suzuki-autonom

Robotautót fejlesztene a Suzuki

hirdetés
A jövő mobilitásában a Suzuki is helyet követel magának. A cég legújabb stratégiai partnere az önvezető járműtechnológiák szakértője, a cég két izgalmas fejlesztésével biztosít belépést a járműipar közeli és távolabbi jövőjébe.
A Suzuki márka az elmúlt évtizedekben lényegre törő, egyszerűségükben kiváló, rendkívüli megbízhatóságú autók szakértőjeként szerzett nevet és rajongótábort magának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a márka ne volna nyitott azokra az új területekre, amelyek a mobilitás új korszakába vezetik át a társadalmat. Sőt, már ma aktívan dolgozik azon, hogy egyszer meghatározó szereplője lehessen ezeknek a leendő új piacoknak. Ez a szándék hívta életre a Suzuki együttműködését a repülő autók szakértőjének számító SkyDrive vállalattal, most pedig egy másik téren, a teljesen önjáró, akkumulátoros elektromos járművek fejlesztésében keresett és talált stratégiai partnert az autógyártó.
Az ausztrál Applied Electric Vehicles Ltd. (röviden AppliedEV) 2015 óta fejleszti azokat az önjáró, tisztán elektromos járműtechnológiákat, amelyek idővel alkalmasak lesznek újrafogalmazni a személy- és áruszállítás alapvetéseit. A Suzuki még 2021 szeptemberében kezdett párbeszédet a vállalattal, az egyeztetések, a közös tervezés pedig eredményesnek bizonyult, így az autógyártó idén ősszel tulajdonrészt vásárolt a vállalkozásban, hogy elősegítse a technológiák fejlesztését, azok sorozatgyártású termékekben történő alkalmazásának előkészítését.

Az AppliedEV portfólióját jelenleg két, egymással szervesen összefüggő termék alkotja. A Blanc Robot (üres robot) a cég saját fejlesztésű önvezető járműve, amely kulcsrakész megoldást jelent azoknak a partnereknek, akik egy azonnal munkára fogható, szabadon programozható, önjáró platformon szeretnék megvalósítani saját elképzeléseiket. A Blanc Robot mind a négy kereke hajtott és kormányzott, hajtásláncának minden eleme szabadon parametrizálható.
A Blanc Robot egy digitális gerinc (digital backbone, DBB) elnevezésű alapra épül, és ez az AppliedEV portfóliójának másik, lényegi része. A DBB egy olyan rendszer, amely tartalmazza mindazokat a mechanikus és elektronikus elemeket (hardver), valamint azokat a vezérlőrendszereket (szoftver), amelyek segítségével megvalósítható a 4-es/5-ös szintű (azaz gyakorlatilag teljes körű) autonóm közlekedés.
A speciális konfiguráció leegyszerűsített felépítése olcsóbbá és gyorsabbá teszi a gyártást, valamint elősegíti a további fejlesztési lehetőségeket. Ez kulcsfontosságú, hiszen a DBB-t olyan autógyártóknak, üzleti partnereknek kínálja a vállalat, akik saját maguk szeretnének önvezető járművet fejleszteni, és ehhez szükségük van egy szabadon programozható, megbízható, igény szerint átméretezhető, moduláris platformra. A DBB ráadásul a közúti járművekkel szemben támasztott legmagasabb biztonsági követelményeket, az ASIL szabvány (ISO 26262 tanúsítvány) legmagasabb, D fokozatát is teljesíti, így már ma minden szempontból megfelel a közlekedés feltételeinek.