teszt-mazda-cx-5

A csiszolt gyémánt

hirdetés

Teszt: Mazda CX-5

A Mazda elmúlt tíz évének legsikeresebb típusa a CX-5. A kompakt méretű SUV hátán viszi a japán márkát, és ebben szerepe van a folyamatos frissítéseknek is. A 2017-ben bevezetett második generáció 2022-ben megújult, a friss verzió pedig minden téren modernebb elődjénél.
A Mazdák jellegzetessége a folyamatos, szinte átláthatatlan frissétések sorozata. Egy-egy modellt igen sokáig gyártásban tartanak (A Mazda6 harmadik generációja már 2012 óta piacon van), de folyamatos külső-belső modernizációval tartják a lépést a konkurensekkel.

Erre jó példa a Mazda CX-5 második generációja is. 2022-ben világszerte 365 135 darabot értékesítettek belőle, így ez a típus a Mazda globális kínálatának húzómodellje. A sikerben szerepet játszik, hogy a mai CX-5 már rengeteg ponton eltér a 2017-ben a Los Angeles-i autókiállításon bemutatott verziótól.

Miben változott?

A magas minőségű beltérből kilógott az alacsony felbontású központi kijelző, ennek helyére érkezett egy 10,25 colos képernyő, a Mazda legfejlettebb fedélzeti rendszerével. A telefonos kapcsolódási lehetőségek is bővültek, a CX-5 már támogatja az Apple CarPlay, az Android Auto és a MyMazda App Connected Services legújabb funkcióit. Újdonság a vezeték nélküli Qi-telefontöltés, valamint a négy kamera képével dolgozó, 360 fokos felülnézeti képet kínáló tolatókamera-rendszer.
A hajtáslánc, a felfüggesztés, a szervokormány sem maradt érintetlen, javítottak az autó kezelhetőségén, valamint a biztonságot szavatoló i-Activsense biztonsági rendszert is továbbfejlesztették, némileg változott a külső is az új lámpáknak köszönhetően.

Ha már a külsőnél tartunk, a Mazda CX-5 második generációja egy olyan szabadidő-autó, ami nem akar másnak látszani. Nincs kupékra jellemzően csapott tetőiv, furfangos megoldások, ez egy klasszikus bakancs alakú, nagy hasmagasságú, összkerékhajtással akár könnyebb terepen is elboldoguló darab.

A 2023-as CX-5 nem változtatott az eredeti formán, ami érthető. Az eredeti dizájn harmonikus arányai, a lendületes ívek, látványos lemezdomborítások ma is frissnek hatnak, a CX-5 nem tűnik avíttnak, ha a konkurensek mellé állítjuk.
Méretei is milliméterre azonosak maradtak: hossza 4575 mm, szélessége tükrök nélkül 1845 mm, magassága 19 colos felnikkel 1685 mm, tengelytávolsága pedig kereken 2,7 méter.

Frissültek viszont a felszereltségi szintek, megjelent a Newground, a Homura és a Takumi csomag, amelyek némi egyedi hangulatot adnak. A Newground inkább a terepes vonalat erősíti, a Homura és a Takumi viszont a sportosságot és a luxust képviseli.

Egyfajta lágy elegancia lengi körbe az autót, amit ellensúlyoz a frontrész kellően agresszív, erőteljes kialakítása, a képet pedig a 19 colos kerekek, valamint a most megjelent a Rhodium White (fehér) fényezés tesz teljessé.

Egy klasszikus beltér klasszikus értékekkel

Kifejezetten szellős a beltér, jó a térkínálat, a bakancsforma előnye, hogy hátul is bőséges a fejtér, rövidebb úton pedig három személynek is kényelmes kialakítású a hátsó sor, ami két oldalra ülésfűtést is kapott. A volán mögé beszállva mintha csak a 2000-es évek elevenedne meg. A műszeregység előttünk még nem teljesen digitális, a kilométeróra kijelzője mellé analóg mutatók is kerültek, a fordulatszámmérő, a vízhőfok és az üzemanyagszint is régi vágású, hagyományos darab.
Aki a legmodernebb hangulatot keresi, az nem találja meg számítását a CX-5-ben ülve. Kapcsoló helyett itt még valódi váltókart kap a hatsebességes automata is, a műszerek tagolása, elrendezése is a pár évtizeddel ezelőtti modelleket idézi, az üzemanyag-töltőnyílást még most is bovdenes mechanika nyitja.

