dakar-jeep-wagoneer

Dakar ihlette Wagoneer

Talán nem mindenkinek a Wagoneer jutna eszébe először, ha egy beszélgetés során együtt említi valaki a Jeep és a Dakar rally nevét. A francia Motul kenőanyag gyártó cégnél azonban ez másképp történt, ugyanis a nemrég véget ért 2023-as Dakar rally tiszteletére egy teljesen egyedi Wagoneert készítettek. Nolan Browning, a Motul észak-amerikai vezetője beszélt az autóról, és az azt körül vevő nyüzsgésről és aggályokról. „Bár mindenki, aki részt vett a projektben lelkes volt, azonban nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy ez a platform alkalmas lesz arra, hogy versenykörülmények között is jól teljesítsen.”
„Rájöttünk, hogy bár a Jeep az a márka, amihez végtelen mennyiségű utángyártott és tuning alkatrész elérhető, a Wagoneer-ra annyira azért ez nem igaz.” tette hozzá. „A felfüggesztés volt talán a legnagyobb feladat, főleg a hátsó, mivel teljesen egyedi megoldást kellett alkalmaznunk, az autó elejénél egyszerűbb volt a feladat, mivel szinte azonosak az alkatrészek a 2019-es RAM-mal, így találtunk hozzá alkatrészeket.”
Az egyedi vonóhorogra szerelhető pótkeréktartó mellett egy üzemanyagkanna is elhelyezésre került, valamint 35 collos BFGoodrich abroncsokat is kapott a Wagoneer. Bár a sivatagi rally-n nem lehetett ott az autó, a cég szeretné minél több amerikai, sivatagban megrendezett versenyre eljutottatni.