atalakitott-hyundai

Hollywoodot is meghódította a Hyundai

hirdetés
Automobil és mozgókép: sokan hasonlóan hatalmas jelentőségű találmányként emlegetik ezeket, hiszen mindkettő alapjaiban változtatta meg a társadalmat, az emberek közötti érintkezést, az ismeretszerzést – mindkettő tálcán nyújtotta át a világot az emberiségnek. Nem csoda, hogy az autók egészen korán szerephez jutottak a filmekben, hiszen ugyanazt a modern szemléletet testesítették meg, ami az alkotókat filmkészítésre ösztönözte.
Eleinte véletlenszerűen, az utcakép részeként vagy a cselekmény eszközeként tűntek fel járművek, ám az autógyártók hamar felismerték a mozi népszerűsítő hatalmát. Így jelent meg a filmkészítésben is a termékmegjelenítés műfaja. Tanítani való sikertörténetek és emlékezetes bukások szegélyezték az autómárkák és a filmstúdiók együttműködési kísérleteit, a szakma pedig idővel mindkét oldalon megtanulta a műfaj szabályait. Ezek közül a hitelesség a legfontosabb: a történet elképzelt világában legalább akkora körültekintéssel kell pozicionálni az adott márkát vagy típust, mintha a való életben határoznánk meg annak célközönségét.
Mindez különösen nehézzé teszi a feladatot egy olyan, rendkívül gyors ütemben fejlődő autógyártó számára, mint a Hyundai. A márka típusai generációról generációra válnak egyre kifinomultabbá, igényesebbé, innovatívabbá. Ez az eleve gyors ütemű evolúció hatványozottan érvényesül az Ioniq almárka esetében. A Hyundai tisztán elektromos termékeit tömörítő brand nem csupán az autógyártó jelenét, de annak jövőjét is megtestesíti. Egyszerre hétköznapi és futurisztikus; fejlettebb mindennél, ami ma létezik, mégis ugyanolyan egyszerűen használható, mint a márka bármely egyéb típusa.

Egyetlen más filmes franchise sem testesíti meg ezeket az értékeket olyan pontosan, mint a Pókember, amelyben egy emberfeletti képességekkel rendelkező, mégis hétköznapi srác igyekszik boldogulni a világban. A tisztán elektromos Ioniq 5 szerethető, letisztult karaktere mögött napjaink legfejlettebb elektromos hajtástechnológiája rejlik, és bár kiemelkedően erős és kitartó, a mindennapokban nem kérkedik ezen képességeivel, sokkal inkább támogató társként szolgálja meg a belé fektetett bizalmat.
A Sony Pictures és a Marvel által jegyzett ’Pókember: Nincs hazaút’ című filmben egy másik Hyundai, az új generációs Tucson is feltűnik. Az új generációs szabadidőjárműnek azonban egy ennél is testhez állóbb szerepet találtak a stúdió egy másik alkotásában: az ’Unchartered’ című kaland-videojáték filmes adaptációjában. Akárcsak filmbéli gazdája, a Tucson is rendelkezik az ellenállhatatlan rosszfiú minden jellemzőjével: zordon, kusza megjelenése inkább vonzó, mint elrettentő, sármját a sár és a horzsolások sem csorbítják, és persze a duzzadó izmok mögött egy barátságos, gyengéd szív – a Tucson esetében akár egy 265 lóerős plug-in hibrid hajtáslánc – lakozik.
A Tucson egyébként nem először keveredik kockázatos szituációkba. Noha a filmvásznon valóban most debütált, a televízióban tíz évvel ezelőtt már vállalt egy fontos statisztaszerepet. Akkor a Walking Dead sorozat második évadában a modell kettővel ezelőtti generációjának (amelyet Európában akkor ix35 néven forgalmaztak) egy példánya szolgált menekülőautóként. A márka és a sorozat rajongói egyaránt örömmel fogadták ezt az összefonódást, ezért a Hyundai egy Walking Dead-es limitált szériát is forgalomba hozott a típusból, amelyet különleges matricázással, egyedi padlószőnyegekkel, valamint apokalipszis-túlélőcsomaggal szerelt fel. Ha valami kritika érte az együttműködést, az a Tucson defenzív viselkedése miatt volt: a keményvonalas rajongók szerint menekülés helyett az ellentámadás lett volna a helyes reakció a zombihordák rohamára. Ezért egy évvel az epizód adásba kerülése után, gyári támogatással elkészült a felső kategóriás Santa Fe szabadidőjármű harcias kiadása, amely kihegyezett karókkal, gépfegyverekkel és megafonnal felszerelve kínált megoldást az emberiséget fenyegető problémára.
A valóságban persze sem a Tucson, sem a Santa Fe, de még az Ioniq 5 fedélzetén sem fogunk filmbe illő izgalmakat átélni – és talán jobb is így. A közutakon fontosabb a nyugalom és a gondtalanság tudata, amit kiemelkedő biztonsági színvonalukkal, részben vagy teljesen villamosított hajtásláncaikkal, tágas és kényelmes belső terükkel és kiemelkedő megbízhatóságukkal nyújtanak ezek a típusok.