ford-explorer-electric

Földkerülés elektromos Forddal

hirdetés
Egy nem mindennapi fiatal felfedező, egy mindenre elszánt Ford Explorer, és egy száz évvel ezelőtti, nem e világi teljesítmény hagyatéka: ezek a 2023-as év legizgalmasabb kalandjának az összetevői.
A kanadai születésű Aloha Wanderwell az 1920-as években, mindössze 16 évesen beült egy speciálisan felkészített Ford T-modellbe, és körbeautózta a világot. Teljesítménye a mai napig nők ezreit inspirálja, köztük a most huszonöt éves amerikai Lexie Alfordot, aki 21 éves kora előtt a világ 196 országát járta meg, ezzel világrekordot állítva fel.
Lexie idén szeptemberben különleges expedícióra indult, amellyel részben Aloha Wanderwell emléke előtt tiszteleg, részben maga is példát szeretne állítani kortársainak, és mindenkinek, aki a szívén viseli a környezet védelmét. Az ifjú kalandor a Ford T-modell újkori megfelelőjével, egy tisztán elektromos Ford Explorer szabadidőjárművel vág neki a hat földrész 30 országát érintő, több mint 28 ezer kilométeres útnak (ezek azok a paraméterek, amelyektől kezdve a Guinness-rekordok világ körüli útnak ismernek el egy expedíciót). Noha az Explorer számottevően kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb a T-modellnél, mindkettő egyformán forradalmi újdonságnak számított-számít a maguk idejében, amelyek új fejezetet nyitottak-nyitnak az automobilizmus történetében.
Lexie nem véletlenül választotta ezt a járművet sorsformáló expedíciójához. Nem csak arról van szó, hogy az Explorer név azt jelenti, felfedező. Ennél sokkal fontosabb, hogy eddig még soha senki nem villanyautózta körbe a Földet, így ha sikerrel jár, vele együtt az Explorer is megdicsőül. Miközben emiatt rendkívül büszkék vagyunk Lexie-re, legalább annyira irigyeljük is, hiszen ő lehet az egyik első ember a világon, aki vezeti a vadonatúj elektromos Explorert. A Ford egy előszériás példányt bocsátott a rendelkezésére a nagy kalandhoz, amely így egyben a fejlesztési tesztsorozat részének is tekinthető. Más üzenete is van persze utazásának: bebizonyíthatja vele az egész világnak, hogy az elektromos járművek kompromisszumok nélkül helytállnak a legnehezebb körülmények között is – a mindennapi igénybevétel tehát meg sem kottyan nekik.
A hamarosan Európa-szerte, így Magyarországon is megrendelhető, vadonatúj Ford Explorer egy tágas, kompakt családi szabadidőjármű, amely fejlett digitális szolgáltatásokkal, forradalmi, állítható dőlésszögű, portréformátumú érintőképernyővel és 470 literes csomagtartóval áll készen a mindennapi – és mint látni fogjuk, a nem mindennapi – kihívásokra.