toyota-corolla-gr

Sportosabb a Toyota, mint valaha

hirdetés
Furcsa belegondolni, hogy mindössze három év telt el azóta, hogy a Toyota motorsportrészlege, a Gazoo Racing a nevére vette és teljes gőzzel bővíteni kezdte a márka addig meglehetősen bátortalan sportautóprogramját. Az ikonikus Supra 2019-es visszatérése után másfél évvel, 2020 őszén megjelent a GR Yaris, amely nem egyszerűen sportos városi kisautó, hanem utcára szelídített, összkerékhajtású, turbómotoros rali-versenyautó. 2021-ben következett a GR 86, annak az old school sportkupénak az evolúciója, amellyel még 2012-ben helyezte magát vissza a sportkocsik világába a Toyota. Idén pedig tökéletesen kerekké vált a történet: megjelent a GR Corolla, méltó tisztelgésként az 199-es ralivilágbajnok előd előtt, valamint egy rég várt hajtáslánc-variációval bővítette a GR Supra kínálatát a Toyota.
Első hallásra úgy gondolnánk, hogy a két utóbbi közül a GR Corolla az izgalmasabb. Részben igazunk is van, hiszen vadonatúj konstrukcióról van szó, amely a GR Yarisnál alkalmazott receptet, illetve hajtásláncot emeli új szintre. Európában mégis nagyobb jelentősége lesz a GR Supra kézi váltós variánsának, különösen Lightweight, azaz extra tömegcsökkentő megoldásokat alkalmazó kivitelében.

De haladjunk időrendi sorrendben, és kezdjünk a GR Corollával. Míg a GR Yaris csak nevében és dizájnjában vállal közösséget a normál utcai modellel, hiszen a külső tükrökön és a fényszórókon kívül minden alkatrésze vadonatúj fejlesztés, a GR Corolla a mezei ötajtós, ferdehátú variánsra épül. Igaz, ipari mennyiségű ragasztó, extra merevítések, valamint szénszálas kompozit tetőlemez alkalmazásával jóval merevebbé tették a vázszerkezetet.
Motorja a Yarisból ismert 1,6 literes, háromhengeres egység, melynek teljesítményét új kipufogórendszer alkalmazásával 261-ről 304 lóerőre emelték. A fejlesztés járulékos előnye a három végcső, ami szokatlan arányokkal, de látványosan tagolja az erőtől duzzadó hátsó lökhárítót.

A hatfokozatú kézi sebességváltó és a három fokozatban állítható nyomatékelosztású összkerékhajtás megegyezik a Yariséval (igaz, az utóbbit elöl-hátul mechanikusan önzáró Torsen differenciálművekkel szerelték), ahogy a felfüggesztés alapvető geometriája is. A nyomtáv azonban nagyobb lett, a kézifék pedig mechanikus, így adagolva blokkolható a hátsó kerék, ha menet közben meg szeretnénk csúsztatni azt. Az üzemi fékek nem úszó, hanem fix dugattyúkat kaptak, a csomagot dupla hátsó szárnyból, valamint az első kerékdobban és a motortérben fellépő túlnyomást (és ezzel együtt a felhajtóerőt) csökkentő légkivezető nyílások teszik teljessé.
A GR Corolla egyébként az itt felsorolt módosítások nélkül, acéltetővel, szimpla szárnnyal is elérhető lesz bizonyos piacokon, de az ínyenceket nyilván nem ez a variáns fogja érdekelni. Az utastérben hibátlan a motorsporthangulat, a fejtámaszok hímzett GR-feliratánál csak Morizo váltógombon elhelyezett aláírása stílusosabb – aki nem tudná, Tojoda Akio cégelnök ezt az álnevet használja, amikor igazgatói öltönyét tűzálló overallra cseréli, hogy tesztpilótaként vagy versenyzőként öregbítse a cég hírnevét. A kezelhetőséget a teljesen digitális, de látványos grafikák helyett a nyers lényegre összpontosítható, extrém egyszerűen leolvasható digitális műszeregység segíti.
Hogy ezek után miért gondoljuk mégis, hogy a GR Supra kézi váltós verziója izgalmasabb az európai piac számára? Mert minden jel arra utal, hogy a GR Corolla elsősorban az észak-amerikai vevők kedvére született, és a gyártás első évében az eleve szűk kontingens mintegy háromnegyede is náluk landol majd.
A GR Corolla tehát ultrafinom különlegesség, a manuális váltós Supra ellenben kézzel fogható, korlátozás nélkül megvásárolható sportkocsi lesz, amely még idén megjelenik a Toyota márkakereskedéseiben. A háromliteres, soros hathengeres motorhoz illesztett kézi sebességváltó kapcsolását alapesetben számítógépes fordulatszám-igazítás teszi elképesztően finommá és könnyeddé, ha viszont átkapcsolunk sportüzemmódba, a vezérlés nem okoskodik bele a váltásokba. A végáttétel rövidebb, mint az automata váltós modellnél, így dinamikusabban gyorsul majd az autó, a kipörgésgátló és a menetstabilizáló rendszer vezérlése pedig olyan speciális funkciókkal bővült, amelyek engedik a driftelést, de megakadályozzák, hogy megpördüljünk, hegyi szerpentinen hagyják elpörögni a hátsó ívbelső kereket, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy eltérő tapadási együtthatójú felületekről (például útpadkáról) indulva is erőteljesen gyorsítsunk.
A kézi váltó és a hozzá tartozó, könnyített keréktárcsák együtt több mint 20 kilós előnyt jelentenek az automata váltós variánshoz képest. Ezt azonban még fokozhatjuk is, ha lemondunk a motorosan állítható ülésekről, a bőrkárpitozásról és az audiorendszerről: a Lightweight csomaggal több mint 38 kilogrammot takaríthatunk meg, ami a módosított futómű- és kormánymű-hangolással, valamint a keményebb kanyarstabilizátorokkal együtt különösen intenzív vezetési élményt ígér. Érdekesség, hogy a kézi váltó pontos kapcsolhatósága érdekében átépítették a középkonzolt, amely mostantól az automata váltós kiviteleken is az új formában jelenik meg.
Folyamatosan bővül tehát a Toyota GR modellek családja, így egyre könnyebb benne megtalálni azt a sportos modellt, amely megfelel a személyes igényeinknek, a városi fenevadtól a klasszikus, tökéletesen kiegyensúlyozott kupéig, a hot hatch műfaját újraíró ferdehátútól a legendás gran turismóig. Látatlanban persze nehéz választani, a budapesti Toyota CarNet M5 munkatársai azonban örömmel segítenek eligazodni a sportosnál sportosabb Toyoták között.