonalúságát jelzik, a CX-60 4,75 méteres hosszúsággal, 1,89 méteres szélességgel és tekintélyes, 1,69 méteres magassággal, valamint 2,87 méteres tengelytávval rendelkezik. A hosszú frontrész az első kerék, valamint az A oszlop közötti terület pedig mutatja, hogy itt egy hosszmotoros, hátsókerék-hajtású autóról van szó.
A csapottan lapos, egyenes orron gigászi hűtőmaszk ül, melynek fényezett hatszögletű kerete átfolyik a keskeny fényszórók búrája alá is. Ezt a trükköt több modellnél alkalmazta már a Mazda, és ennek a masztodonnak is jól áll, ahogy az oldalnézet törés, határozott fény-árnyék vonaltól mentes, csupán ívelt kialakítása is. Így a fény mindig szabad táncot járhat az autón, ami ennek köszönhetően napszaktól függően más arcát mutatja felénk. Hátul a kis testvér CX-5-öst idéző stílus uralja a teret, és a márkától szokatlan módon a lökhárítóban találunk négy, krómozott kipufogónak látszó dekorbetétet is. Ezekből nem pöfög semmi, az igazi csöveket rejtve találjuk a lökhárító alatt. Általános megoldás már ez, viszont a Mazda eddig ragaszkodott az eredeti kialakításhoz, de a CX-60-assal ők is beálltak a sorba.

Japán tradíció a beltérben

Külsőre nincs nagy különbség a két magas felszereltségi stílus, a Takumi és a Homura között, belül azonban a kiviteltől függően nagyon eltérő világot képvisel az autó. A Homura klasszikus sportos, sötét színekkel, fekete bőrrel, a Takumi viszont maga a japán tradíció, visszafogott, de mégis minőségi, ízléses és elegáns.
Ez az a terület, ahol a Mazda most valami újat villantott, a Volvókra jellemző, összetéveszthetetlen, az ország kultúrájából merítő stílust teremtettek a beltérben. A műszerfalat borító, érdekes felületű, japán varrásmintájú kárpit egyszerűen pazar, a világos bőrbe vont ülések otthonosságot sugároznak, a sorból pedig egyáltalán nem lógnak ki a szintén világos árnyalatú fabetétek, valamint a vaskos fémszínű dekorcsíkok sem.

Klasszikus, természetes hatást kelt, ugyanakkor mind tapintásra, mind megjelenésre prémiumszintet hoz a beltér, ami kezelőszerveivel sem ment el a futurisztikus, technokrata irányba. Mintha csak 2003-at írnánk, csupán a 12,3 colos kijelzők jelzik a digitális kort, az összes funkció megkapta a maga hagyományos nyomógombját, potméterét. Így a klímakonzolon magunk kapcsolhatjuk az ülések hűtését, fűtését, minden egyéb funkcióval egyetemben. Az egyébként visszafogott, szinte fekete-fehér menüvel futó fedélzeti rendszert leginkább a klasszikus zenehallgatás, navigáció, mobilos kapcsolat szentháromság jegyében tudjuk használni.
A Mazda nem akarja elvonni figyelmünket a vezetésről, így kihagyták a felesleges kütyüket, látványos, de haszontalan digitális kiegészítőket. Ezt a törekvést annyira komolyan vették, hogy az amúgy érintésre érzékeny képernyőt menet közben csak a váltó mögött tárcsával lehet irányítani (akárcsak 2003-ban), aki mindenképp ujjlenyomatokat akar hagyni a kijelzőn, az élhet ezzel a lehetőséggel, de csak álló helyzetben. Azért egy különleges, modern trükkre futotta a CX-60 fejlesztőitől: a magasságunkat megadva az autó ülése, kormánya, a head-up display képe automatikusan beáll a megfelelő pozícióba, amit el is lehet menteni. Összesen hat sofőrre 250 különböző beállítási adatot tárolhat a rendszer, amely arcfelismerő funkcióval azonosítja, hogy épp ki ül a volán mögé.

