Nissan Bose Personal

Nissan Bose Personal

hirdetés

Hangverseny a kisszobában

Nagy tér, nagy hangzás, kis tér, kis hangzás: az autóipari audiorendszerek világában mindig is ez volt a szabály. Egészen addig, amíg a Nissan és a Bose a feje tetejére nem állították az iparágat, hogy úttörő megoldásokat alkalmazva prémium zenei élménnyel vértezzék fel az autógyártó legkisebb típusait.
Megszokhattuk, hogy a technológiai innovációk általában a felső kategóriás autókban indulnak útjukra, legyen szó kényelmi, biztonsági vagy szórakoztató technológiáról. Ez a presztízs és a költségek szempontjából mindenképpen érthető, azonban számos olyan funkció létezik, amelyek megvalósítása egy kisautóban sokkal nagyobb műszaki kihívást jelent, és formabontó, kreatív gondolkodást igényel.
Egy zászlóshajó tágas utasterében például viszonylag egyszerű feladat személyre szabott audiozónákat teremteni: bőségesen van hely a kellő számú hangszóró elhelyezéséhez, a hangzásképek elkülönítéséhez, a térhatás kialakításához. Egy városi kisautóban azonban minimális távolságokkal kell számolnia az audiomérnököknek. Ezért amikor a Nissan új generációs kisautóinak szórakoztató-rendszerét megtervezte, olyan szakértőhöz fordult, akinek komoly tapasztalata van a modern, intelligens, kapcsolt audiomegoldások terén. A Bose nemcsak innovatív kompetenciái miatt bizonyult ideális partnernek, hanem mert a Leaftől a Qashqaion át a GT-R-ig a Nissan szinte teljes palettájához kidolgozott, egyedi megoldásaik révén hosszú távú, harmonikus együttműködésre építhették ezt a példa nélküli projektet.
Egy magára valamit is adó audiorendszer persze nem lehet meg külön mélyhangszórók nélkül, ami ismét csak komoly kihívást jelent egy kisautóban. Ezért a Bose hangmérnökei olyan széles spektrumú hangszórókat fejlesztettek ki és építettek be az első ajtókba, amelyek kompakt méreteik ellenére erőteljes, telt, természetes mély hangokkal teszi teljessé a zenei élményt.
A Bose mérnökei úgy döntöttek, a minimumból hozzák ki a maximumot, és a tradicionális megoldásokat elvetve egy forradalmian új rendszert dolgoztak ki. A fejtámasz két oldalába, ferdén beépített, apró hangszórók és az azokat kiszolgáló, speciális jelfeldolgozó szoftver egyszerre képes impozáns térélményt és rendkívüli precizitást megjeleníteni. A Bose Personal audiorendszer az élő bizonyíték arra, hogy ha tiszta lappal indulunk, és nem hagyjuk, hogy a bevett szokások korlátozzák kreativitásunkat, a lehetetlen is megvalósítható.
A hat hangszórót alkalmazó Bose Personal és az első utas számára is egyedi hangzásteret biztosító, nyolc hangszórós Bose Personal Plus rendszer a Nissan új generációs kisautó-családján mutatkozott be. A Micra és a Juke modellekhez elérhető technológia előtt egyébként hatalmas távlatok állnak, hiszen azt akár nagyobb típusokban is lehet alkalmazni: ez azonban – hogy stílusosan fogalmazzunk – még a jövő zenéje.