ford-bor-adomanyozas

Pénz helyett munkalehetőséget adományozott a Ford

hirdetés
Komoly értékű ajándékkal lepett meg két helyi kézműves vállalkozást a Ford detroiti fejlesztési központja. A legkiválóbb minőségű autóipari bőrök piaci értéke is tekintélyes, ám annál sokkalta többet jelent azok számára, akik jótékony célra készíthetnek belőle különleges árukat.
Több mint 100 ezer dollár, azaz kis híján 30 millió forint értékű feleslegessé vált nyersbőrt adományozott társadalmilag felelős kézműves vállalkozásoknak a Ford. Miután a vállalat bezárja detroiti termékfejlesztő központját, amelynek helyén új, minden eddiginél modernebb vállalati központ épül majd, százszámra váltak feleslegessé az ott felhalmozott gépek, szerszámok, prototípusok és nyersanyagok. Amit csak lehet, igyekeztek újra felhasználni vagy -hasznosítani – így került elő a raktárak mélyéről jelentős mennyiségű soha nem használt, prémiumminőségű bőr.
„Amikor a Ford szín- és anyagtervezői új formákkal és dizájnokkal kísérleteznek, rendszerint nagyobb mennyiségű nyersanyagot rendelnek, mint amennyire a munkához feltétlenül szükségük van” – mesélt a különleges kincs eredetéről Jim Conner, a központ egyik vezető beosztású munkatársa. ”Csak így biztosítható ugyanis, hogy egy adott prototípushoz mindvégig azonos árnyalatú és textúrájú bőröket tudjanak felhasználni. A részleg munkájának jelentős része a kísérletezés, ez pedig nyersanyagigényes folyamat: akár az elrontott darabokat kell újraalkotni, akár különböző díszítéseket, betéteket szeretne kipróbálni a csapat, jelentős extra mennyiségű bőrre lesz szükségük.”
Ezek az extra bőrtekercsek kerültek elő Detroitban: makulátlan minőségű nyersanyag, amelyet azonban autóipari célra már biztosan nem használnak fel. A csomagot még értékesebbé teszi, hogy annak jelentős részét annak idején a Ford prémiumtípusaihoz – így a Ford F-150 King Ranch luxuskivitelű pickuphoz és az exkluzív kidolgozású Lincoln Black Label Navigator óriás-szabadidőjárműhöz rendelték meg. Ébenfekete, gyapjúszürke, piros és számos egyéb árnyalatban kerültek a legjobb kezekbe ezek a bőranyagok: a háborús veteránokat foglalkoztató Pingree Detroit bőrdíszműves vállalkozás és a bántalmazás áldozatául esett nők megsegítésére és foglalkoztatására létrehozott Mend on the Move nonprofit szervezet olyan csodálatos használati és ajándéktárgyakat fog készíteni a Fordtól kapott bőrből, amelyek a nyersanyag eredeti piaci értékének többszörösét jelentik a szervezetek, és azon keresztül a támogatásra szorulók számára. A Pingree Detroit elsősorban bőr lábbeliket, míg a Mend on the Move ékszereket és dísztárgyakat készít.
A Ford évtizedek óta igyekszik a legváltozatosabb formákban és csatornákon keresztül támogatni tevékenységeinek közvetlen és tágabb értelemben vett természeti és társadalmi környezetét, legyen szó a rászorulók fogorvosi ellátásának biztosításáról, 120 millió arcmaszk és védőoltások adományozásáról, vagy a szegény sorú tehetségek felkarolásáról és iskoláztatásáról.