nissan-ariya

A világ legjobbja a Nissan elektromos hajtáslánca

hirdetés
Az autóipar egyik legrangosabb kitüntetésében részesült a Nissan Ariya kétmotoros e-4ORCE rendszere: a jövőre százéves Ward's AutoWorld magazin beválasztotta azt az év legkiválóbb hajtásláncai közé.
Soha nem volt olyan egyszerű dolga azoknak, akik új autót szeretnének választani maguknak, mint ma: folyamatosan nő azoknak a fórumoknak, kiadványoknak a száma, amelyek tesztelik, rangsorolják, minősítik az újdonságokat. Ez viszont paradox módon azt is jelenti, hogy soha nem volt ilyen nehéz eligazodni a rengeteg tanács között: bajos megállapítani, hogy mely hírforrások tekinthetők hitelesnek, mely vélemények tekinthetők szakmailag megalapozottnak.
Az utóbbiak egyike az 1924-ben alapított Ward's AutoWorld magazin, amelynek szerkesztősége speciális szempontok alapján állítja össze évről évre az általuk legjobbnak tekintett autóipari termékek és szolgáltatások listáját. Szándékosan fogalmaztunk ilyen nyakatekerten: nem konkrét típusokat rangsorolnak ugyanis, hanem azokat a részleteket, amelyek a legfontosabbak a vásárlók számára. Így állítják össze csaknem harminc éve a legjobb erőforrások listáját, így válogatják ki a legötletesebb, leginkább ergonomikus vezetői környezeteket a frissen bemutatott modellek közül, vagy készítenek átfogó elemzést az autók által biztosított felhasználói élményről – napjainkban, amikor minden az infotainment-rendszerek, az okostelefon-integráció és az online szolgáltatások körül forog, ez különösen érzékeny pontja az autók fejlesztésének.
A Ward's Auto által összeállított listák tehát mértékadónak tekinthetők, fogyasztói és iparági szempontból egyaránt. Ez fontos egy hagyományos konstrukciójú motor esetében, de annál is lényegesebb, ha egy autógyártó vadonatúj elgondolások mentén megtervezett és megvalósított, innovatív hajtáslánca kerül fel a rangos 10 Best Engines listára. Ez történt 2011-ben, amikor a Nissan Leaf 80 kW-os erőforrása a díj történetének első villanymotorjaként került bele a válogatásba, mint az autóiparban új korszakot nyitó konstrukció – és ez most is, amikor a Nissan Ariya e-4ORCE hajtásláncát részesítették elismerésben.
„Az e-4ORCE kiváló vezethetőséget biztosít. Nemcsak elinduláskor erőteljes, de olyankor is, ha nagy sebességnél előzni szeretnénk – ezzel a feladattal ugyanis nem minden akkumulátoros elektromos jármű képes magabiztosan megbirkózni. A két villanymotoros Nissan Ariya e-4ORCE műszakilag igényes, nagy teljesítményű családi autó, amely az erő és a hatótávolság lenyűgöző kombinációját biztosítja” – indokolta a szerkesztőség döntését Drew Winter szerkesztő, a zsűri tagja.

A kiadvány piaci elemzője, Christie Schweinsberg ennél is lelkesebben fogalmazott: „Ha sportüzemmódban padlóig nyomjuk a gázpedált, az Ariya bámulatosan reagál – szó szerint nem találja a szavakat az ember, amint a gyorsulás hátrarántja a fejét. Persze normál, sőt, takarékos üzemmódban is igen gyors az autó, miközben finom és csendes működésével segít fenntartani a családi békét. Egy valamire azért felhívnám a potenciális vásárlók figyelmét: a kivételesen lineáris erőkifejtés és a vehemens gyorsulás miatt nagyon kell ügyelni arra, hogy ne lépjük túl a sebességhatárt.”
A CarNet hírrovatában korábban részletesen írtunk az e-4ORCE összkerékhajtási rendszer működési elvéről, így most csak nagy vonalakban foglalnánk azt össze: a hajtáslánc fejlett vezérlése külön-külön szabályozza a tengelyenként elhelyezett egy-egy villanymotor működését, valamint mind a négy kerék fékberendezését. Ennek köszönhetően nemcsak dinamikusan, kiszámíthatóan és biztonságosan gyorsul és kanyarodik az autó, de elinduláskor és megálláskor is úgy viselkedik, mint ha varázsszőnyegen utaznánk: elmarad a kellemetlen ágaskodás és bólintás, és csökken az oldaldőlés mértéke.
A Ward's 10 Best Engines listára felkerülni önmagában is hatalmas eredmény, a Nissan Ariya azonban ennél is többet ért el: az elektromos szabadidőjármű vezetői környezete és kezelői felülete ugyanis szintén kivívta a Ward's Auto szerkesztőinek az elismerését. A modern technológiákat és funkciókat tetszetős, áttekinthető formában tálaló, rendkívül kényelmes, átgondolt belső tér olyannyira lenyűgözte a sokat látott szakembereket, hogy a májusi szavazáson az év tíz legjobb utasterének (10 Best Interiors & UX) egyikének választották azt meg. A két díj együtt nem kevesebbet jelent, mint hogy a Nissan Ariya a használat egyetlen pillanatában sem tud csalódást okozni vezetőjének – ezt pedig nagyon kevés autó mondhatja el magáról.