Teljesen új technika a lemezek alatt

A CX-60 látványa evolúciónak is felfogható, de a műszaki tartalom igazi revolúció. Új padlólemez, új motorok, új hajtáslánc jellemezi a modellt. Elsőként a hibird hajtáslánccal indult a forgalmazás, de igazán a soros hathengeres benzin- és dízelmotorjaival fog kitűnni a tömegből a Mazda CX-60, ezek kizárólag hátsókerék-hajtással is rendelhetőek lesznek. Az autórajongók számára műszaki csemegének számító konstrukciót azonban megelőzte a tesztben is szereplő plug-in hibrid hajtáslánc, ami a már meglévő, 2,5 literes négyhengeres szívó benzinmotorra épül. A 2488 köbcentis egység bizonyított már a Mazda6-ban, CX-5-ben, önmagában 141 kW (192 lóerő) csúcsteljesítmény leadására képes, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 261 Nm.
Tipikusan magasabb fordulatszámon élő motor, amihez nagyszerű társ a 100 kW-os (136 lóerős) villanymotor 250 Nm csúcsnyomatékkal. Így született meg a valaha volt legerősebb szériagyártású Mazda: 327 lóerővel, valamint 500 Nm nyomatékkal. Mindez 5,8 másodperces 0-100-as gyorsulást, és 200 km/órás végsebességet eredményez. Utóbbi limitált érték, valamiért ezt a határt húzták meg a japán mérnökök.

A villanymotor a nyolcsebességes automata váltó és a motor közé került. A sebességváltó különlegessége, hogy nem teljesen hagyományos automata. Kihagyták belőle a hidrodinamikus nyomatékváltót, vagyis a klasszikus, nagyon finom indulásokért felelős erőátvitelt. Helyére leegyszerűsítve egy robotizált tengelykapcsoló került, amit a gyorsabb kapcsolási idő és a fogyasztáscsökkentés érdekében fejlesztettek ki a Mazdánál.
355 voltos feszültségű, 17,8 kWh kapacitású, 175 kilogramm tömegű lítiumion-akkumulátor adja a hibridrendszer lelkét, ezzel a WLTP-szabvány szerint elvileg 60 kilométert lehet megtenni egyetlen feltöltéssel. Külső forrásból maximum 7,2 kW-tal tölthető, amit kihasználva 2,2 óra alatt lehet elérni a száz százalékos értéket.

A CX-60-as futóműve igényes, elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink rendszerű, a kerekek 18 illetve 20 col méretűek lehetnek.

Inkább magabiztos, mintsem sportos

Bár ez a valaha volt legerősebb Mazda, a két tonna körüli SUV messze nem a száguldásról szól. Az erő itt inkább a forgalmi helyzetek villámgyors és piszkosul magabiztos megoldását szolgálja. Egyenes vonalon váratlan meglódulásokra képes az összkeréhajtással magabiztosan mozgó CX-60, de ehhez épp jó, ha mindkét motor aktív. Ha csupán a villanymotor hajt, akkor kell egy szemvillanásnyi idő, míg a benzinmotor is bekapcsolódik, és rendelkezésre áll mind a 327 lóerő.

A benzinmotor éledését a megjelenő erőn túl érces motorhang mutatja. Itt nincs szintetizált, hangszóróból generált akusztikai hatás, a Mazda 2,5 literes szívó benzinmotorja saját jogon szól szépen, főleg Sport üzemmódban, amikor a gázreakció is élénkebb. Az autópályás, csendes suhanás áll igazán jól az autónak, két tonnával megingathatatlan érzést kelt, miközben a kizárólag elektromos üzemmód akár 140 km/óráig használható. Villanymódban nyilván csendesebb, de a jó zajszigetelés miatt egyébként sem zajos a CX-60, amelyben így még inkább élvezhető a meglepően tiszta hangképet adó Bose audiorendszer előadása.