A központi rendszert megjelenítő 10,25 colos képernyő visszafogott darab, nem ez határozta meg a műszerfal tevezését. Széles és lapos, a rajta futó szoftver pedig az alapfunkciókat hozza, sallangoktól mentesen. Nincs ezerféle applikáció, nem akar a mobiltelefon helyébe lépni, aki különféle alkalmazásokat futtatna, az úgyis csatlakoztatja a telefonját.

Ez egyébként gyorsan és hibamentesen működik a Mazda CX-5-ben, ahogy az egész menürendszer működése példás. Nincs elhalmozva funkciókkal, a megjelenés visszafogott, viszont minden könnyen elérhető, akadásmentesen gördülnek a menük, a kezelés pedig szintén klasszikus, a váltókar melletti tárcsával lehet navigálni a menüpontok között, akárcsak a már említett 2000-es évek prémiumautóiban.
Egy ilyen rendszer tökéletes megoldás ma is, ha jól működik, mert ezzel nem kell a képernyőt útközben célozgatni kézzel, nem vonja el annyira a figyelmet, mint az érintőképernyő. Nincs képernyőtúltengés, de azért modern extrák akadnak bőven. A MyMazda applikáción keresztül távolról is elérhető a zárak működtetése, a riasztó bekapcsolása a járműkeresés, a navigációs célok előre beprogramozása. A vezetést pedig a szélvédőre vetített, színes head-up display segíti.
Segít, hogy a klíma funkcióvezérlői is megmaradtak a fizikai térben, minden apróságot saját gombbal kapcsolhatunk, legyen szó a hűthető-fűthető ülésekről vagy a kormányfűtésről. Fontos újítás a vezeték nélküli telefontöltés, de van már USB-C port is a csatlakozáshoz. Az automata váltós kivitelben érdekesség a menetmódválasztó kapcsoló, ez is a ráncfelvarrással érkezett.

A felhasznált anyagok minősége a kategóriában kiemelkedő, főleg magasabb felszereltség mellett. Az üléseket finom bőr borítja, a műszerfalra valódi fából készült dekoráció került, és az összeszerelésre sem lehet panasz. Praktikum terén átlagos szintet hoz a Mazda CX-5, van hely a telefonnak, méretes pohártartókat kapunk a középkonzolon, de különleges megoldások, rejtett rekeszek nincsenek. Az elektromosan nyíló csomagtartó mögött 522 literes teret találunk, ami a második üléssor ledöntésével 1638 literesre bővíthető. Így sík felületet kapunk, ami jól jön a hosszú rakomány szállítása esetén.

Az utolsó mohikán

A Mazda konnektorról tölthető hibrid hajtása a magasabbra pozícionált CX-60-ban érhető el, a CX-5 esetén klasszikusabb hajtásláncok jelentenek opciót, a benzinesek esetén minden esetben mild hibrid rásegítéssel kiegészítve. A szegmensben szinte egyedülálló módon gazdag a szívó benzinmotorok kínálata a Mazdánál. A megoldásból már mindent kihoztak a japánok, és a lehető leghatékonyabbra csiszolták a polgári szívómotorok technológiáját. A Skyactiv-blokk extrém magas, 14:1 kompresszióaránnyal, sok apró, zseniális műszaki megoldással hoz élhető fogyasztást, magas megbízhatóságot, kellő teljesítményt és megfelelő nyomatékot.
Ezt a mérnökök optimalizált szívócsatornával, nagy hengerátöblítést adó, hosszú 4-2-1 becsatlakozású kipufogókönyökkel, különleges kialakítású dugattyúkkal érték el. Az alapokat 2012-ben fektették le, és a Skyactiv-motorok azóta is sikeresek, még mindig alternatívát tudnak nyújtani a turbómotorokkal szemben.

Jelenleg 2,0 literes vagy 2,5 literes, 165 és 194 lóerős négyhengeresek adják a benzines kínálatot, a Mazdánál pedig még dízel is kapható: 2,2 literes, 150 vagy 184 lóerős kivitelben. A Mazda CX-5-nél bármelyik motorhoz rendelhetünk összkerékhajtást is, de a 194 lóerős benzinest kivéve bármelyik modellnél eldönthetjük, hogy automata vagy hatfokozatú kézi váltót szeretnénk. A legerősebb motorhoz csak automata társítható.

