FiatTopolinoone-offsDisney

A 100 éves Disney előtt tiszteleg a Fiat a Topolinóval

A Disney 100. évfordulója és Miki egér 95. születésnapja alkalmából öt egyedi Topolinót mutatott be a Fiat. A Fiat és Miki egér kapcsolata egészen 1936-ig nyúlik vissza. A népszerű rajzfilmfigura olasz neve ugyanis Topolino (egérke), és ezt a becenevet adták az emberek az első Fiat 500-asnak is.
A Fiat célja a 30-as években az 500-assal az volt, hogy olcsó, sokak számára elérhető autót készítsen. A kétszemélyes kisautót egy 569 köbcentis, 13 lóerős négyhengeres motor mozgatta, a végsebesség 80 km/óra volt. A Fiat egyébként nem nevezte ezt a modelljét Topolinónak, azaz egérkének, azt a köznyelv ragasztotta rá.
Arra, hogy Topolino néven autót mutassanak be, egészen 2023-ig kellett várni, amíg a Citroën Ami városi kis elektromos mopedautójából (az Opel után) elkészült a Fiat saját változata is. Az alapok ugyanazok, a karosszériaelemek is hasonlóak, de talán a Fiat formatervezőinek sikerült a legjobban egy szerethető designt alkotniuk a mopedautóhoz. Az már más kérdés, hogy a Topolino formája nem is igazán az eredeti 1936-os 500-asra utal, sárvédőívjei és első lökhárítója inkább a régi Cinquecento modelleket idézi fel.

A Topolinóval viszont most a Fiat teljesen beleállt az “egérkézésbe”, hiszen öt autót teljesen Miki egérnek szenteltek. Négy Topolinót a Centro Stilo designerei, egyet pedig az olasz Giorgio Cavazzano, a világ egyik legismertebb Disney-képregényrajzolójának közreműködésével alkottak meg. A cuki kisautók egyedi designt kaptak, igazi Disney-járművek lettek, Miki egér pedig mindegyiken ott mosolyog.
Az egyik autó designját az első Disney rövidfilm, a “Steamboat Willie” grafikája ihlette, de van köztük modern stílusú, ahol Mickey Mouse kezdőbetűi dominálnak és olyan is, amely az utcai graffitik világát idézik meg Miki egérrel ötvözve.

Az egyébként is cuki, mosolyra késztetű kisautókat a Fiat ikonikus - egyébként idén 100 éves - gyárépületének, a Lingotto tetején mutatták be. A Topolinók az épület tetején található Casa 500 elnevezésű, Fiat 500 tematikájú múzeumban várhatóan később is megtekinthetőek lesznek.