teszt-nissan-qashqai

Megérkezett a kategóriateremtő Nissan harmadik generációja

hirdetés

Teszt: Nissan Qashqai

Óriási siker lett, sőt kötelezően követendő példa a 2006-ban bemutatott Nissan Qashqai, így nincs ma olyan gyártó a piacon, amely ne lenne már jelen a kompakt-SUV-k megállíthatatlanul növekvő szegmensében. A konkurencia felzárkózott, de a Nissan fejlesztői sem ülnek a babérjaikon. Az iráni nomád törzsről elnevezett autó 2021-ben már a harmadik, friss generációval harcol a vevők figyelméért.

Ennél az autónál abszolút érvényes a "nyerő csapaton ne változtass" elv. Mindenben az elődök által kitaposott ösvényt követi, de minden területen többet nyújtva, sokat fejlődve. Olyannyira, hogy az autó alapját adó CMF-C padlólemez is örökség, a második generációs típusnál alkalmazott platform továbbfejlesztése.

Hasonló, de mégis más

Az átfésült alapoknak köszönhetően a vázszerkezet 41 százalékkal merevebb, mint eddig, a kilókból pedig 63-at sikerült ledobni. Dicséretes fogyókúra, amire szükség is van, mert a modern kor vívmányai, az új extrák, a méretnövekedés és a a 12 voltos hibridrendszer plusz súlyt jelentenek. Ám a végső mérésnél mindössze pár kilogrammal nagyobb az össztömeg az elődhöz viszonyítva. Jelentősen fejlettebb, jobb autót kapunk a 20-30 kilogrammos többletért.
Méreteit tekintve csak pár centiméterrel nőtt az elődhöz mérten az új Nissan Qashqai, teljes hossza 3,5 centivel, amiből 20 milliméternyi bővülés jut a tengelytávnak. Így a harmadik generációs Qashqai most 4429 mm hosszú (+35), 1838 mm széles (+32) és 2666 mm a tengelytávja (+20).

A harmadik Qashqai formaterve az előd vonalainak továbbgondolása, evolúciója. Lendületes, de robusztus, szabadidő-autós. Leginkább a frontrész változott, a hagyományos formájú lámpatestek helyét merész LED-szalagok vették át. Azért integrálhatták a formabontó lámpákat a dizájnba, mert nincs más opció, minden Qashqai LED-ekkel világít (méghozzá akár oldalanként 12 szegmensből álló, külön ki-bekapcsolható, intelligens kivitelben).

Ez pont elég vadulás egy ilyen tömegmodellhez, ami már 20 colos kerekekkel és a karosszériától eltérő fényezésű tetővel is rendelhető. Hátul szintén LED-lámpák dolgoznak, a lebegő hatást keltő, feketére fújt C oszlop pedig lassan már autóipari szabvány ebben a kategóriában, de ettől függetlenül ennek a kocsinak is jól áll.

Belül mutatja új arcát a Qashqai

Beülve mutatja meg az igazán megváltozott arcát az új Qashqai, az utasok nagy örömére itt fejlődött a legtöbbet. Lejárt az olcsó hatású anyagok kora, egészen térdmagasságig kellemes, puha műanyagok ölelnek körbe, díszvarrások futnak végig a műszerfalon és az ajtókon.

A kapcsolók, gombok kellemes ellenállással, kis erővel működtethetőek, minimális a karcot, ujjlenyomatot vonzó lakkozott műanyag felületek aránya. Tekna+ csúcsfelszereltséggel már a legfinomabb Nappa-bőr kárpitok kényelmét élvezhetjük, akár masszázsfunkcióval megfejelve
A körítés mellett a kényelem sem marad el, kellemes a térérzet, a keskenyebb A oszlopoknak hála jó elöl a kilátás. Hátul a térdhely 28 mm-rel nagyobb (608 mm), ami bármilyen magassággal bőven elég. A fejtér szintén elégséges, ha nincs az opciós üvegtető, ami értékes millimétereket lop el az utasok koponyája elől.
Digitális szolgáltatások terén is sokat lépett előre a típus, a 12,3 colos műszeregység teljesen digitális, analóg műszerek már az alapkivitelben sem kerülnek ebbe a típusba. Ha ez kevés volna, 10,8 col méretű, szélvédőre vetített head-up display egészíti ki az információátadást. Utóbbi erős napsütésben is jól látható, élénk színeivel minden fontos információt közöl, amire vezetés közben szükség lehet.