A Mazda M Hybrid újdonság a típusnál, ezzel a fékezéskor nyer vissza némi energiát a rendszer, ezzel elvileg csökkentve a fogyasztást. A fékerőt szíjhajtású integrált indítógenerátor (ISG) a 24 V-os lítium-ion akkumulátor egysége hasznosítja.
Elül MacPherson hátul multilink rendszerű futóművel szerelnek minden kivitelt, az alapvetően jó vezethetőségét a kanyarstabilitást fokozó G-Vectoring elektronika fokozza. A 2,5 literes feltöltés nélkül üzemelő benzinmotor hatfokozatú automatával, és összkerékhajtással párosítva egy letűnt kor emléke. Így vezetési élményben is régivágású autó hangulatát ad a Mazda CX-5, de modern körítésben, és ezzel szinte egyedülálló a kompakt szabadid-őautók között.

Minimális elektromos rásegítést kapott ugyan, de ez a hibrid technológia semmiben sem változtat a működésén, a gázreackió élénk, az erőleadás lineáris, a benzinmotor nélkül nem tesz meg egy métert sem, a kiegészítő hibrid indítógenerátorára támaszkodva.

A 194 lóerő tehát klasszikus módon, a benzin hatékony elégetésével szabadul fel, aminek első jele a hideg motor érces, szívhez szóló kipufogóhangja. A Mazda CX-5 szerencsére nem rejti el valódi kipufogóit, műanyag utánzat helyett valódi fémcső bukkan elő, ami visszafogott dorombolással jelzi a motor működését.
Rezgésmentes, csendes viselkedésével teremti meg a motor az alaphangulatot, alacsony fordulaton, megfontoltan haladva bőven elég a teljesítmény. A turbómotorokhoz viszonyítva viszont gyorsításkor kijön a különbség. Míg egy turbómotor már alacsony fordulattól temérdek nyomatékot állít elő, addig a Skyactiv motor nyomatéka fokozatosan emelkedik, csak pörgetve jön meg igzán. A maximumát 258 Newtonmétert csak 4000-es fordulaton éri el a teljesítmény csúcsa pedig 6000-es fordulat környékén jelentkezik. Így a padlógáz főleg magasabb sebességfokozatban nem jár azonnali hátbavágó gyorsulással, mint egy erőteljes hibrid, vagy turbómotor esetén. A motornak kell a fordulat, a légáramlás ahhoz, hogy éljen, így egy előzésre jobb visszaváltással, kézzel fokozatot kapcsolva készülni, 4-5000-es tartományba engedve a fordulatszámmérőt.

Cserébe nincs őrült rángatás, hirtelen megjelenő nyomaték, az auto kiszámíthatóan, nyugodtan viselkedik, finoman kezelhető a gázpedál, és a lineáris erőleadás miatt élvezet a gyorsítás.
A hatfokozatú automata sem új darab már, tisztességgel teszi a dolgát, de a dinamikán sokat javítana egy 7-8 gangos egység, amivel jobban be lehet osztani az erőt. Mert ezzel a hirtelen gázadásra elég tétován reagál az autó, a visszaváltások hatására pedig hirtelen ugrik meg a fordulatszám, és bőgve indul meg a CX-5. Ilyen helyzetben jön jól a menetválasztó gomb Sport állása, ezzel élénkebben reagál a váltó, hamarabb visszapakolja a fokozatokat a gázpedál lenyomására.

Aki megszokja, annak élmény vele az élet, az erőtlenség ellenszerét könnyű felfedezni, a megfelelő fordulatszámon pedig bármilyen hétköznapi feladatot röhögve megold a CX-5, ami ezzel a motorral 9,3 másodperc alatt éri el a százas tempót, a végsebesség pedig 195 km/óra.

