ford2015-drogsuit

A szédült gamereken még a Ford sem tud segíteni

hirdetés
Érdekes videót készített a Team Fordzilla és a fiataloknak ingyenes vezetési képzést nyújtó Ford DSFL (Driving Skills for Life) program arról, milyen hatással van egy vezetőre, ha zavart állapotban ül a volán mögé. A profi gamerek először megfutottak egy szokványos kört a virtuális versenypályán, utána pedig felvették azokat a szimulációs ruhákat, amelyeket azért fejlesztett ki a Ford, hogy segítségükkel bárki megtapasztalhassa, milyen hatással van vezetési képességeire a drog- vagy alkoholfogyasztás, a másnaposság vagy csak a szimpla álmosság.
Az e-sport-sztárok már akkor is furán botorkáltak, amikor a legegyszerűbb sétával próbálkoztak, miután felkerültek rájuk a boka- és csuklósúlyok, a kettős látást, látótér-beszűkülést és vakfoltokat előidéző szemüvegek, a mozgást korlátozó mellények és hevederek, és persze a speciális, zavaró hangeffekteket sugárzó fejhallgatók. Az igazi próba viszont akkor következett, amikor újra nekirugaszkodtak annak a virtuális pályaszakasznak, amit előtte ’tiszta’ állapotban teljesítettek.
Pablo Lopez a másnaposság-öltözékkel rajtolt el, és már az első pillanatoktól jobbra-balra sodródott a pályán, mert káprázott a szeme a speciális fényhatásoktól. Látványosan le is lassult a futam közben, végül pedig úgy belefutott egy útterelő elembe, hogy pörögve belezuhant a (szerencsére csak virtuális) tengerbe. Angelo Bülow az álmosságöltözéket öltötte fel, ami eleinte nem is okozott gondot neki, de az időnként elsötétedő szemüveg és a bokájára kötött súlyok miatt végül egy fal tövében kötött ki. Végül Louise Cook következett egy ittasságöltözékkel, és bár csapattársai példáján okulva nagyon óvatosan vezetett, a kettős látás és lelassult reakcióidő végül rajta is kifogott.

A Ford nem véletlenül választotta éppen a Team Fordzilla versenyzőit ehhez a videóhoz, hiszen a DSFL-program kifejezetten a fiatal autósokat célozza, akik körében nagyon népszerű az e-sport. És hogy mindezt még közelebb hozza a fiatalokhoz, idén a DSFL vezetési kurzusain részt vevők maguk is világszerte (októberben Magyarországon is) kipróbálhatják ezeket a szimulációs öltözékeket, így személyesen is megtapasztalhatják, miért rossz ötlet zavaró körülmények között autózni. Még akkor is, ha a CarNet budapesti, győri, soproni és tatabányai Ford-márkakereskedéseiben csupa olyan autó között válogathatnak, amelyek a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják.

Videók a tesztekről

Másnaposság ruha

Alvásruha

Kábitószerruha