A fedélzeti rendszer kapta a legkisebb, de a funkciók eléréséhez bőven elegendő 9 colos kijelzőt. Természetesen van Android Auto, és Apple Carplay, amelyekkel telefonunk funkciói “az autóba költöznek”, a mobilt pedig a váltó előtt kialakított öbölben egy igen komoly teljesítményű, 15 wattos vezeték nélküli töltőfelület várja, hogy a gabalyodó vezetékekkel se kelljen vesződni. Kapunk fedélzeti wifi-rendszert, és gyári mobilos applikációt, amivel az autó több funkcióját elérhetjük távvezérléssel.

A csomagtér alapesetben 461 literes, ami a hátsó ülések ledöntésével 1593 literesre nőhet, az ötödik ajtó elektromosan is nyílhat, a kétpadlós kialakítás pedig praktikus.

Dinamikus benzinmotorok némi hibrid fűszerezéssel

Az autóhoz jelenleg csupán a Mild Hybrid HR13-as 1,3 literes turbómotor érhető el, 138 és 156 lóerős kivitelben, 12 voltos mild hibrid rendszerrel.
Utóbbi a szén-dioxid-kibocsátás morzsaszedője: 8 km/óra alatt kisebb lassítások során kiterjeszti a stop-start fázisokat és nyomatéka hozzájárul a négyhengeres tehermentesítéséhez gyorsításkor. A mozgási energia egy részét az első ülés alatt lévő lítiumion-akkumulátorban tárolja. Ezekkel a trükkökkel farag 4 g/km-t az autóra jellemző szén-dioxid-kibocsátási értékből.

Ehhez a motorhoz hatsebességes manuális sebességváltó, vagy folyamatosan változó áttételű, vagyis CVT váltó érhető el. A teszten szereplő csúcsverzióban az utóbbi dolgozott, az X-tronic névre keresztelt egységet fokozatmentessége ellenére a kormány mögé szerelt kapcsolófülekkel is irányíthatjuk, szoftveresen meghatározott, virtuális sebességek között lépkedve.
A szériafelszereltség része az adaptív tempomat, míg az ütközésmegelőző rendszer gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel dolgozik. A rendszer csúcsa viszont a ProPILOT amely képes egyedül gyorsítani és lassítani, alkalmazkodva a sebességhatárokhoz és a navigációs rendszer adataihoz, valamint az autópálya-lehajtókhoz és útviszonyokhoz.

Könnyű vezethetőség, semleges viselkedés

Családokra céloz a Nissan ezzel a típussal, és ez a szándék tökéletesen visszaköszön a volán mögött. A biztonság és a semleges viselkedés, valamint a pont megfelelő dinamika elérése volt a cél.

A vezetési élményt az 1,3-as turbómotor teljesítményszintje, a váltó fajtája mellett a futómű is meghatározza. A teszten szereplő 158 lóerős kivitel alacsony fordulaton még a hibrides rásegítéssel is hozza a kis lökettérfogatú turbós motorok jellemző tompaságát, viszont 2000-es fordulattól pont kellő lendülettel indítja meg az autót, az automata váltóval mindössze 9,2 másodpercig tart elérni a 100 km/órát.
Ennek a fokozatmentes egységnek a működése már sokkal jobban hasonlít egy hagyományos, hidrodinamikus automata váltóéhoz, elődjeivel ellentétben nincs állandóan, egy fordulatszámon bőgő motor, a virtuális fokozatokkal szinte alig észrevehető a CVT-technológia.