A relaxációt a sávtartóval kiegészített távolságtartó, adaptív tempomat is segíti. A rendszer észrevétlenül működik, és a beállításait a szélvédőre vetített, színes, nagy méretű head-up display-en is pontosan nyomon követhetjük.
Kanyargós vidéki utakon élvezhető a közvetlen kormányzás, az összkerékhajtás adta stabilitás, amivel semleges marad az autó viselkedése nagyobb sebességnél is. Szofisztikált, magabiztos stabilitást adó futóműve a jó utak barátja, a hullámokat, huplikat nagyszerűen rugózza ki, de a mély kátyúk, repedések nem múlnak el észrevétlenül. Mindez nem jár együtt a fürgeséggel, amit megszokhattunk a Mazdától, hiszen a kilókat ők sem tudják eltüntetni, bár bevetnek minden trükköt: a Mazda MX-5-ben debütált Kinematic Posture Control elnevezésű stabilizáló rendszer az ívbelső kereket fékezve csökkenti az oldaldőlést, és tartja a kanyar ívén az autót. De hiába az elektronikus segítség, a könnyebb CX-5 sokkal inkább hozza a márkától elvárható kiemelkedően jó vezetési élményt, mint a CX-60. Aki ilyen hangulatot keres, az vélhetően jobban jár a hamarosan érkező, nagyjából 200 kilogrammal könnyebb hathengeres modellekkel, kizárólag hátsókerék-hajtással.
Országúton már jobban ki lehet használni a hibrid hajtás előnyeit, a 100 kW-os motor teljesítménye bőven elég arra, hogy kizárólag villannyal közlekedjünk, és a benzinmotor bekapcsolása nélkül tegyük meg a teljes hatótávot.
Ez az érték a valódi téli hidegben messze áll a WLTP-szabvány 63 kilométerétől, nagyjából 35-38 kilométer, főleg városi körülmények között. A valódi fogyasztás 5,5-6 l/100 km tartományban mozog rendszeres töltéssel, elektromos áramból 25-28 kWh/100 km-es (1750-1960 Ft/100 km) fogyasztás adódott a teszt során. A töltést hanyagolva autópályás használattal viszont beköszönnek a 8-9 l/100 km-es értékek is, de aki ilyen használatra venne CX-60-ast, azoknak ott a hosszú utakon igencsak takarékos, 3,3 literes hathengeres dízel.

Természetesen a fogyasztás nagyban függ a használat módjától, rövidebb, 20-30 kilométeres városi utakon elérhető a pár literes érték. Ilyen környezetben méretei ellenére meglepően jól vezethető a CX-60. A karosszéria jól átlátható, a nagy motorháztető sarkai jól látszanak a vezetőülésből, a közvetlen kormánnyal, klasszikus elrendezésű kezelőszervekkel könnyű a manőverezés. A 4,7 méteres autó 5,4 méter sugarú körben képes megfordulni, a tolatókamera pedig éles, nagy látószögű képet ad.

Árával is feljebb lépett

A Mazda CX-60 világába 21 079 900 forintos alapáron léphetünk be, és mivel más hajtáslánc még nem érhető el, ennyiért mérik a 327 lóerőt, tempomattal, tolatóradarral, szövetkárpittal, tehát az igazi finomságok nélkül. A kényeztető extrákért a Homura vagy Takumi szintet kell bejelölni. Utóbbi a valódi csúcs, 23 175 000 forintért. Ennyi pénzért jár a finom anyagokból összeállított világos belső, de például egy 1500 wattos klasszikus konnektor is, amivel akár kisebb háztartási gépeket is tudunk működtetni.

Soknak tűnik, de a konkurencia is ebben az ársávban tartózkodik, sőt. A hasonló méretekkel bíró, konnektorról tölthető Suzuki Across 306 lóerővel, összkerékhajtással 25 570 000 forint listaáron. A Mazda tehát erős ajánlattal nyitotta meg új hajtásláncra épülő típusainak sorát, a CX-60 nem hibátlan, de a megfelelő konfigurációban olyan egyedi hangulatot áraszt, ami kiemeli a szürke tömegből.