suzuki-swace

Milyen családi autót vennének a világ legtakarékosabb ügyfelei?

hirdetés
Skócia távolról sem a legnagyobb európai újautó-piac, viszont a nemzet közmondásos költségtudatossága fényében mindannyiunk számára tanulságos lehet, hogy milyen autót választanának, ha a család félretett pénzéből kell gazdálkodni. Megsúgjuk: hibridet. És Suzukit.
Három évvel ezelőtti bevezetése óta Európa-szerte a figyelem középpontjában áll a Swace, a Suzuki hibrid kombija. A márka típusainak legendás megbízhatóságát és takarékosságát kiemelkedő biztonsági jellemzőkkel és jól kihasználható belső térrel társító modell mellett erős racionális érvek szólnak, de az sem mellékes, hogy kifejezetten csinos, modern külsejű autóról van szó, amely az intelligens vezérlésű hajtáslánc csekély fogyasztásával sem a környezetet, sem az üzemben tartó pénztárcáját nem terheli túlságosan.
Ha ezek után azt mondanánk, tökéletes választás skótok számára, egyesek talán megsértődnének, pedig nem viccelünk: a skót autós szakújságírók szövetsége (ASMW) a Skót Év Autója szavazáson két kategóriában is a piac legkiválóbb ajánlatának választotta meg a Suzuki Swace-t. A bizottság az elmúlt tizenkét hónap során bevezetett új modelleket vizsgálta, és mivel a Swace 2023 tavaszán érdemben megújult, a kecses Suzuki is sorra került. Noha alapvetően frissebb modellekkel szemben kellett bizonyítania (hiszen végső soron mégis csak 2020-as konstrukcióról van szó), ez a legkevésbé sem akadályozta meg abban, hogy elnyerte az Év Legjobb Családi Autója, valamint az Év Legjobb Hibrid Járműve címet.
„Miután mindannyian vezettük a Swace-t, azon kezdtünk gondolkodni, vajon van-e bármi, amiben ez a nagyszerű kombi csalódást tudna okozni a családoknak. Hiszen tágas az utastere és a csomagtartója, biztonságos és nagyszerű vezetni. Emellett takarékos, és a gyártási minősége is kiváló” – áradozott az autóról Alisdair Suttie, az ASMW elnöke. „Ami a hibridmezőnyben mutatott teljesítményét illeti, komoly versenyben kellett bizonyítania. A Swace azonban a hibridek összes előnyét hozza, komfortosan és takarékosan vezethető – tökéletes megoldás napjainkban, amikor minden korábbinál fontosabb, hogy kordában tartsuk a költségeket.”
A tavaszi modellfrissítés során a Swace erősebb (53 helyett 70 kW-os) villanymotort kapott, álló helyzetből a korábbi 11,1 helyett immár 9,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, kezelőfelülete modernebb és ergonomikusabb lett.

Az ASMW 1997 óta ítéli oda az Év Autója díjakat, a megmérettetéseken a Suzuki modelljei rendszeresen kimagaslóan teljesítenek. A teljesség igénye nélkül: az évek során az Év Kisautójának választották meg a Swiftet (2010), a Balenót (2016) és az Ignist (2017). A Swift különböző változatai elnyerték az Év Legbiztonságosabb Autója (2010) és az Év Legtakarékosabb Autója (2017) címet, míg 2018-ban a Swift Sport az Év Sportos Ferdehátúja kitüntetéssel térhetett haza a díjátadóról.