hyundai-ioniq-6-driving-experience

Búvárok is kellenek a Hyundai szőnyegeihez

hirdetés
Immár harmadik éve működik sikeresen a Hyundai azon környezetvédelmi programja, melynek keretében a világtengereket tisztítják meg az élővilágra veszélyes emberi hulladékoktól.
Ha az autóipart és a környezet védelmét egy mondatban említjük, gyakran nem jutunk tovább a csekély károsanyag-kibocsátású erőforrásoknál. Pedig ennél jóval többet tehetnek az autógyártók a természet megóvásáért – hogy csak egy példát említsünk, az autók minél több eleme készül újrahasznosított nyersanyagokból, annál kevesebb hulladék keletkezik a földön, és annál több energiát takaríthatunk meg a gyártás során.
A Hyundai új generációs modelljeinél már magától értetődő a visszaforgatott nyersanyagok nagyarányú alkalmazása. Az Ioniq 5 elektromos crossover és az Ioniq 6 akkumulátoros Streamliner például előremutató módon Econylból szőtt padlószőnyegekkel is megrendelhető. Az Econyl egy különleges, új generációs fonal, amely újrahasznosított műanyaghulladékból – elsősorban a tengerből kiemelt, beszakadt halászhálókból – készül. Ez kétszeresen is fontos: egyrészt értékes nyersanyagot hasznosítanak újra, másrészt a halászháló a tengerek gyilkosa, amelybe halak, tengeri hüllők és emlősök gabalyodnak bele, és pusztulnak el tízezrével.

Már önmagában az is dicséretes, hogy a Hyundai a szőnyegek gyártásával hozzájárul ezeknek a fontos újrahasznosítási projekteknek a működéséhez, az autógyártó azonban ennél is többet tesz. Immár harmadik éve működik együtt a Healthy Seas (’egészséges tengerek’) szervezettel, amelynek egyik elsődleges feladata épp az ilyen „szellemhálók” kiemelése.
Miután az együttműködés első évében az Északi-tengeren, majd 2022-ben Korea vizein dolgoztak a szervezet önkéntesei, idén a Földközi-tengerre irányították figyelmüket a partnerek. Kora tavasszal a spanyol partok mentén dolgoztak, majd nyáron az olasz és tunéziai vizeken emeltek ki több mint egy tonnányi halászati hulladékot a vízből. Öt országból érkezett önkéntes búvárok nyolcnapnyi, megfeszített munkájának eredménye volt ez a hatalmas fogás, munkájukat ráadásul hatványozottan értékessé és fontossá tette, hogy ennek a rengeteg hálónak a kétharmadát egyetlen helyről, egy második világháborús hajóroncsról emelték le.
A leletet részletesen dokumentálták, feltérképezve azt a búvárok és történészek számára. Ennél a tudományos és rekreációs értéknél is fontosabb azonban az ehhez hasonló hajóroncsok ökológiai szerepe: a tenger mélyére süllyedt szerkezeteken ugyanis rövid időn belül hihetetlenül változatos életközösség alakul ki, amelyben számtalan faj talál otthonra. A Hyundai és a Healthy Seas legutóbbi együttműködése tehát számtalan síkon, minden érintett élőlény számára rendkívül sikeresnek mondható.