offroad-jeep

Off-road kisokos harmadik rész

hirdetés
Most, hogy a számunkra megfelelő Jeepen a már megfelelő gumik vannak, és lelkiekben már fel is készültünk a terepjárózás nyújtotta élményekre egy lépésre még álljunk meg. Fontos felkészülten érkezni egy-egy szituációhoz, melyek megoldásán néhány eszköz, amit ha jól megy az életben csak egyszer kell megvennünk, sokat tud segíteni.
Az első, és talán egyik legfontosabb: vontatókötél. Tudjuk, soha nem akadunk el, de azért legyen csak bent a csomagtartóban, ha túrázni indulunk. Sosem lehet tudni mikor szaladunk bele véletlenül egy, a vártnál mélyebb tócsába, vagy egy nagyobb bakhátba, amin felhasalunk. Vontatókötél választásnál fontos figyelembe vennünk autónk súlyát, valamint a vontató- és a rántókötél közötti különbséget sem szabad elfelejtenünk.
Sokszor az autón kialakított vonószemekre nem lehet tökéletesen akasztani, ami a biztonságos vontatás egyik alapeleme, ezért nem árt beszereznünk egy úgynevezett seklit is. A képen látható két verzió közül válasszuk a nekünk szimpatikusabbat; a klasszikus fém sekli hátránya, hogy könnyen leszedi a festéket, így a vonószem egy idő után rozsdás lesz, ezzel szemben a jobb oldali „Soft” sekli kíméletesebb, azonban tisztántartása körülményesebb, de kezelése például télen sokkal egyszerűbb a klasszikus fém seklikkel szemben.
Alapvetően nem szerencsés egyedül nehéz terepre menni, főleg nem csörlő nélkül, de váratlan helyzetek bármikor adódhatnak. A túrafelszerelés alap részét képezze legalább egy balta, vagy egy machete, melyeknek a háta már fűrészként is szolgál, a kisebb kidőlt fákat és bokrokat könnyűszerrel el tudjuk távolítani az útból velük. A képen ugyan szerepel egy fejsze is, de ha nem akarunk fát hasogatni a tábortűzhöz lehet, hogy jobb, ha otthon hagyjuk, mivel elég sok helyet foglal. Ásót, ha tehetjük tartsunk magunknál, sok helyzetet oldott már meg. A képen látható fogasléces emelő, más néven Farm Jack a kerékcserén kívül szintén kidőlt fáknál nyújthat segítséget, de szorult helyzetben akár „csörlőzhetünk” is vele a képen látható módon.
Az alapfelszereltség mértékét sokszor a hely határozza meg, de a fent említett eszközök segítségével sok helyzetet meg tudunk oldani akár egyedül is. Ha autónkon már csörlő is van, más eszközök beszerzése is ajánlott, mint például a fordítócsiga, de erről majd egy másik részben.