Akárcsak szinte minden szervókormány a CX-5-be szerelt egység is elektromos rásegítéssel dolgozik, de ennek ellenére közvetlen, és precíz, kellő ellenállással működik. A kategóriában kiemelkedő vezetési élménnyel örvendeztet meg. Ebben jó partnere a futómű is, ami a feszesebb hangolású mezőnyt erősíti. Ez kevesebb karosszériamozgást jelent kanyarban, a súlypont áthelyezése során, terhelésváltáskor stabil marad az autó, magabiztos irányíthatósággal. A meglepő, hogy ehhez még a méretes 19 colos kerekek mellett sem jár kényelmetlen, sprőd rugózás. Az úthibák, kátyúk, repedések kerékre mért ütései elviselhető mértékben jutnak el az utastérbe.
Országúton már jobban ki lehet használni a hibrid hajtás előnyeit, a 100 kW-os motor teljesítménye bőven elég arra, hogy kizárólag villannyal közlekedjünk, és a benzinmotor bekapcsolása nélkül tegyük meg a teljes hatótávot.
Országúton domborodik ki a futómű sportossága, érezhető a tömeg, de az élénk karakterű motor, a jó kormányzás, a pontosan adagolható, jó fékerőt biztosító fékrendszer a remek áttételű kormánnyal egy olyan családi szabadidőautót ad, amivel nem mindig a legrövidebb utat választjuk, hanem inkább a legizgalmasabbat. Csak a csomagok legyenek megfelelően rögzítve a szerpentin előtt!

Hosszú úton, sima aszfalton pedig megmutatja, miért jó ez az összeállítás. Az 1,7 tonna szépen siklik, belül csend honol, a nagy löketű benzinmotor pedig alacsony fordulaton húzza magával az autót. A nyári kánikulában jól jönnek a szellőztethető első ülések, amelyek oldaltartást nem adnak, de cserébe kényelmesek.

Jól működik az adaptív tempomat is, észrevétlenül segíti a vezetést, a sávtartó sem kóvályog, magabiztosan felismeri a felfestéseket és középen tartja az autót. Városban jól jön a 360 fokos felülnézeti kép, de bármelyik kamera szemszögéből megnézhetjük, hogy épp hol tart az autó a parkolás során

Összegzés

Ilyen autók ekkora motorral, automata váltóval, összkerékhajtással bőven tíz liter felett fogyasztottak még 10-15 évvel ezelőtt. Ha innen nézzük, akkor parádésan teljesít a közel 200 lóerős CX-5.

Óvatosan vezetve akár a 7,5-8 l/100 kilométeres fogyasztás is összejöhet, vegyes fogyasztását pedig átlagos használat mellett is könnyű 9 l/100 km alatt tartani. Viszont ha a full-hibridek, a robbanékonyabb, mégis azonos fogyasztást adó turbómotorok irányából nézzük a CX-5-öst, akkor ez átlagos, sőt az igazi fogyasztásbajnokokkal szemben magas értéknek tűnik.
A hibridek viszont rendre drágábbak, és a szívómotor hosszútávon előny, főleg ha a garanciális perióduson túl tervezünk az autóval: ez a motor nem rejteget típushibát, 2012 óta az egyik legmegbízhatóbb konstrukció a piacon, amit a használt, ilyen motorral szerelt Mazdák ára is mutat.

Jelenleg a kínálat belépő szintjét a Prime Line felszereltség adja, ami 13 145 000 forint, 165 lóerős benzinmotorral, kéziváltóval, fronthajtással. Innen felfelé lépkedve érünk el 17-18 milliós tartományba, ahol a CX-5 csúcsverziók tanyáznak. A tesztautó is ezt a tábort erősítette, 17,7 millió forintért ott volt benne a 10 hangszórós Bose hifi, a Nappa-bőr kárpitozás, az otthonos hatású fadekoráció és a vezetést segítő modern extrák hada.

Konkurensből van bőven, az Alfa Romeo Stelvio vezethetőségben emelkedik ki, a Toyota RAV4 pedig egy visszafogottabb igavonó nagyjából azonos áron, de fejlett hibrid rendszerrel, de ide sorolható a Ford Kuga is, ami szintén jól vezethető, és hibridként parádésan alacsony fogyasztást produkál.
Stílusát tekintve viszont egyedi ajánlat a CX-5. Mintha a Mazda fogta volna a 20 évvel ezelőtti szabadidőautó koncepcióját, és mindent a mai technológia szerint átfaragva, fejlesztve találta volna ki ezt az autót. Az alapok klasszikus hangulatot adnak, elmaradnak a szórakoztató kütyük, a látványos fények az utastérben, de ha ilyen, régi vágású, autószerű autót keresünk, akkor a CX-5 csalódásmentes választás lehet.