Ehhez a motorhoz pedig jobban is illik a hatfokozatú kézi váltónál, hatásosabban tünteti el az alacsony fordulaton jelentkező nyomatékszegénységet. Városban megkönnyíti az araszolást, manőverezést, amiben a könnyű, semleges kormányzás is jó partner.

Az óriási kerékméret ezt a típust is utolérte, így a 20 colos felnikhez az erősebb motorral az egyszerűbb, csatolt lengőkaros kivitel helyett multi-link hátsó felfüggesztést is kaphat a kocsi.
A szériafelszereltség része az adaptív tempomat, míg az ütközésmegelőző rendszer gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel dolgozik. A rendszer csúcsa viszont a ProPILOT amely képes egyedül gyorsítani és lassítani, alkalmazkodva a sebességhatárokhoz és a navigációs rendszer adataihoz, valamint az autópálya-lehajtókhoz és útviszonyokhoz.
Ez a technikailag fejlettebb megoldás némileg csökkenti a hátsó kerekek pattogását és javít az autó úttartásán. Feszesebb, jobban irányítható az autó mint elődei, de a kategóriában akadnak sportosabb darabok.

Amit a kanyarban nyerünk az alacsony oldalfalú abroncsokkal, azt a rosszabb minőségű utakon veszítjük el, mivel igencsak rázós marad a haladás. Aki teljes kényelemre vágyik, inkább mondjon le a mutatós kerekekről, akad olcsóbb, nagyobb komfortot adó 17 colos méret is a kínálatban.

Az utazás közben tapasztalható menetzaj is a kisebb kerékméret felé terel, nagyobb tempónál jól hallhatóan a 20 colos abroncsok felől jön a zúgás.
Ezzel együtt is kellemes élmény a harmadik generációval utazni: jó kialakítású beltere, kellemes fogású kormánya, a magabiztosan működő fékek, valamint a biztonsági rendszerek a hosszú utak nyűgjein is könnyítenek.

Ezeken a monoton utakon jönnek jól igazán a vezetéssegítő elektronikus rendszerek, a holttérfigyelő aktívan beavatkozik, ha épp neki akarunk kanyarodni valakinek, ahogy a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő is fékez helyettünk, ha kell.

Akinek összkerékhajtásra van szüksége, annak mindenképp a 158 lóerős, automata verziót kell megrendelnie. Ezzel érkezik a hó- és offroadüzemmód, a fokozatmentes automatával pedig 1700 kilós fékezett utánfutó vontatható. Bár van több vezetési mód is, a Nissan Qashqai még erősebb motorral, finomabb futóművel is minden ízében egy kényelmes, komfortra hangolt, csendes családi crossover, ami nem hajlik a sportosság felé.

A java még csak most jön

Aki viszont igazán különleges, modern technológiát akar a Nissan Qashqai orrába, annak még várnia kell, hiszen bővül a paletta, méghozzá egy érdekes hibridrendszerrel.

Az e-POWER elektromos hajtásláncban egy a 140 kW-os (190 LE) villanymotor dolgozik együtt a változó sűrítésű, 154 lóerős benzinmotorral, mégsem beszélhetünk hagyományos konnektoros hibridről. Ennél a megoldásnál a kerekeket kizárólag a villanymotor hajtja, a benzinmotor pedig nagy teljesítményű generátorként csak az akkumulátorokat tölti.

A Nissan komoly lépést tett előre a harmadik generációval, és ennek nyoma az árakon is tapasztalható: a 140 lóerővel és Visia felszereltséggel érkező kézi váltós modellek 8 890 000 forintról indulnak, a 158 lóerős, automatikus váltós és 4×4-es Tekna+ ára 14 790 000 forint.