abigel-rajzpalyazat

Ilyen Toyotákról álmodnak gyermekeink

hirdetés
Idén tizenhatodik alkalommal hirdette meg nemzetközi gyermekrajzpályázatát a Toyota. Ezúttal egy magyar kislány munkáját is beválogatták a legjobb alkotások közé.
Az autógyártók a világ talán legkomplexebb fogyasztói termékét állítják elő: olyan, nagy értékű szerkezeteket, amelyeknek rengeteg, egymással gyakran ütköző igénynek kell megfelelnie. De vajon kire bízzuk, hogy megfogalmazza ezeket az elvárásokat? A Toyota úgy érezte, hogy a középtávú tervezés mellett fontos messze előre is tekinteni, ezért 2004-ben meghirdette a Toyota Dream Car képzőművészeti pályázatot. Ez lehetőséget nyújtott arra, hogy bepillantást nyerjenek azokba az értékekbe, amelyeket az óvodás és iskolás gyermekek szerint egy álomautónak képviselnie kellene.
Idén már tizenhatodszor rendezték meg a Toyota Dream Car versenyt, amire kilencven országból mintegy 780 000 jelentkezés érkezett be. A Toyota munkatársain kívül független autóipari és kreatív szakembereket felvonultató zsűrinek nehezebb dolga volt, mint valaha, ám végül megszületett a döntés, és a legjobbak között idén ismét üdvözölhettünk egy magyar művészpalántát is.
A pályázat hagyományai szerint idén is három korosztályban (0-7, 8-11, és 12-15 évesek) hirdettek győztest, hiszen egy négy- és egy tizennégy éves gyermek egészen máshogy látja a világot, és máshogy is tudja megfogalmazni a gondolatait. Az ötéves Amir Armanuj Muktar Kazahsztánból küldte be Toyota mikrobuszt ábrázoló vízfestményét; a zsűri nagyra értékelte a színpompás alkotást, hozzátéve, hogy a háttérben látható „hegyek is bűbájosak.” A 9 éves nigériai Oluwademilade David Odumoboni autója a világot elborító hulladékból állít elő vizet és élelmiszert, ezzel egyszerre két, kulcsfontosságú válságra biztosítva megoldást. A 15 éves lengyel kislány, Jagoda Urszula Ziolkowska autója reménnyel (és csillagokkal) van teli, és ezzel biztonságos támpontot kínál mindenkinek napjaink nyugtalanító, kaotikus világában.
Ők voltak tehát az idei év korosztályos bajnokai, míg ketten a Toyota hitvallásaihoz szorosan kapcsolódó alkotásukért részesültek elismerésben. A vezetés élményét kihangsúlyozó Waku-Doki különdíjat Daniel Timothy Athilljonas (14) Toyota Supra-tanulmánya kapta meg, míg a „Mobilitást mindenkinek” különdíj Lorena Anicama Lopez (12) víztisztító, vizet előállító bálnaautójának jutott.
Ahogy a múltban több alkalommal is, idén is örömmel üdvözölhettünk magyar gyermeket a legjobbak között. A hétéves Reisch Abigél top 25-be beválogatott mini-Toyotája szó szerint természetközeli gépezet – akkora csupán, mint egy alma –, amely öntözőcsöveivel a füvek és virágok, a lepkék és bogarak legjobb barátja lehetne. Abigél rajzát egyébként, amint a díj átadásakor elmondta, részben a valóság ihlette, hiszen kicsit ő maga is hasonlóan tekint az autókra, amelyek szerinte „[…] olyanok, mint a nagy testvérek, akik mindig készen állnak arra, hogy elvigyenek minket izgalmas kalandokra!"