nissan-okos-gyar

A Nissan már a jövő gyárait építi

hirdetés
A Nissan november végén meghirdetett villamosítási és környezetvédelmi stratégiájának végső célkitűzése, hogy a cég 2050-re teljesen szénsemlegessé tegye globális tevékenységeit. Ez az ambiciózus cél olyan átfogó változásokat követel meg, amelyek a vállalat működésének minden területét, így a gyártást is érintik. Ez utóbbi egyébként is a figyelem középpontjába került Japánban, mivel az eltérő üzleti környezet, a változó fogyasztói elvárások, a kiszámíthatatlan kockázatok és az öregedő munkaerő együttesen a tradicionális termelési sémák újragondolását teszik szükségessé.
A Nissan központi üzemében, Tocsigiben vezette be az intelligens gyár kezdeményezést, ahol vadonatúj módokon élnek tovább a régi, jól bevált értékek. A takumimesterek tudását és szakértelmét robotok viszik tovább, az eddiginél is kiválóbb minőségben gyártva az új generációs gépkocsikat. Olyan folyamatok nyílhatnak meg a robotizáció előtt, mint a futómű beállítása, a fényezés hibáinak ellenőrzése, a tetőkárpit beillesztése vagy a műszerfal behelyezése – ezeket a feladatokat jelenleg a Nissan legjobb szakemberei végzik, a robotok azonban még az ő precizitásukon is túltesznek. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a hatalmas tudású szakemberek feleslegessé válnak majd: tanácsadóként segítik a továbbiakban a munkát, illetve olyan területeken kamatoztathatják évtizedes tapasztalatukat, amelyek nem gépesíthetők.
Az intelligens gyár emellett a munkások lehető legszélesebb rétegei számára biztosít kényelmes munkakörnyezetet, továbbá megvalósítja a károsanyag-kibocsátás nélküli gyártást. Az utóbbi többek között abból áll, hogy az üzem által felhasznált elektromos energiát teljes egészében megújuló forrásokból, és/vagy alternatív üzemanyag felhasználásával, helyben állítják elő. Szintén fontos az egyes folyamatok – például a fényezés – energiatakarékossá tétele, vagy a másodpercenként százszor végrehajtott minőség-ellenőrzés, ami csökkenti a költséges és energiaigényes újragyártás, hibajavítás szükségességét.
A vadonatúj Nissan Ariya hatótávolság-növelő áramfejlesztővel felszerelt, tisztán elektromos szabadidőjármű 2022 első negyedévében beinduló gyártása lesz az első olyan folyamat, amely az intelligens gyár koncepcióját követi. A kétféle akkumulátorral, négy teljesítményszinten, első- és összkerékhajtással kínálandó Ariyától egyébként sem áll távol a környezet védelme, hiszen ez minden idők legáramvonalasabb Nissan szabadidőjárműve.