dialogue-for-tomorrow

A Hyundai segít élhetőbbé tenni a világot

hirdetés
A világ tele van csodálatos, potenciálisan sorsfordító ötletekkel, csak meg kell találni ezeket az elképzeléseket. Ebben nyújt segítséget az ENSZ fejlesztési programjának immár egy éve a Hyundai, és a társadalmi együttműködés villámgyorsan hozott kézzelfogható eredményeket.
Hogyan tegyük fenntarthatóbbá, kiegyensúlyozottabbá, élhetőbbé társadalmi és természeti környezetünket? A XXI. század első negyedének vége felé jól látható, hogy ez az emberiség egyik legfontosabb feladata, amelyben – mert mostanra ez is nyilvánvalóvá vált – a nagyszabású, központosított megoldások nem képesek kellő időben és kellő minőségben változást hozni azoknak, akik a leginkább igénylik azt. Az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) ezért kidolgozott egy olyan nemzetközi programot, amelyben helyi szinten – lakóközösségeken, városokon, országokon, térségeken belül – keresnek és támogatnak olyan, megvalósítható elképzeléseket, amelyek elsősorban az adott közösséget közelebb juttatják a kitűzött társadalmi és környezeti célhoz, de áttételesen, követendő gyakorlatként az egész emberiség javára szolgálhatnak.
Ezt a „Holnapért” (for Tomorrow) elnevezésű programot az első perctől teljes odaadással támogatja a Hyundai Motor, és már az együttműködés legelső éve megmutatta, hogy helyes volt az elképzelés: a 2020 szeptemberében létrehozott program a mai napig 44 országban több mint 72 helyi kezdeményezést karolt fel. A szervezők nem kötik meg a pályázók kezét: lakhatási, városfejlesztési és katasztrófa-elhárítási elképzelések éppúgy szerepelnek a támogatott projektek között, mint a hulladékkezeléssel, a mobilitással, a légminőséggel vagy az emberi kultúra megőrzésével és fejlesztésével foglalkozó elképzelések. Természetközeli lakónegyedek, repülő robotok, talaj nélküli növénytermesztés, bioüzemanyagok, mikro-vízerőművek, napelemes közvilágítás, víztisztító berendezések, változatos hulladékhasznosítási elképzelések szerepelnek a listán: egytől egyig olyan ötletek, amelyek regionális szinten, az adott közösség konkrét problémáira kínálnak választ, ám ezzel az egész világ fenntarthatóbbá tételéhez is hozzájárulnak – részben ötletként, részben azzal, hogy kibővítik Földünk élhető területeit, és egyenletesebbé teszik a természeti erőforrások kiaknázását.
Pont annak érdekében, hogy a lokális kezdeményezések globális hatással bírhassanak, a Hyundai Motor nagyszabású találkozót szervezett a támogatott feltalálók, ötletgazdák számára a program első évfordulóján. Ez lehet az első lépés egy olyan, világméretű tudáshálózat kiépítése felé, amely aztán felgyorsíthatja az alulról jövő kezdeményezések megvalósítását, adaptálását, továbbfejlesztését. A Hyundai ezen az évfordulón a program további támogatása mellett kötelezte el magát, hiszen a projekt sikerének a titka a folyamatosságban rejlik.
A hasonló programok támogatásán túl a Hyundai saját elsődleges szakterületén, a mobilitás fejlesztésében is társadalmilag és környezetileg felelős szereplőként igyekszik tevékenykedni. Ennek fontos része az a villamosítási program, amelynek keretében a vállalat rendkívüli erőfeszítéseket tesz nem csak a helyi károsanyag-kibocsátástól mentes járművek elterjesztéséért (független elemzések szerint 2025-re a Hyundai rendelkezhet a világ legszínesebb villanyautó-portfóliójával), de a gyártási folyamatokkal és egyéb vállalati tevékenységekkel járó környezeti terhelés mérsékléséért, illetve teljes megszüntetésért is. A Kona Electrictől az Ioniq 5-ön át a hidrogén-üzemanyagcellás Nexo crossoverig már ma is széles palettáról válogathatnak a fenntarthatóbb, tudatosabb mobilitást támogató ügyfelek, és ezzel maguk is hozzájárulhatnak a világ élhetőbbé tételéhez.