Új Suzuki Swift

Új Suzuki Swift

hirdetés

Gyengébb, de zöldebb, takarékosabb az új Suzuki Swift.


A Swifttel befejeződött a márka modelljeinek hibridesítése, zöldítése. Milyen a gyengébb, de környezetkímélőbb kisautó?
Image
Évtizedek óta az összes modellfrissítésnél, generációváltásnál szinte minden autómodell egyre nagyobb és erősebb lett.

Na, hála a nagy CO2-parának, már ez is kezd megváltozni, itt az új Suzuki Swift, ami nem erősebb, hanem inkább gyengébb motorokat kapott, mint amilyenek az elődben dolgoztak.

Eközben háromszorosára nőtt a bennük található hibrid akkumulátor kapacitása és csökkent a szén-dioxid-kibocsátás is. Kipróbáltuk, mit jelent ez a való életben, a kormány mögött.

A 2017-ben bevezetett Swiftből 2019 végéig 745 ezer darabot adtak el, világszerte. Idén azonban úgy érezték, ha nem is egy rendes rácfelvarrás, vödörnyi botoxszal, de egy alaposabb smink már ráfér.
Így megpiszkálták a hibrid hajtást – már nem is lehet mezei, elektromos rásegítés nélküli Swiftet, sőt, igazából semmilyen Suzukit sem kapni, a Swift Sportot is beleértve – és itt-ott a megjelenéshez is hozzányúltak. Igaz, utóbbit olyan félénken, hogy szinte teljesen változatlan maradt.

Ha nem sikerült volna a fenti képeken kiszúrni, hogy mi újult meg a Swiften, akkor az új dizájnú hűtőmaszkba illesztett vízszintes krómcsíkot kell keresni. Ezen felül a polírozott, könnyűfém keréktárcsa és eddig nem rendelhető – kéttónusú fényezések újak, más változás nem történt. Ezek az új színkombinációk: lángvörös gyöngymetál ónixfekete gyöngyház tetővel, kobaltkékmetál ónixfekete tetővel, borostyánsárga-metál ónixfekete gyöngyház tetővel és aranysárgametál ezüstmetál tetővel. Bent is finoman nyúltak a már bevált formákhoz.
Image
Image
Műszakilag már nagyobb a változás, hiszen a korábbi K12C helyett a K12D jelű motor került a Swiftekbe, amelynek amellett, hogy a 1242-ről 1197 köbcentire csökkent a lökettérfogata, még a teljesítménye is kisebb lett hajszálnyival, 66-kW-ról, 61 kW-ra, 90-ről 82 lóerőre csökkent, és a 120 Nm-es csúcsnyomaték is 107-re mérséklődött. Míg a maximális teljesítmény ugyanúgy 6000-es percenkénti motorfordulatszámtól érkezik, addig a nyomatékcsúcsnak a korábbi 4400 helyett 2800-as fordulattól örülhet a vezető.

A lágy hibrid rendszer, ami korábban csupán egy 3 Ah-s lítiumion akkumulátort tartalmazott, a modellfrissítés óta már 10 Ah-s-ra nőtt. Hiába a bő háromszoros kapacitás, ez még mindig csak egy kisebb cipősdoboznyi akksi, és a 12 voltos rendszer csupán a motor leállítására, újraindítására, a regeneratív fékezésre képes, de a fő, hogy szükség esetén besegít a benzinmotornak is. Nagy lökésre, sőt, semmilyen lökésre nem kell számítani, amikor besegít, mert a generátor/villanymotor legfeljebb 2,3 kW-os (3,1 LE) teljesítmény és 50 Nm nyomaték leadására képes és csupán a benzinmotor terhelését csökkenti, plusz teljesítményt nem ad a rendszernek. A Swiftben használt 12 voltos hibrid rendszerrel szemben a Vitara, az S-Cross, a Swift Sport a K14D motorra épülő, 48 voltos hibrid rendszert kapta meg.
Image
Image
Bővült a vezetéstámogató rendszerek sora is, illetve néhány tétel már az eddigieknél eggyel alacsonyabb felszereltségi szintekre is leszivárgott alapfelszereltségként, így már a fűthető külső visszapillantó tükör, az adaptív tempomat és a fékasszisztens az alapmodellben is megtalálható. Egész sokféle rendelhető még a Swiftbe, így kombinált érzékelős vészfékasszisztens, a sávelhagyásra és sávtartásra figyelmeztető rendszer, a távolsági fényszóró asszisztens, a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer és a holttérfigyelő is ott van a listán.

Nem tűnik vészesnek a 10 százalékos teljesítményvesztés, a 900 kilogramm körüli tömegű autónak a 82 lóerő sem fájdalmasan kevés, bár a sportos autózást örökre el lehet vele felejteni. Papíron 13,1 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet és 180 km/h a vége, míg a hibridesítés előtti Swift ezt egy másodperccel rövidebb idő alatt letudta. A fokozatmentes CVT váltós Swift valamivel jobban gyorsul.

A cikk tovább folytatódik a vezess.hu oldalon: 
https://www.vezess.hu/ujauto-teszt/2020/10/05/suzuki-swift-hibrid-teszt/